Overslaan en naar de inhoud gaan

Vrije tijd betaalbaar maken

In gesprek met Karen Maes | 22 februari 2013

Uitsluiting. Dat is wat mensen in armoede elke dag ervaren. Er niet mogen bij horen, kwetst. Sport, cultuur en jeugdactiviteiten geven mensen kansen om wel deel te nemen aan de samenleving. Dat is het uitgangspunt van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Het Fonds organiseert financiële tussenkomsten, bouwt een aantrekkelijk bovenlokaal aanbod uit en ondersteunt organisaties bij de uitbouw van een vrijetijdswerking voor mensen in armoede.

Bijdrage in de kosten

‘Mensen in armoede die willen aansluiten bij een sportclub of jeugdvereniging, en plaatselijk niet van een kortingssysteem kunnen genieten, krijgen via het Fonds een tussenkomst in de kosten,’ zegt Karen Maes, coördinator van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Ook culturele activiteiten komen in aanmerking voor een tussenkomst. Die bedraagt maximaal 80% van de totale kost. Dat maakt speelpleinwerking, film, sportvereniging, een museum of culturele voorstelling ook voor mensen in armoede bereikbaar.

‘Mensen in armoede die willen aansluiten bij een sportclub of jeugdvereniging, en plaatselijk niet van een kortingssysteem kunnen genieten, krijgen via het Fonds een tussenkomst in de kosten.’

Grote evenementen

Het Fonds onderhandelt met organisatoren van grotere evenementen zoals Theater aan Zee, Werchter Classic of Sfinks Mixed. Zij geven 40% korting en het Fonds doet daar nog eens 40% bovenop. ‘We willen nog extra inzetten op aantrekkelijke events voor jongeren. Betaalbare tickets voor optredens van grote namen zoals Rihanna, het blijft moeilijk te realiseren. Al beweegt er wel veel. We zitten daar zeker nog niet aan ons plafond,’ legt Karen uit.

Recht op vrijetijdsparticipatie

De aandacht voor vrijetijdsparticipatie neemt toe en dat is een goede zaak, vindt de coördinator. ‘Ik merk dat de welzijnssector mensen in armoede meer en meer stimuleert om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten. We zien dat ook bij organisatoren van cultuur en evenementen. Zij kiezen er vandaag bewuster voor om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op te nemen. Je aanbod openstellen voor mensen in armoede geeft concrete invulling aan ethisch ondernemen.’

Lokale netwerken

Lokale besturen kunnen ook zelf een netwerk vrijetijdsparticipatie opzetten. Het gemeentebestuur, OCMW, en verenigingen van en voor mensen in armoede werken er samen aan een toegankelijk en betaalbaar lokaal aanbod van activiteiten in cultuur, sport en jeugdwerk. In ruil ontvangen ze financiële ondersteuning uit het participatiedecreet. Het team van het Fonds Vrijetijdsparticipatie werkt nauw samen met deze lokale netwerken.

Samenwerking met Steunpunt Vakantieparticipatie

‘Die afstemming vinden we heel belangrijk’, zegt Karen. Niet alleen plaatselijk, maar ook op Vlaams niveau. Met het Steunpunt Vakantieparticipatie bijvoorbeeld. Het Steunpunt is een initiatief van de minister van Toerisme, en het Fonds Vrijetijdsparticipatie valt onder Cultuur. Daardoor is er gaandeweg wat overlapping ontstaan.

‘We gaan dat nu beter op elkaar afstemmen. Zo zullen we bijvoorbeeld sportkampen samen aanbieden. Daardoor kunnen mensen in armoede bovenop de korting via het Steunpunt Vakantieparticipatie ook nog eens beroep doen op onze tussenkomst.'

- Karen Maes.

Sociale organisaties spelen in het systeem van vrijetijdsparticipatie een uiterst belangrijke rol. Alleen zij kunnen -kosteloos- lid worden van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Enkel lidorganisaties kunnen bij het Fonds een tussenkomst aanvragen voor mensen met een laag inkomen. Lid worden is eenvoudig. Lees het hier:  www.fondsvrijetijdsparticipatie.be. Vanaf maart neemt het Fonds een online aanvraagsysteem in gebruik. Leden kunnen daarop inloggen en hun aanvragen voor tussenkomst doen. Binnen de vijf dagen ontvangt de aanvrager een beslissing.

In gesprek met

Karen Maes, coördinator van het Fonds Vrijetijdsparticipatie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 februari 2013 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |