Overslaan en naar de inhoud gaan

Stem uit de Dominicaanse Republiek: vakantie en levenskwaliteit

In gesprek met Jesùs Berroa | 22 januari 2019

Wanneer een internationale groep mensen uit het sociaal toerisme elkaar treft, valt er zoveel te ontdekken, te leren en te begrijpen. Zo waren we op de Wereldconferentie 2018 voor sociaal toerisme. Met een team van verhalenwevers gingen we gesprekken aan met collega’s van overal in de wereld. Eén van hen is Jesùs Berroa, die woont en werkt in de Dominicaanse Republiek.  Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor zijn land. Helaas draait de toeristische sector er in een vicieuze cirkel die de rijken nog rijker maakt en de arme gemeenschap weinig kansen biedt om te ontwikkelen. ‘We moeten die vicieuze cirkel omkeren naar een virtuoze cirkel’, zegt Jesús. We praten met hem over duurzaam toerisme en vakantie als onmisbaar deel van levenskwaliteit voor de lokale bevolking.

Jesùs wil meer diversiteit brengen in het toerisme in de Dominicaanse Republiek, zodat de sector niet alleen economisch maar ook sociaal iets bijbrengt aan zijn land. Hij bouwt aan andere bestemmingen dan alleen die zon-, zee- en strandvakanties, die het typische beeld zijn van reizigers naar de Dominicaanse Republiek. ‘Want ons land heeft zoveel meer te bieden’, zegt Jesús.

Om die verandering te maken, moet de overheid beginnen met vormingsinitiatieven voor lokale gemeenschappen, legt Jesús uit, zodat inwoners het potentieel van hun regio ontdekken en kunnen promoten. En ook: het is nodig dat de toeristische industrie duurzamer wordt. De overheid kan zeker meer zorg besteden aan de bescherming van het milieu enerzijds, en aan eerlijke lonen voor mensen die in de sector van toerisme werken anderzijds.

Duurzaam toerisme: ecologische en sociale rechtvaardigheid

Turissol, de organisatie waarin Jesús werkt, is al betrokken bij een project van enkele ecologische hotels, waar medewerkers eerlijk betaald worden. Voor de ontwikkeling van een duurzame toeristische industrie is het bovendien nodig dat lokale toeristische agentschappen beter ondersteund worden. Tot nu toe blijken de middelen die via toerisme het land binnenkomen vooral een bron van inkomsten te zijn voor grote touroperators, eerder dan voor lokale toeristische aanbieders.

Het belang van vakantie, ook voor lokale mensen

‘De kans krijgen om vakantie te nemen is net zo goed belangrijk’, zegt Jesús. ‘Ik herinner me het beeld van mijn vader, die werkte in de bouw van hotels maar zelf nooit in zo’n hotel kon overnachten, zelfs niet voor één nacht. Dat was toen een onbegrijpelijk iets voor mij.’

“Bij ons in de Dominicaanse Republiek zijn de mensen heel gastvrij. Het zit in onze natuur en je kunt het aan alles merken. Wij nodigen je uit om onze lach te delen, ons voedsel, ons huis en zelfs ons bed.”

Inwoners van de Dominicaanse Republiek mogen wel vakantie nemen, maar de wet controleert het niet. Met andere woorden: je mag vakantie nemen, maar je moet niet. Jesús legt uit: ‘Het een keuze die mensen zelf maken. Maar wanneer je weet dat er geen wettelijk recht is op betaalde vakantie, kan je je wel voorstellen dat de meeste mensen geen vakantie nemen. Ze kiezen dan liever om wat extra inkomsten te verdienen.’ Daarom is niet alleen de vraag of en hoe duurzaam toerisme kan gepromoot worden. Het is ook de uitdaging om lokale inwoners bewust te maken van het belang van vakantie, voor henzelf.

Een verrijking van het leven

‘Ik zie vakantie als een onmisbaar deel van onze levenskwaliteit’, zegt Jesús. ‘Als je geen vakantie kunt beleven, dan leef je alleen om te werken en om jezelf en je baas financieel te verrijken. Maar de echte rijkdom kunnen we niet vinden in geld, wel in onszelf: kunnen ademen, ruimte ervaren,…’

Jesús legt uit dat Dominicanen die in armoede leven meestal niet zo gezond zijn, omdat ze te hard werken, te weinig verdienen en teveel stress ervaren. ‘Vakantie is belangrijk om je gezondheid te herstellen.’ Een beeld dat bij Jesús opkomt is er eentje van een gezondheidsparadijs: een soort van wellness en vakantiecentrum waar mensen gedurende minstens een week kunnen uitrusten en recupereren van hun harde werk, waar ze kunnen ontspannen en gezond eten voorgeschoteld krijgen.

Wanneer ik vraag of dit een droom is van Jesús, reageert hij verrast. ‘Nee! Een droom is iets dat alleen in je hoofd leeft. ‘Terwijl ik al bezig ben met het realiseren van mijn gezondheidsparadijs’, zegt hij lachend.

Toekomst!

Het staat vast dat duurzaam toerisme heel beloftevol is. Niet alleen voor de lokale gemeenschappen en voor reizigers, maar ook voor de wereld. ‘Toerisme kan gezien worden als promotor van vrede in de wereld. Want wanneer twee culturen elkaar ontmoeten en vrienden worden, zullen ze elkaar beschermen’, zegt Jesús. In dat opzicht kan toerisme zeker en vast een veranderkracht van de toekomst worden.

Jesùs Berroa

In gesprek met

Jesús Berroa werkt voor Turissol. Dat is een agentschap voor sociaal, bewust en duurzaam toerisme in de Dominicaanse Republiek. We ontmoetten Jesús tijdens de wereldconferentie 2018 van de Internationale Sociaal Toerisme Organisatie (ISTO) in Lyon.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 januari 2019 in de categorie Vakantie.

Michelle Roosenbroeck

Neergepend door

Michelle Roosenbroeck werkt voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Zij houdt van reizen en nieuwe mensen en culturen ontdekken. In haar werk als vakantiebemiddelaar organiseert ze daguitstappen en vakanties voor mensen die het moeilijker hebben om vakantie te beleven. Michelle gelooft dat vakantie ons leven rijker maakt, omdat het vreugde en innerlijke rust brengt. Ze houdt van luisteren en schrijven, en als verhalenwever kan ze die twee passies combineren en mensen aanmoedigen om vakantie te beleven.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |