Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakantie in een groepsverblijf: als de wortels goed zitten, wordt het een top-vakantie

In gesprek met Akindo, Pierlewiet, Horizont, Gigos en Heuvelsven | 1 september 2015

Tientallen sociale organisaties, honderden medewerkers en duizenden vrijwilligers maken mogelijk wat anders voor mensen in armoede onmogelijk zou blijven: vakantie beleven. Ze organiseren groepsvakanties voor hun doelgroepen: kinderen, jongeren, alleenstaande ouders, gezinnen, senioren, thuisloze mensen. Om dat te kunnen, doen ze een beroep op groepsverblijven. Hoe maak je  samen, vakantieverblijf én organisator, de vakantie tot een succes? Een gesprek met vakantieverblijf Heuvelsven en een vijftal vakantieorganisaties leverde enkele inzichten op.

Groepsvakanties verlagen de vakantiedrempel voor mensen in armoede. Huh? Vakantiedrempels? Tja, ze bestaan en het zit een beetje zo:

Kinderen en volwassenen die in armoede opgroei(d)en, hebben vaak nooit de kans gehad om een vakantie buitenshuis te beleven. Een verblijf regelen, vervoer organiseren, budget bepalen, leuke activiteiten bedenken: het zijn vaardigheden die ze niet geleerd hebben. De waarde van vakantie leer je bovendien maar kennen als je die aan je eigen lijf hebt ervaren. Wat je zelf niet hebt beleefd, kun je als mama of papa moeilijk doorgeven aan je kinderen. 

Bovendien is er het gevoel van isolement, vaak ook van schaamte, die bij een leven in armoede komt kijken. Mensen worden bang om zich in onbekende omstandigheden te wagen. En vakantie, dat is net een sprong in het onbekende.  Een waagstuk dat veel onzekerheid oproept, teveel onzekerheid vaak, waardoor de sprong niet gemaakt wordt.

En dan is er ook de kwestie van centen. Vakantie kost geld. Een budget dat er bij gezinnen in armoede niet is. 

Groepsvakanties pakken vakantiedrempels aan. Groepsverblijven kunnen inspelen op verwachtingen. Samenwerking is een troef.

 


Groepsvakanties pakken die drempels aan. In groep op reis voelt veiliger, makkelijker haalbaar. Het is meestal ook beter betaalbaar. Vaak zien vakantieorganisaties dat mensen na één of enkele groepsvakanties wél de stap durven zetten naar een zelf georganiseerde vakantie op hun eentje, met hun gezin of met vrienden. Ze kregen de smaak te pakken. Of zoals Marina Stieners van vakantieorganisatie Horizont zegt: ‘Die vakantie-ervaring: dat kruipt in je bloed en gaat er niet meer uit.’

‘Die vakantie-ervaring: dat kruipt in je bloed en gaat er niet meer uit.’ - Marina Stieners

Groepsverblijven gezocht

Nogal wat vakantieorganisaties zoeken een plek waar ze in groep vakantie kunnen beleven. Een plek die privacy en samenhorigheid faciliteert. Waar vakantiegangers ‘thuis’ kunnen komen, zichzelf kunnen zijn, de ervaring hebben er welkom te zijn zoals ze zijn. Een plke waar ze de mentale rust kunnen ervaren van duidelijkheid wat kan en niet kan, wat op het programma staat, welke de afspraken zijn.

Heuvelsven in Dilsen-Stokkem is zo’n vakantieverblijf. Waar het domein zich tot nu toe vooral richtte op vakanties voor jongeren (georganiseerd door Kena en vaak ook scholen), wil het nu ook zijn gastvrijheid uitbreiden tot groepen volwassenen, gezinnen en jongeren uit kansengroepen. In een rondetafelgesprek met vakantieorganisaties Pirlewiet, Horizont, Akindo en jeugdwerkorganisatie Gigos, exploreerde beheerder Leo Jacobs wat een groepsvakantie voor deze groepen op het juiste spoor helpt. We serveren u vier inzichten.
 

Inzicht 1: ‘Verwachtingsmanagement’

Stel: je hebt lang uitgekeken naar je vakantie. Je hebt foto’s gezocht op het internet of in brochures, je hebt je een beeld gevormd van hoe er eruit ziet, wat je gaat doen, waar je gaat slapen.  Dat beeld schept je verwachting. Als je dan aankomt op je vakantieplek, wil je dat het minstens aan je verwachtingen voldoet, zoniet volgt teleurstelling. Dat eerste gevoel zet de toon voor de tijd die volgt. ‘En daarin zit een belangrijk taak voor de begeleiders van groepsvakanties’, vindt Leo van Heuvelsven. ‘Voor een vakantie bij ons is het nodig de mensen voor te bereiden op een vakantie in de natuur, hen te laten uitkijken naar de ruimte en de stilte die ze kunnen ervaren.’ Bovendien is het goed vooraf al stil te staan bij de kenmerken van de accommodatie: de sfeer, de eenvoud, de inrichting van de slaapplaatsen.  

Leo vat het samen onder de noemer verwachtingsmanagement. Een taak voor de begeleiders, die natuurlijk die rol pas goed kunnen vervullen als ze volledige en eerlijke informatie krijgen van het vakantieverblijf.
 

Inzicht 2: Thuiskomen op vakantie

Ergens voor het eerst aankomen is een spannend moment. Voor mensen in armoede komt daar vaak nog een pak onzekerheid bij: ben ik welkom? Hoe moet ik me hier gedragen? Wat wordt er van mij verwacht? 

De ervaren vakantieorganisatoren van Pierlewiet, Horizont en Akindo schuiven een paar – heel eenvoudige, schijnbaar vanzelfsprekende – aandachtspunten naar voor. Een rustige sfeer, een hartelijk onthaal, propere ruimtes waardoor je voelt verwacht en welkom te zijn. Als die eerste algemene indruk goed zit en aansluit bij de verwachtingen, start een vakantie onder een gunstig gesternte. Een geslaagde eerste indruk helpt mensen om thuis te komen en zich te verbinden met de plek waar ze met vakantie komen.

 

'Straffe koffie. Sterke verhalen.' Overleg en samenwerking troef.

 

Inzicht 3: Er zijn voor je gasten

Een vertrouwd gezicht dat hoort bij het vakantieverblijf: het wordt vaak bijzonder gewaardeerd door vakantiegangers. Iemand die de moeite doet je naam te onthouden, iemand die je de weg wijst als je die even kwijt bent en geen begeleider kunt vinden. Mensen die je waarderen zoals je bent, die je doen ervaren dat ze jouw mogelijkheden zien en niet focussen op je tekorten, je anders-zijn. Dat, en de nodige vrijheid en rust om wortel te kunnen schieten op je nieuwe plek: zo waardevol. 
 

Inzicht 4:
Vakantieorganisaties en vakantieverblijven: partners voor een hoger doel

Het komt er op neer dat organisaties die groepsvakanties inrichten én beheerders van groepsverblijven zich gezamenlijk als stevige partners ervaren met éénzelfde doel: de vakantie voor deze groep mensen, hier en nu, de grond meegeven waarop het vakantiegevoel zich kan wortelen. 

Het is uit die wortels dat de genade van vakantie kan groeien: tot rust komen, je gedachten verzetten, de schoonheid van de omgeving en van het leven herontdekken, weer sterker worden om terug te gaan naar het leven na de vakantie. Mensen die dat ervaren – vaak voor het eerst tijdens een groepsvakantie – laten het meestal nooit meer los. Zij bouwen dan, kost wat kost en jaar na jaar, die tijd van ontspanning en loslaten in hun leven in.

 

Fotografie: Robert Boons I  Header: beeld Heuvelsven

In gesprek met

Organisatoren van groepsvakanties Akindo, Pierlewiet, Horizont – Jeugdorganisatie Gigos en Vakantieverblijf Heuvelsven ontmoetten elkaar in een ‘Straffe koffie, sterke verhalen’-toer van Vakantieparticipatie.

De uitnodiging kwam van Leo Jacobs van Heuvelsven. Hij wilde graag de babbel aangaan over hoe zijn schitterende vakantieverblijf een ankerpunt kan worden voor vakantieorganisaties in het netwerk van Vakantieparticipatie.

Meer weten over Heuvelsven: kijk hier
Wie was aanwezig op de babbel? Pirlewiet, Akindo, OCMW Dilsen-Stokkem, Gigos, Horizont, Vakantieparticipatie

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 september 2015 in de categorie Leereffecten.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |