Overslaan en naar de inhoud gaan

Tevreden gezichten verlengen je leven

In gesprek met Rachel Smits en Filip Zwerts, Halen | 26 april 2019

Het begon allemaal met een weggeefwinkel bij hen thuis, zo’n vijf jaar geleden. Intussen runnen Rachel Smits en Filip Zwerts sinds een jaar welzijnsschakel ‘t Opstapje in Halen. Naast een warme ontmoetingsplek is ‘t Opstapje een doorgeefpunt voor gratis goederen, een tweedehandswinkel en een Rap op Stapkantoor. ‘En los daarvan bieden we ook vormingen en crea-momenten aan,’ zegt Rachel met twinkelogen, ‘dan maken we bijvoorbeeld kunstwerkjes die we samen met onze mensen verkopen op de markt.’ Het koppel maakte zelf een periode met psychiatrische problemen en kansarmoede door. Daardoor weten ze wat het betekent om uitsluiting te ervaren.

Filip legt uit dat een van de zwaarste effecten van armoede de sociale uitsluiting is. ‘Los van het feit dat je het niet kan betalen heb je ook niet het gevoel dat je het verdient om op vakantie of op uitstap te gaan,’ zegt hij. Daarom zetten Rachel en hij alles op alles om uitstappen en vakantie mogelijk te maken voor mensen die drempels ervaren. ‘t Opstapje met het ontmoetingscafe en de tweedehandswinkel is daarbij de ideale plek om mensen over de streep te trekken.

"Los van het feit dat je het niet kan betalen, heb je ook niet het gevoel dat je het verdient om op vakantie of op uitstap te gaan."

Rachel legt haar hand op de arm van haar man en hij glimlacht. Ze vertelt het verhaal van een gezin dat vorig jaar dankzij hun toedoen voor het eerst op vakantie ging. Rachel ontving van hen een bericht. ‘Ze hadden het erg fijn ginder en ze waren dolenthousiast omdat ze mensen hadden leren kennen met wie het klikte.’ Rachel glundert. ‘Dit jaar hebben ze opnieuw geboekt, ze gaan opnieuw op stap met hetzelfde gezin.’

De eerste keer

‘Vakantie-ervaringen kunnen helpen om je vertrouwen te herstellen,’ zegt Filip. Hij legt uit hoe belangrijk dat is. Als je in kansarmoede zit, geraak je makkelijk in een negatieve spiraal. ‘Je hebt het gevoel dat er niets wil lukken en dat je volkomen alleen staat met je problemen,’ zegt Filip. Rachel vult aan: ‘Daarom proberen wij zelf op te treden als vertrouwenspersonen.’ Ze legt uit dat alleenstaande moeders bijvoorbeeld niet altijd de stap durven te zetten om alleen op stap te gaan met hun kroost. ‘Maar mij kennen ze al,’ zegt Rachel, ‘en als ik zeg dat ik mee ga naar Plopsaland, dan willen ze wel eens mee op stap.’ ‘En na die eerste keer zijn ze meestal vertrokken,’ glimlacht Filip, ‘dan trekken ze er ook zelf op uit.’

't Opstapje

Welzijnsschakel 't Opstapje: een warm welkom

 

Het begin van een gemeenschap

Een van de wonderlijke dingen die Rachel en Filip ontdekten is dat er een gemeenschap ontstaat rond ‘t Opstapje. Wanneer ze nu een aankondiging ophangen om naar een concert te gaan, overtuigen de gasten van het praatcafé elkaar om mee te gaan. ‘Dat is misschien wel het belangrijkste effect van de dingen die wij doen bij ‘t Opstapje. De eenzaamheid doorbreken. Contact met lotgenoten geeft vertrouwen,’ zegt Filip. ‘Maar die lotgenoten komen natuurlijk niet vanzelf aan je deur bellen. Hier zeggen ze: een vliegende kraai vangt meer dan een zittende kraai!’ En om de drempel zo laag mogelijk te maken hebben Rachel en Filip - dankzij de steun van Cera - sinds kort een Op Stap Mobiel. Op die manier zorgen ze ervoor dat uitdagingen op vlak van mobiliteit geen struikelblok voor uitstappen moeten zijn.

"Vakantie-ervaringen en contact met lotgenoten kunnen helpen om je vertrouwen te herstellen."

Ik ben onder de indruk van de enorme inzet van Rachel en Filip. Filip wisselt een warme blik met Rachel en zegt: ‘Mensen zeggen wel eens tegen ons: dat jullie dat allemaal gratis doen. Maar wij doen dat niet helemaal gratis. De gelaatsuitdrukkingen van de mensen als we op terugweg zijn van een concert van Gunther Neefs of Golden Earring…’ Hij pauzeert even. ‘Die tevreden gezichten verlengen je leven, ik zeg het je.’

Rachel Smits en Filip Zwerts

In gesprek met

Rachel Smits en Filip Zwerts runnen samen welzijnsschakel ‘t Opstapje in Halen. ‘t Opstapje is een ontmoetingsplek met een praatcafé, een sociale tweedehandswinkel, een doorgeefpunt voor gratis goederen en een Rap op Stap kantoor. Er worden ook vormingen en crea-momenten aangeboden. Op de eerste en derde donderdag van de maand houdt Rachel ook een Rap op Stap kantoor open in Lummen, in welzijnsschakel Het open poortje.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 april 2019 in de categorie Armoede.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |