Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantietijd is familietijd

In gesprek met Ali Loubani | 3 september 2020

Wat betekent ‘verlangen naar reizen en vakantie’, wanneer je familie verspreid woont over de wereld? De moeder van Ali Loubani woont in Libanon. Zijn zus woont in Texas en zijn broer in Duitsland. Ali woont sinds vier jaar met zijn gezin in Wichelen. Hij werkt bij Slaatje Praatje, een mobiele sociale kruidenier. Ali doet boodschappen, rijdt naar de veiling en zorgt voor administratieve en logistieke ondersteuning.

Familie veraf

‘Vakantie is familie terug zien, op bezoek gaan bij vrienden die je lang niet gezien hebt. Dit jaar stond een reis naar Libanon op het programma, om mijn moeder te bezoeken die in een Palestijns vluchtelingenkamp woont. Door corona viel de reis in het water. Ik probeerde nog om mijn moeder naar Berlijn te krijgen, bij mijn broer, maar dat is niet gelukt. Reizen vanuit een vluchtelingenkamp, dat zit er niet in. Het gemis is groot. Mijn moeder, mijn vrienden in Libanon...’

Familie dichtbij

‘Mijn behoefte aan vakantie is enorm. De mobiele sociale kruidenier Slaatje Praatje kon niet meer uitrijden, en ik zat maanden thuis. Samen met drie studerende kinderen: twee dochters van vijftien en zes jaar, en een zoon van tien. Tijdens de warme dagen trekken we naar het Donkmeer, maar dat is nu gesloten.

“Zo’n uitstap is “even weg van alles en tijd voor het gezin”. Ik doe mijn werk heel graag, maar af en toe moet je de routine kunnen doorbreken.”

Ali

Met Slaatje Praatje reist een Rap op Stap kantoor mee. Zo ontdekte ik mogelijkheden om in Vlaanderen vakantie te beleven, met kleine daguitstappen. We trokken met de kinderen naar Plopsaland, de Zoo en het Boudewijnpark. Dat deed deugd. Vooral het bezoek aan het Boudewijnpark blijft bij. Het is een klein park, gezellig, met een zwembad. Onze kinderen willen daar zeker terug naar toe. Stiekem geniet ik zelf mee van de dolfijnenshow. Zo’n uitstap is “even weg van alles en tijd voor het gezin”. Ik doe mijn werk heel graag, maar af en toe moet je de routine kunnen doorbreken.’

Op reis, veraf en dichtbij

‘Ik zou heel graag met mijn kinderen naar Zwitserland of Oostenrijk willen gaan. De bergen, de meren... Daar droom ik echt van. Misschien een tip voor Iedereen Verdient Vakantie, om reizen naar het buitenland mogelijk te maken, of gewoon al naar de Ardennen. Ook daar zijn “bergen” en “meertjes”.’

In gesprek met

Ali Loubani is afkomstig uit Libanon. Twaalf jaar geleden kwam hij naar België, waar hij de eerste acht jaar in Wallonië woonde. Nu leeft hij met zijn gezin in Wichelen. Ali werkt hij bij Slaatje Praatje, de mobiele sociale kruidenier van de OCMW’s van Laarne, Wichelen, Berlare, Dendermonde, Buggenhout en Waasmunster.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 september 2020 in de categorie Vakantie.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |