Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrijwillige vakantiemakers

In gesprek met Jeroen Leysen | 4 februari 2013

Met bijna 200 zijn ze, de vrijwilligers van A Place to Live. Tussen de 15 en 92 jaar oud, afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Vakantiemakers zijn het. Animatoren, keukenpieten, organisatoren die ieder jaar bijna 200 kinderen, jongeren en moeders een deugddoende vakantie bezorgen. Heel bijzonder allemaal. Educatief medewerker Jeroen Leysen vertelt hoe ze dat klaarspelen.

‘Animatie, organisatie, onderhoud, maaltijden, bestuur, public relations, vorming, IT, logistiek: alles wat nodig is voor onze vakanties en uitstappen, draait compleet op vrijwilligers. Enkel ikzelf en mijn–deeltijdse-collega werken in loondienst.

Veel vrijwilligers zijn nieuwkomers in België. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en het Brussels Onthaalbureau voor Nieuwkomers (BON) helpt hen zoeken naar een zinvolle tijdsbesteding, en brengt hen met ons in contact. Wij proberen elke vrijwilliger bij ons een plaats te geven die past bij hun kwaliteiten. Iedereen kan wel een steen bijdragen, ongeacht waar die vandaan komt, wat die kan of welke taal die spreekt.

'Al die verschillende talen zijn zelfs niet echt een probleem, omdat onze groep zo multicultureel geworden is. Voor elke nieuwe vrijwilliger kunnen we wel rekenen op andere mensen die willen vertalen. Soms krijgen nieuwe helpers bij een vakantie een persoonlijke tolk toegewezen.'

Ikzelf probeer elke nieuwe vrijwilliger te onthalen. Dan kijk ik naar wat die persoon interesseert, wat die graag zou willen doen. Ik nodig ze dan ook uit voor onze tweewekelijkse daguitstap. Daaraan meedoen is een laagdrempelige manier om het werk te leren kennen. Ze leren de groep kennen en wij krijgen een beter beeld van wat ze zouden kunnen.

Het belangrijkste in ons vrijwilligerswerk is dus dat we toegankelijk zijn voor iedereen. Daarnaast zien we het vrijwilligerswerk als een doel op zich. Het is evenwaardig aan de organisatie van onze vakanties en uitstappen, zonder de kwaliteit ervan uit het oog te verliezen. Als je de vrijwilligers alleen maar zou zien in functie van de vakanties, dan is de neiging groot om vooral die mensen te kiezen met de meeste competenties. Maar zo werkt dat niet, want dan gaan de mensen voelen dat ze niet goed genoeg zijn. Je moet erop vertrouwen dat ze elkaar coachen en steunen.’

De vakantiegangers komen bij A Place to Live terecht via sociale organisaties zoals OCMW’s, asielcentra en Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Daardoor kan A Place to Live er zeker van zijn dat hun vakantieplaatsen gereserveerd blijven voor de mensen die er het meest nood aan hebben. Meer informatie over het werk van A Place to Live: www.aplacetolive.be.

In gesprek met

Jeroen Leysen, educatief medewerker bij A Place To Live.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 4 februari 2013 in de categorie Vrijwilligers.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |