Overslaan en naar de inhoud gaan

Uniek non-museum waar muziek in zit

In gesprek met Gilles Helsen | 2 juni 2015

Wat gebeurt er als je klankkunst integreert in een natuurlijke omgeving? Musica, een impulscentrum voor muziek, ging de uitdaging aan. Dit jaar viert het Klankenbos in Neerpelt zijn tiende verjaardag. 'De setting en beleving zijn totaal anders dan in een klassiek museum', zegt artistiek coördinator Gilles Helsen. 'Er zijn geen vaste parcours, toegangstickets, muren of sluitingsuren. Je verkent de klankinstallaties op eigen houtje, gratis en in openlucht, wanneer en zoals jij dat wilt.' Een unicum in Europa.

Klankkunst is een heel voelbare kunstvorm. De kunstwerken nodigen uit om te beleven,
wat ze zowel voor kinderen als volwassenen boeiend maakt. 

 

Muziek is overal 

De klanken, geuren en kleuren van een bos. Zonlicht dat door het bladerdek speelt, leven dat overal doorheen beweegt. En hier en daar… een hedendaagse klankinstallatie. Ben je toevallig op wandel in het Provinciaal Domein Dommelhof in Neerpelt, dan vind je bijzondere verrassingen op je pad.
'Het bos is in de eerste plaats een plek om te wandelen, mijmeren en genieten', vertelt Gilles. 'Verder hopen we dat het een plek is die uitnodigt om te luisteren. Naar klankkunst, voor wie dat wil, maar ook gewoon naar de vele klanken van het bos. Je hoeft echt niet naar een concertzaal om mooie geluiden te horen.' 

 

‘Een bos heeft vele klanken. Je hoeft echt niet naar een concertzaal om mooie geluiden te horen.’

- Gilles Helsen


Zintuiglijke bossymfonie

'Klankkunst is geen intellectueel gebeuren', legt Gilles uit. 'Het is een heel voelbare kunstvorm die je toelaat te ervaren wat klanken en een omgeving met jou en je lichaam doen. De kunstwerken nodigen uit om te beleven, wat ze zowel voor kinderen als volwassenen boeiend maakt. Zo is er bijvoorbeeld een gigantische blokfluit waar je doorheen kan wandelen en die een heel lage frequentie produceert. Je hoort haar niet, maar voelt haar wel. De kunst is dus niet alleen prikkelend voor je oren, maar ook voor je ogen en lijf.'

‘Kunst kan dus niet alleen prikkelend zijn
voor je oren, maar ook voor je ogen en je lijf.’

Ook op andere manieren werden inspanningen gedaan om het bos zo laagdrempelig mogelijk te maken.  'Doordat de toegang gratis is, bereiken we een zeer breed en gevarieerd publiek', zegt Gilles. 'Van dagtoeristen en gezinnen tot oudere mensen, cultuur- en natuurliefhebbers. Ook wie geen 10 euro kan of wil betalen voor een museumticket, vindt de weg naar het bos. In vogelhuisjes aan de rand van het bos hebben we gratis plattegronden voorzien. En er is een gratis te downloaden mobiele klankinstallatie die je via je smartphone of tablet langs op maat gecomponeerde muziekstukken door het bos gidst. Twee derde van de installaties is toegankelijk voor rolstoelgebruikers met begeleiding. En we voorzien rondleidingen op maat voor mensen met andere mogelijkheden, zoals blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden.' 
 


Work in progress

Het Klankenbos blijft in ontwikkeling. De oudste installaties dateren van 2005, vandaag zijn er veertien vaste installaties. Ze zijn door verschillende klankkunstenaars op maat ontworpen, met oog en respect voor de omgeving. De werken dringen zich niet op aan het bos, maar gaan er als het ware in op. Vanaf juli is er ook een vast digitaal infopunt in Radio Forest, een voormalige, omgebouwde radiostudio. Een gloednieuw poëtisch klankparcours brengt een streepje taligheid en poëzie in het bos. Op 18 oktober wordt een vijftiende vaste kunstwerk onthuld. Die dag viert het Klankenbos zijn tiende verjaardag, samen met alle kunstenaars die aan het bos hebben bijgedragen. 

 

Dagje Neerpelt

Trek je er een dagje op uit naar Neerpelt, dan is een bezoek aan het Klankenbos prima te combineren met andere activiteiten. 'Gezinnen koppelen aan hun boswandeling vaak een bezoek aan de grote speeltuin hier tegenover', tipt Gilles. 'Ouders kunnen er nagenieten bij een drankje in de cafetaria, terwijl de kinderen zich uitleven. Wie liever nog een extra portie natuur degusteert, kan gratis terecht in het Haageven, een gigantisch natuurdomein aan de overzijde van het kanaal.' 

 



Ook mooi meegenomen: het bos is zowel met de wagen als met het openbaar vervoer vlot bereikbaar. Het ligt op 20 tot 30 minuten wandelafstand van het station. Met de Bluebike of een vooraf bestelde Belbus ben je er nog sneller.

 

GIlles Klankenbos

In gesprek met

Gilles Helsen is artistiek coördinator voor het Klankenbos, een initiatief van Musica. Musica is een muzikaal impulscentrum dat nieuwe educatieve en samenwerkingen exploreert en organisator is van o.a. Babelutfestival (van 5 tot 7 juni) en AlbaNova, festival voor hedendaagse creatie (op 28 juni). Het Klankenbos is ook betrokken bij de werking van Schatten van Vlieg, die dit jaar het thema 'klank' verkent. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 2 juni 2015 in de categorie Cultuur.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |