Overslaan en naar de inhoud gaan

Wandelingen tijdens Gentse Feesten zetten armoede centraal

In gesprek met Mik Stas | 18 juli 2016

Culturele wandelingen met gids tijdens de Gentse Feesten. Daar zetten Mik Stas en zijn vereniging ‘Ons Gent, sociaal toerisme voor allen’ op in. Ons Gent kiest voor een mengeling van cultuur, geschiedenis en een blik op armoede. ‘Met onze wandelingen willen we mensen bewust maken van wat armoede betekent’, zegt Mik. ‘ En licht werpen op de bestaande armoedeprojecten in de buurt. Want al is plezier en gezelligheid de komende dagen troef in de Gentse straten, niet iedereen kan zich een pintje bier aan 2,5 euro veroorloven.’ De opbrengst van de wandelingen gaat naar de werking van Ons Gent, om activiteiten op te zetten voor mensen met een beperkt inkomen.  

In de voetsporen van...

Er is een wandeling in de voetsporen van Sint Franciscus. Mik voert bezoekers langsheen de plek van het eerste Franciscaans huis en klooster, en vertelt verhalen over de eerste sociale projecten, over voedselbedeling en kleding, over geschiedenis en huidige projecten. De armoedewandeling vertelt de geschiedenis van de armoedewerking in Gent. In elke wandeling loopt iemand mee die getuigenis aflegt.  

wandeling gent mik stas
Wandelen in Gent, met Mik Stas als gids

 

Aandacht voor cultuur

‘Vorig jaar lanceerden we dit concept’, zegt Mik. ‘Met de opbrengst konden we doorheen het jaar verschillende activiteiten te financieren, van kerstfeest tot bezoek aan het stadhuis met een drankje. Die activiteiten halen mensen niet uit de armoede, maar bieden hen wel een stukje cultuur dat er anders niet van komt. Vrijetijd en cultuur krijgen immers vaak als laatste aandacht in het leven van mensen in armoede. Eerst komt voeding, huisvesting en papierwerk.

Mik ziet veel eenzaamheid bij mensen in armoede. ‘Eenzaamheid weegt zelfs zwaarder dan de kopzorgen om rond te komen met een beperkt budget. Mensen in armoede hebben overdag tijd en vervelen zich vaak. Ze hebben niet de kracht om aan cultuur te doen. Hieruit is Ons Gent ontstaan. Wij willen een vereniging zijn die cultuur brengt voor iedereen, met speciale aandacht voor mensen in armoede.'

De kracht in zichzelf en in samenwerken

Mik vindt het belangrijk dat mensen blijven vasthouden aan hoop, hoe klein ook. ‘Positiviteit is de motor om dingen waar te maken. Mensen moeten zich vooral niet opsluiten.’ Samen met Vakantieparticipatie en het Fonds Vrijetijdsparticipatie is al veel mogelijk gemaakt. Er lopen gesprekken met de stad Gent om structureel partner te worden van Uitpas. Mik ziet zelfs een uitbreiding naar Brussel zitten. Door zijn vorige job als waarnemend directeur van een gemeenschapscentrum in Brussel, kent hij er tal van interessante routes en bezienswaardigheden.

Op zoek naar thuisbasis voor Rap op Stap

De grote droom van Mik en Ons Gent is het vinden van een huis om een Rap Op Stap-kantoor te kunnen huisvesten. ‘Liefst met een aantrekkelijke etalage zodat het lijkt op een toeristische winkel waar iedereen kan binnenlopen. Weinig drempels. Open voor iedereen. Zo creëren we een plek waar mensen iets kunnen boeken, vragen stellen en een praatje slaan met elkaar. Een kopje koffie hoort er uiteraard bij.’ Zo’n huis kan de kloof verkleinen tussen mensen uit de verschillende lagen van de bevolking, denkt Mik. ‘Het zijn de kleine dingen die een verschil maken’, zegt hij en hij citeert Robert Baden-Powel, grondlegger van de Scouts: ‘ Laat deze wereld een klein beetje beter achter dan dat je hem gekregen hebt, en je bent een gelukkig mens.’

Foto header: Robert Boons
Mik Stas

In gesprek met

Mik Stas (53) woont in Gent. Geschiedenis en de verhalen achter historische figuren, gebouwen en straatnamen houden hem bezig. Hij bezoekt wekelijks de lokale afdeling van Poverello, is algemeen secretaris van ‘De Reuzen’ in Vlaanderen en bevlogen bezig met immaterieel erfgoed. Mik coördineert de vereniging Ons Gent, actief onder de koepel van VTB Kultuur.

Tijdens de Gentse Feesten begeleidt Ons Gent van 18 tot 23 juli elke dag een wandeling. Meer informatie over die wandelingen vind je hier.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 juli 2016 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Els Jammaers is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze geniet van de authenticiteit van verhalen en van inspirerende ontmoetingen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie zodat iedereen kan meegenieten.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |