Overslaan en naar de inhoud gaan

Warme huiskamer, springplank om de wereld te (durven) ontdekken

In gesprek met Khadija Kilouli | 18 februari 2019

Het is een kille dag in februari. Op het terras onder de glazen koepels van Shoppingcenter Den Tir is het aangenaam vertoeven. Ik ontmoet er Khadija. Sinds een paar maanden is ze als vrijwilliger actief in het netwerk Iedereen verdient vakantie. En dat maakt grote dromen in haar wakker.

‘Vroeger werkte ik als intercultureel bemiddelaar,’ zegt ze, ‘ik was als gezinsondersteuner verbonden aan Kind&Gezin.’ Maar een tijd geleden werd ze ziek. Na een lange medische zoektocht kreeg ze de diagnose van fibromyalgie. Khadija moest haar leven anders inrichten, vertelt ze. Vandaag gaat het een stuk beter. ‘Ik wil graag terug aansluiting zoeken bij mijn werk van vroeger. Verbindingen maken tussen mensen, dat is wat ik het liefste doe.’

"Het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie is een buitenkans om de mama's van andere origine buiten te krijgen." - Khadija Kilouli

Khadija vertelt over de vele kansen die ze ziet sinds ze is betrokken bij Iedereen verdient vakantie. ‘Door mijn langdurige ziekte heb ik zelf ondervonden dat vakantie het laatste is waar je aan denkt in zo’n periode. Nochtans is het ontzettend belangrijk om er als gezin eens tussenuit te kunnen.’ Toch eens aan de routine kunnen ontsnappen, ook als je een minder groot budget hebt, dat wil Khadija nu ook voor anderen helpen mogelijk maken.

Onbenutte kansen oppikken

Ontmoeting ondersteunen, ook daar is Khadija vol van. Ze ziet voor zichzelf daarbij een rol weggelegd om drempels te verlagen. Als ze rondkijkt binnen haar eigen Marokkaanse gemeenschap en ook in andere etnische gemeenschappen, ziet ze vele onbenutte kansen liggen. ‘Het valt mij op dat veel vrouwen van andere origine de mogelijkheden om met een beperkt budget op stap te gaan niet kennen. Het aanbod van Iedereen verdient vakantie is volgens mij een buitenkans om de mama’s van andere origine meer naar buiten te krijgen. Meestal is er dan nog wel een extra zetje nodig. Vaak bijvoorbeeld durven ze niet alleen op uitstap met hun kroost. In het gezelschap van andere mama’s met kinderen daarentegen, is dat al iets heel anders.’ (lacht)

Op uitstap ontdek je je plek en andere mensen

Het interculturele ontmoeten mogelijk maken, blijkt een echte passie voor Khadija. ‘Op uitstap gaan is een kans voor mensen om de plek waar ze wonen te ontdekken en zich eigen te maken. Bovendien leren mensen van verschillende origines elkaar echt kennen door gezamenlijk op uitstap te gaan. ‘Dat laatste is volgens mij superbelangrijk want zoveel mensen zijn totaal vereenzaamd, zelfs als ze een gezin hebben. Dat zie ik bij veel vrouwen van andere afkomst. Door samen op stap te gaan ontstaat er een veel ruimer sociaal contact en gaat je wereld open.’

Een grote droom

Of er iets is waar ze van droomt, vraag ik Khadija. ‘Van een vrouwenhuis,’ zegt ze zonder aarzelen. Khadija is daarbij geïnspireerd door Cindy Raes, een moslima die in Gent een Rap op Stap werking runt. Ze organiseert er onder meer huiswerkbegeleiding voor kinderen die het moeilijk hebben om te volgen op school. ‘Maar er zijn ook vaak kooknamiddagen en benefietactiviteiten,’ zegt Khadija, ‘de opbrengsten gaan telkens naar een goed doel dat met veel zorg is uitgekozen.’ Khadija is erg onder de indruk van de gemeenschap die er is ontstaan door de activiteiten vanuit Rap op Stap in Gent.

"Door samen op stap te gaan, ontstaat er een veel ruimer sociaal contact en gaat je wereld open."

‘Wat zo bijzonder is aan die plek is dat er een echte huiskamersfeer hangt. Zoiets zou ik zeer graag mee op poten zetten hier in Antwerpen. Nu is het vaak nog moeilijk om de mama’s mee op uitstap te krijgen. Maar als er een gezellige huiselijke werking zou bestaan waarin wij moeders elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen, dan is dat volgens mij de perfecte basis om er ook op uit te trekken en de omgeving waarin we leven beter te leren kennen.’

Khadija Kilouli

In gesprek met

Khadija Kilouli werkte als interculturele bemiddelaar voor Kind&Gezin. Als vrijwilliger was ze betrokken bij Taaloor, een project van de dienst Samenlevingsopbouw Antwerpen. Nu zet ze zich vrijwillig in bij Rap op Stap in de regio Antwerpen. Ze is getrouwd en heeft een zoon en een dochter.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 februari 2019 in de categorie Voor het eerst.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |