Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiskomen bij elkaar op gezinsvakantie

In gesprek met Cindy Theunis en Bjorn Renders | 25 juni 2019

Op een doordeweekse dag in juni ligt het groene vakantiedomein van Akindo er verlaten en rustig bij. Dat dit ook een plek is waar  kinderen en jongeren wilde avonturen beleven, verraden de kleurige hangmatten, klimtuigen en de vele paadjes die naar allerlei speelhoekjes leiden. Vroeger konden er bij Akindo ook gezinnen terecht voor een deugddoende vakantie. Vandaag ligt de focus op kampen voor kinderen en jongeren. Maar de nood voor  laagdrempelige vakanties voor gezinnen is hoog. Daarom onderzoekt Akindo hoe ze andere organisaties kunnen ondersteunen bij het opzetten van gezinsvakanties. 

Cindy Theunis en Bjorn Renders wilden graag mee nadenken over die vraag. Zij kwamen verschillende keren naar Akindo voor een gezinsvakantie met hun zoontje. De aandacht en ondersteuning die ze er kregen deed bij hen plannen voor de toekomst ontvlammen.

‘Hier maakten we onze allereerste gezinsvakantie mee,’ zegt Cindy verlegen. Ze is vandaag samen met haar man naar Akindo gekomen om ervaringen uit te wisselen tijdens een Straffe Koffie van Iedereen verdient vakantie. Het thema van de uitwisselingsdag is gezinsvakanties.

Vakantie, niet vanzelfsprekend

Cindy vertelt hoe ze er lang over deed om zich te laten overtuigen voor een vakantie. Door haar angststoornis is het voor haar erg moeilijk om zich in nieuwe situaties te begeven met mensen die ze niet kent. ‘Ook is het niet gemakkelijk met ons zoontje,’ vult Bjorn aan. De zevenjarige Bently heeft autisme en lijdt aan epilepsie. ‘Hij kan niet goed tegen de drukte,’ vertelt Cindy. Ze legt uit dat ze voor Bently een speciaal aangepaste buggy met koptelefoon hebben aangeschaft, om het geluid van de omgeving te dempen. ‘Als het teveel voor hem wordt, verliest Bently zichzelf en begint hij luid te roepen.’ Dat maakt het niet evident voor Cindy en Bjorn om met hun zoon op uitstap te gaan.

Van massage tot manicure

Toen Bjorn en Cindy voor het eerst aankwamen op Akindo werd er naar hen geluisterd. ‘Echt geluisterd,’ zegt Cindy met nadruk. En dat was hen nog niet vaak overkomen. Ze vertelt hoe er rekening werd gehouden met de noden van haar gezin. ‘We kregen bijvoorbeeld een speelplekje waar we al van ‘s morgens vroeg terecht konden,’ zegt ze. ‘Dat is nodig want Bently is elke dag wakker om zes uur.’

"Toen we vertrokken moesten we huilen omdat het voorbij was, omdat we zo hadden genoten." - Cindy en Bjorn

Een van de monitoren van Akindo ontwikkelde al snel een bijzondere band met Bently. ‘Daardoor konden we ook eens met z’n tweeën een wandeling maken,’ zegt Cindy. ‘Of samen naar de wellness gaan,’ grinnikt Bjorn. Hij vertelt hoe hij er voluit voor ging: van massage tot nagelverzorging. ‘Heerlijk!’ zegt hij met twinkelogen.

Extra’s

Cindy en Bjorn herinneren zich een ontroerend moment van tijdens die vakantie. Op een dag had een van de monitoren een app uitgezocht, speciaal voor hun zoontje. ‘Ze bracht haar tablet mee van thuis en had met haar eigen centen een app voor Bently gekocht. Het was een app om te puzzelen, hij was er dol op.’

Of er nog een moment van ontroering was, vraag ik. Cindy en Bjorn knikken gelijktijdig. ‘Toen we terug naar huis vertrokken moesten we allebei huilen. Omdat het voorbij was en omdat we zo hadden genoten met ons drie.’

Superkracht

Bjorn vertelt enthousiast over de plannen die hij aan het smeden is. Bij Akindo ontmoetten Cindy en hij een ander gezin, met een dochtertje van dezelfde leeftijd als hun zoon. De gezinnen wisselden ervaringen uit en troffen bij elkaar veel herkenning. ‘Wij weten als geen ander hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld een uitstap te doen,’ zegt Bjorn. ‘Er is vaak weinig begrip voor kinderen zoals Bently. Zijn handicap is niet zo zichtbaar, maar vraagt wel veel zorg. Dat maakt voor ons de drempel extra hoog om uitstappen te doen.’

Er is weinig begrip voor kinderen die geen duidelijk zichtbare handicap hebben. Dat maakt de drempel extra hoog om uitstappen te doen.

Bjorn, Cindy en het koppel dat ze leerden kennen bij Akindo hebben zopas samen een vzw opgericht: Play it loud. ‘We willen activiteiten opzetten voor mensen met een handicap en maatschappelijk zwakkeren’, zegt Bjorn.

In het najaar staat er alvast een wandelzoektocht in Tessenderlo op het programma. Cindy’s ogen blinken. Ze vertelt dat ze een verhaal zal uitwerken dat als rode draad doorheen de zoektocht zal lopen. De kinderen kunnen onderweg opdrachten doen. ‘Het wordt een verhaal over superhelden,’ zegt Cindy met een glimlach, ‘want de beperking van het kind is in het verhaal eigenlijk een geheime superkracht.’

foto's: Cindy en Bjorn

cindy en bjorn

In gesprek met

Cindy Theunis en Bjorn Renders kwamen met hun zoontje Bently verschillende keren op vakantie naar Akindo. Akindo is een plek waar kinderen en jongeren uit maatschappelijk kwetsbare milieus een onbezorgd kamp kunnen beleven. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 juni 2019 in de categorie Gezinsuitstap.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |