Overslaan en naar de inhoud gaan

Vlottentocht naar de overkant met de krachten die we samen hebben

In gesprek met Heid Lantin | 1 juni 2021

‘Het is én-én: we combineren heel budgetvriendelijke activiteiten met bijzondere plekken uit het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie. We willen hen in contact brengen met beiden.’ Heidi Lantin werkt voor de  ondersteunende module Vlot van vzw De Oever, die zich inzet voor integrale jeugdhulp in Limburg. Zij en haar collega’s bieden met ‘Talent in verbinding’ activiteiten aan. Voor jongeren in voorzieningen of thuisbegeleiding en iemand uit hun netwerk. Met de steun van #ontdekkingtroef van Iedereen Verdient Vakantie * groeiden die activiteiten uit tot veelzijdige daguitstappen. Heidi ziet er ontwikkeling, verbinding en rust in onderlinge relaties komen. Krachten en patronen worden zichtbaar. Nieuwe ontdekkingen en deugddoende uitwisselingen ontstaan. Het zijn plezante en positieve ervaringen om uit te leren.   

Beweging in relaties

Elke maand is er een uitstap of activiteit. Soms gaat de jongere met één ouder of het hele gezin.
Soms gaat een begeleider of iemand anders uit het netwerk mee. De deelnemers steken de handen uit de mouwen. Doen en ervaren is het motto van ‘Talent in verbinding’. Iets in beweging brengen in de relaties het doel.
Heidi: ‘We trokken naar het Gallo-Romeins museum. Iedereen was heel enthousiast. In de namiddag gingen ze per bubbel aan het kleien. Ze maakten een schat die hun krachten samen symboliseert. Een meisje van achttien die begeleid zelfstandig woont, kwam met haar nieuwe trajectbegeleidster.
De relatie liep nog stroef. Het meisje trok hulp aan en stootte ze af. De dag voordien wilde ze niet meer mee. Ze kwam toch en was uiteindelijk erg blij. Door de uitstap leerden ze elkaar op een andere manier kennen. De deur ging weer wat open. Samen maakten ze een mooi potje van de kwaliteiten die ze al hebben.’

Heldere herinnerpunten

‘Op uitstap is alles informeler’, vertelt Heidi. Heel anders dan thuis. Als ondersteuner neemt ze zelf actief deel en begeleidt ze één of meerdere bubbels. Tijdens de activiteiten worden patronen in de relaties zichtbaar. Wie neemt initiatief? Wie wacht af? Wat is er nodig om samen te werken?

“Wat een half jaar geleden totaal niet mogelijk leek, gaat nu gebeuren.”

‘Ik zag een moeder een conflict tussen haar kinderen heel mooi recht trekken, terwijl ze samen een kruidenbak maakten op het kasteeldomein van Heks. Het is fijn om dat dan te kunnen benoemen. Tijdens de uitstappen en activiteiten ervaren mensen hun relaties heel duidelijk. Er wordt veel zichtbaar. Het mooie en het moeilijke. We kijken er samen naar, benoemen het en zoeken samen naar oplossingen. Het zijn herinnerpunten waar we later nog naar verwijzen. Weet je nog dat moment in de kasteeltuin? Of toen in het museum?’

Dingen durven benoemen vindt Heidi belangrijk in haar werk. Net als haar spontaniteit en mens-zijn. Makkelijk en creatief kunnen switchen en kunnen zeggen: dit had ik verkeerd ingeschat. Geduldig zijn. Het niet zelf invullen of overnemen. En vooral: de krachten en talenten zien, benoemen en mee naar boven halen voor mensen die in onze maatschappij te vaak horen wat niet goed aan hen is.

Zoo in zicht

‘Er was een mama die meteen zei: schrijf ons maar in voor elke uitstap. Ze weet dat het een fijne tijd wordt samen met de kinderen. Een tijd om te koesteren. Zelf een uitstap organiseren is te veel stress voor haar. Ze weet niet hoe eraan te beginnen. Nu kan ze gewoon deelnemer zijn. Net als en samen met haar kinderen genieten.’

Voor een ander gezin waren de uitstappen dan weer stapstenen.
Stapstenen naar weer een familiegevoel.
Stapstenen naar een gezinsuitstap.

“Tijdens de uitstappen en activiteiten wordt veel zichtbaar in hun relaties. Het mooie en het moeilijke. We kijken er samen naar, benoemen het en zoeken samen naar oplossingen.”

‘Een vader vond het heel moeilijk om dingen met zijn kinderen te doen en vluchtte in zijn werk. De kinderen droomden ervan meer als gezin te doen. Zijn vrouw drong aan dat hij meeging. Door de activiteiten ontstond weer connectie tussen hem en de kinderen. Heel mooi! Nu vroegen ze hun gezinsbegeleidster om te helpen een gezinsuitstap naar Planckendael te plannen. Wat een half jaar geleden totaal niet mogelijk leek, gaat nu gebeuren.’

Bemiddelen naar het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie doen Heidi en haar collega’s vaak.
‘Het is voor velen een verrassing als we vertellen dat ze er recht op hebben. Eens ze het aanbod kennen, vragen ze ernaar.’

De verbindende kracht van dieren en natuur

Tweemaal deden ze een activiteit met dieren. En dat willen ze herhalen. De effecten in verbinding met de dieren zijn vaak groot, vertelt Heidi: ‘Een vader en dochter deden samen een parcours. Met een geitje, konijntjes en een pony. Er ontstond een grote rust bij vader en dochter. Heel mooi hoe ze elkaar daarin vonden.’

In haar begeleidingswerk brengt ze mensen vaak in contact met de natuur bij hen in de buurt. ‘Gaan wandelen en fietsen, veel gezinnen kennen dat niet. Terwijl ik in de natuur soms heel andere jongeren zie. Eén die niet één keer op z’n gsm kijkt. Eén die thuis heel zenuwachtig is en daar tot rust komt. We zetten hen aan het ook zelf te doen. Met opdrachtjes onder andere.’ Binnenkort gaan ze een klimparcours doen en een water-adventure-dag. Uitdagende activiteiten die door het extra budget mogelijk zijn. Heidi is blij dat ze de jongeren en hun naasten die ervaringen kunnen geven.

“Nu kan de moeder gewoon deelnemer zijn. Net als, en samen met, haar kinderen genieten.”

Ze kijkt ook heel erg uit naar de broer-en-zus-tweedaagse waar duo’s voor het eerst op uitstap naar de Ardennen gaan, back to basics. Slapen in een tentje, stevige wandelingen, samen een vlot bouwen. Op voorhand bepalen ze dan samen een doel: wat ze willen verbeteren in hun relatie. ‘Ik denk dat ze heel veel van zichzelf en elkaar gaan ontdekken. Heel veel krachten en werkpunten.’

Ze zullen er met de broers en zussen letterlijk doen, wat ze bij Vlot heel vaak figuurlijk doen: Een vlot bouwen met alle middelen en krachten die ze samen hebben en al doende zichtbaar worden.
Verrast worden door hun eigen talenten en die van hun tochtgenoten.
Soms wankelen en werkpunten zien.
De handen in elkaar slaan.
Aan de overkant geraken, samen.

* Het project van De Oever (waarvan Talent in Verbinding maar een deel is) is één van de vele Ontdekkingtroef-projecten overal in Vlaanderen, die Iedereen Verdient Vakantie ondersteunt.
Heidi Lantin

In gesprek met

Heidi Lantin werkt bij de ondersteunende module Vlot van De Oever vzw die zich inzet voor integrale jeugdhulp in Limburg. Eerder werkte ze als leefgroepbegeleider en begeleider van het dagcentrum bij De Oever. Op het werk houdt ze van afwisseling en is ze ‘multifunctioneel inzetbaar’. Die nieuwsgierigheid naar heel veel uit zich ook in haar leven én vakantiewensen: ze trekt er graag met tent en rugzak op uit en droomt van rechtstreeks in zee springen vanuit een paalhut in Bali. Even graag gaat ze op ontdekking tijdens een citytrip.

Vlot is een ondersteunende module van De Oever vzw partner Integrale jeugdhulp en agentschap Opgroeien. Vlot biedt extra ondersteuning aan kinderen, jongeren en gezinnen in een lopend traject bij Vzw De Oever in Limburg, met o.a. een praatcafé, individuele trajecten, workshops, thematische trajecten en talent in verbinding. Ervarings –en doelgericht, op maat en in verbinding met het netwerk, ondersteunen ze zodat talenten en krachten zichtbaar en inzetbaar worden.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 juni 2021 in de categorie Jongeren.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |