Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbindingen herstellen in het parelnet van Indra

In gesprek met Storyweavers | 17 juni 2021

In Chinees boeddhistische teksten uit de vroege Middeleeuwen is sprake van ‘het Net van Indra’. Indra’s net is oneindig groot en zeer fijn geweven. Gemaakt door een goddelijke kunstenaar. Het net strekt zich eindeloos in alle richtingen uit. Aan ieder knooppunt van de ragfijne draden is een spiegelende parel geregen. In het spiegelende oppervlak van elke parel, spiegelen alle andere parels zich. Het lijkt wat op een spinnenweb, bedekt met dauwdruppels, zoals je dat in de vroege ochtend kan zien. In elke dauwdruppel is de reflectie van de andere druppels zichtbaar. ​De parels in Indra’s Net symboliseren de mensen, de dieren, de dingen en de planten. Elke ragfijne draad heeft zijn belang in het maken van verbinding. Alles om ons heen staat niet op zich, maar schakelt zich aan elkaar en spiegelt zich in één grote samenhang. Zo ook in het prachtige netwerk van Iedereen Verdient Vakantie.

Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt

Die pandemie. Het is een lastige tijd.
De mazen van het net zijn groter geworden. Want we zien elkaar niet. Waar is de weerspiegeling? Het is stevig zoeken. Ver springen van de ene parel naar de andere. Want ze zijn er. De parels. In dat grote netwerk. Wanneer we een parel vinden, weven we met zorg een nieuw draadje om de mazen terug kleiner en fijner te maken. Om de weerspiegeling te vergroten.

Verwondering en betovering: het net beweegt!
Als het net vibreert, vibreren de parels mee. Alles is op een grenzeloze manier met elkaar verbonden. Zo ontstaat communicatie tussen mensen, leefgemeenschappen, landen en werelddelen.
Het maakt uitwisseling van ideeën mogelijk.
Ik ben jij, jij bent mij en wij zijn zij met ons erbij.

Parels en draden in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie

In verhalen zien we het prachtige werk van Iedereen Verdient Vakantie weerspiegeld. Want waar vakantie wordt mogelijk gemaakt, raakt de ervaring telkens weer aan een veelheid van parels, verbonden met elkaar.

Groeien als mens.
De schaamte voorbij, de eerste keer.
Een pianomuziekje improviseren.
Jouw verhaal durven vertellen.
Mee gaten helpen dichten.
Alles wat je kunt, zit al in je.

Stoorbaar zijn.
Vooroordelen, schaamte en drempels weg laten smelten.
Mensen in hun waarde laten.
Elkaar over de streep trekken.
Zich open stellen opdat anderen opener worden.
Mensen tevoorschijn luisteren.

Veelkleurigheid.
Vakantie in eigen land.
Vlaanderen bougeert,
maakt dingen mogelijk.
Ontmoeten in alle kleuren van de regenboog.
Met nieuwe ogen ontdekken.

Verbeelding.
We werpen een steentje in het water.
Kijken naar de kringen.
Bouwen daar op verder.
Speelruimte.
Op weg naar dè reis.

Het net verdichten

Vakantie mogelijk maken is een thema dat adem geeft. Dat mee helpt draadjes herstellen. De verhalenparels reflecteren veerkracht, creativiteit, verbeelding. En moed. De vanzelfsprekendheid waarmee organisaties hun activiteiten toegankelijk voor iedereen willen maken, is mee gegroeid door jaren en jaren actief te zijn in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie.

Het net helpen herstellen en verdichten, met deze verhalen.
Nieuwe parels rijgen.
Die elkaar kunnen weerspiegelen en versterken.
“Als ge het ziet, en ge kunt het doen: doe het dan!”
Het is tijd.
Er is tijd.
Voor deze nieuwe tijd.

 

Bronnen:
Jeroen Brouwers, Bezonken Rood
Filosofiemagazine, Michel Dijkstra en Simone Bassie
Spirituele filosofie Blogspot, J.J. v. Verre
Wie ben jij, een verkenning van ons bestaan, Jan van Origo
logo iedereen verdient vakantie

In gesprek met

Storyweavers Griet Bouwen, Dorien De Troy , Els Hillaert, Greet Sas en Hilde Gyselinck bleven de voorbije maanden van ‘isolatie’ op zoek naar verbinding in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie en in hun eigen organisaties en netwerken. Na maanden schermpjes kijken, merken ze dat sommige ragfijne draadjes in het net stuk gegaan zijn. Dat de mazen van het web groter worden. Omdat we niet écht konden samen zijn. Nu we stilaan uit deze isolatie kruipen, onderzoeken de storyweavers hoe ze die hoogst belangrijke, levensnoodzakelijke draden mee kunnen helpen herstellen met het verhalenweefwerk. Zodat alle parels in het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie opnieuw ten volle kunnen schitteren.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 17 juni 2021 in de categorie Leereffecten.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |