Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantiedeskundigheid: leuk om leren en door te geven

In gesprek met Anke Wulteputte | 21 februari 2020

‘Vakantie organiseren voor jezelf en je gezin vraagt een vaardigheid die niet iedereen van thuis uit heeft meegekregen.’ Dat zegt Anke Wulteputte, bevlogen coördinator van vakantiemaker Pirlewiet. Ze breekt een lans voor het opbouwen van wat ze vakantiedeskundigheid noemt. Die deskundigheid verwerven, begint bij vakantie ervaren. Anke onderzocht welke ondersteuning gezinnen in armoede nodig hebben om de stap naar vakantie te kunnen zetten. Ze ontdekte dat minstens een deel van de oplossing ligt in het bouwen van bruggen tussen ervaren vakantiegangers en mensen die de stap nog niet hebben gezet.

Wat is voor mij vakantie?

‘Ik kreeg van mijn ouders mee dat vakantie een belangrijk rustpunt in het leven is’, zegt Anke. Bij Pirlewiet ontdekte ze dat ze zelf in bevoorrechte omstandigheden mocht opgroeien. ‘Op vakantie met Pirlewiet kunnen mensen ervaren dat ze rust kunnen vinden. Heel belangrijk, want rust vinden is een belangrijke troef voor een gezond en gebalanceerd leven.’ Anke raakte ervan overtuigd dat op vakantie gaan een vaardigheid is die je kan leren. Daar wil ze dan ook op inzetten met Pirlewiet, zodat mensen kunnen ontdekken wat vakantie voor hen kan betekenen, en welke vakantie het best bij hen past. Anke: ‘Voor de ene is dat een boservaring, voor de andere een verandering van cultuur.’

“Vakantie organiseren voor jezelf en je gezin vraagt een vaardigheid die niet iedereen van thuis uit heeft meegekregen.”

Anke Wulteputte

Vakantievaardig

Mensen met weinig vakantie-ervaring kampen soms met allerlei angsten over vakantie. Een eerste vakantie beleven, dat betekent immers jezelf op onbekend terrein begeven. Daarom biedt Pirlewiet met haar gezinsvakanties een houvast voor mensen, in de vorm van een helder programma. In de voormiddag kunnen kinderen aan gezamenlijke kampactiviteiten deelnemen terwijl er voor de volwassenen workshops zijn met bijvoorbeeld yoga of gitaarspelen. In de namiddag is er ruimte voor gezinsuitstappen. ‘Een goede balans vinden tussen planning en keuzevrijheid is daarin heel belangrijk,’ zegt Anke. Gezinnen kiezen zelf of ze voor een zwemmiddag gaan of liever op uitstap naar de kinderboerderij trekken. ‘Of ze kunnen natuurlijk ook gewoon rustig op het domein blijven.’

 

Er is veel vraag naar de gezinsvakanties van Pirlewiet. ‘Er is meer vraag dan aanbod.’ Anke doet een warme oproep. ‘Vrijwilligers kunnen hier het verschil maken. Meer vrijwilligerskracht betekent meer vakantiekansen! En ik kan met de hand op het hart zeggen: de sfeer op onze vakanties is niet te overtreffen. Het zijn unieke ervaringen voor iedereen die er deel van is.’

Kom ook!

Op vraag van Akindo vzw(*) onderzocht Anke op welke vakantie-ondersteuning gezinnen in Vlaanderen een beroep kunnen doen en wat er nodig is om gezinnen te ondersteunen om de stap naar vakantie te zetten.

vakantiegangers op het strand
 

Tijdens gezinsvakanties organiseerde ze een levende babbelbox. ‘Het viel me op hoe verwelkomend de gezinnen waren. Bijna allemaal waren ze bereid hun ervaringen te delen.’ Dankzij die gesprekken ontdekte Anke ook kansen om mensen met minder vakantie-ervaring warm te maken voor vakantie. Ze ontdekte potentiële ambassadeurs onder de vakantiegangers. ‘Want wie is beter geplaatst om mensen warm te maken dan zij die zelf ooit aarzelden om de stap te zetten? Zij begrijpen beter dan wie ook wat stress en hoofdbrekens veroorzaakt. Wat te doen als de trein vertraging heeft, bijvoorbeeld? Of nog: Wat zullen we eten onderweg? Hoe zullen we onze tijd invullen als we op onze vakantiebestemming zijn?’

Schaduwen van vakantiegangers op een brug

Hoe mooi zou het zijn wanneer mensen met vakantie-ervaring brugfiguren worden voor mensen met minder vakantie-ervaring! En dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, want – zo ontdekte Anke - heel wat ervaren vakantiegangers zijn bereid om die rol op te nemen.

Voor wie inspiratie zoekt

In haar onderzoek viel Anke nog wat op. ‘Het verraste me dat het vakantieaanbod voor gezinnen helemaal niet zo bekend was bij organisaties die de brug slaan naar mensen in armoede.’ Samen met Akindo maakte Anke daarom een inspiratiebrochure over gezinsvakanties. Vrijwilligers en medewerkers van sociale organisaties vinden daarin een overzicht van de drempels die kwetsbare gezinnen ervaren, het aanbod aan georganiseerde gezinsvakanties en informatie over het belang van vakantie. De weg naar vakantie ligt daardoor voor een stukje weer wat meer open.

 

(*)Akindo vzw is een jeugdverblijfcentrum dat vroeger ook inzette op gezinsvakanties. Omdat ze zich vooral wilden toeleggen op kwaliteitsvolle jeugdvakanties, bouwden ze hun aanbod voor gezinsvakanties af. Tegelijk gaven ze de opdracht aan Anke om in kaart te brengen wat de mogelijkheden zijn voor gezinsvakanties in Vlaanderen.

 

Foto's in artikel: Anke Wulteputte
Headerfoto: Lenka Fortelna via Pixabay

 

Anke Wulteputte

In gesprek met

Anke Wulteputte is audioloog van opleiding en sinds vier jaar coördinator van Pirlewiet vzw. Pirlewiet organiseert sinds 1987 vakantie voor kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen die leven in meer kwetsbare situaties. In 2018 organiseerde Pirlewiet 14 vakanties met 160 vrijwilligers voor ongeveer 400 vakantiegangers. Anke maakt regelmatig gebruik van het platform Vakantieschakel waarop linken worden gelegd tussen vraag en aanbod. Ze is ook enthousiast over de thematische trefdagen Iedereen Verdient Vakantie. Onlangs nog vond ze daar inspiratie over het belang van stilte en verstilling. Iets wat ze tracht mee te nemen in de activiteiten van Pirlewiet.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 februari 2020 in de categorie Gezinsuitstap.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |