Overslaan en naar de inhoud gaan

Spannend voor kids, nostalgie voor oma en opa

In gesprek met Yvonne en Rukiye, Atomium | 1 maart 2019

Sneeuw zet witte hoedjes op elk van de negen bollen van het Atomium. Toeristen poseren in dikke kleren voor selfies. In de voet van een van de steunpilaren en heel onopvallend ligt een kantoortje dat alle zon van die ochtend vangt. Hier zetelt de vzw Atomium waar een stuk of veertig mensen werken. Van hieruit wordt de dagelijkse werking van het Atomium gecoördineerd. Reservaties, events, vragen over beeldrechten, visibiliteit op beurzen passeren allemaal langs hier. Yvonne Boodts, woordvoerster van de vzw, en Rukiye Yildiz, verantwoordelijke voor de reservaties vertellen me over hun prille samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie. 

Dat iedereen recht heeft op cultuur en familie-uitstapjes, die overtuiging lag aan de basis om tot het netwerk toe te treden. Yvonne: ‘Omdat we met het Atomium de kaart van families willen trekken, kozen we om een korting aan te bieden via Iedereen Verdient Vakantie. We zijn een kleine vzw die moet overleven, we kunnen niet rekenen op subsidies, dus voor sommige initiatieven is het helaas onmogelijk om een speciaal tarief te bieden. Maar voor Iedereen Verdient Vakantie, dat extra inzet op families, maken we dus graag een uitzondering.’

"Iedereen heeft recht op cultuur en uitstapjes met de familie. Daarom engageren wij ons in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie."

Grote fans

Wist je dat alle, werkelijk alle, nationaliteiten jaarlijks voet zetten in het Atomium? Vooral kinderen zijn fan van de bollen - door de architectuur, de lange roltrappen, het gevoel van in een doolhof te dwalen, de hoge lift. Maar ook voor de oudere generaties is het een nostalgische reis terug in naoorlogse tijd waarin techniek en architectuur optimisme voor de toekomst brachten. Wanneer (over)grootouders hun kleinkinderen meenemen voor een bezoek aan het Atomium halen beide generaties hun hart op.

Vijf bollen en het ADAM - Brussels Design Museum

De kleine organisatie met het grote monument biedt – via Iedereen Verdient Vakantie - een stevige korting voor mensen met een beperkt budget. Met het ticket aan halve prijs struin je rond in vijf bollen: eentje met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het gebouw die je meeneemt naar de sfeer van de wereldtentoonstelling. De tweede en derde bol, die je bereikt met een roltrap van liefst 34 meter lang, tonen je de tijdelijke tentoonstellingen. Daarna gaat het via de Kinderbol weer naar beneden. Met de lift zoef je in een paar seconden 92 meter de hoogte in. In de bovenste bol krijg je een panoramisch zicht getrakteerd. Wat is Brussel groot en klein tegelijk! Nadat je weer voet op vaste grond zette, kun je met je ticket ook even binnenspringen in het ADAM - Brussels Design Museum. Dat ligt even verder op de Heizel.

Kom maar af. Je bent welkom.

In oktober 2018 trad het Atomium toe tot het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. In die enkele maanden die het jaar toen nog restte, boekten een twintigtal mensen al een bezoekje via het netwerk, vertelt Rukiye. Een goed begin. Dit jaar hopen ze veel meer mensen te verwelkomen. En het Atomium-team staat open om te leren van bezoekers. Rukiye: ‘Wie geweest is: laat gerust van je horen, we zijn benieuwd wat je er van vond!’

Rukiye en Yvonne - Atomium

In gesprek met

Yvonne Boodts werkt sinds 2006 vol passie als woordvoerster voor het Atomium. 'Een fantastische werkomgeving met boeiende en veelzijdige uitdagingen', zegt ze. Rukiye Yildiz woont en werkt in Brussel. Ze zet zich dagelijks in om het Atomium op de kaart te zetten en het aanbod vernieuwend te houden.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 maart 2019 in de categorie Daguitstap.

Roos Lowette

Neergepend door

Roos werkt deeltijds bij Jint vzw. Ze geeft er jongeren de kans om naar het buitenland te trekken.  Daarnaast schrijft ze verhalen over wat reizen met een mens doet. 

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |