Overslaan en naar de inhoud gaan

Samen bouwen zonder plan

In gesprek met Stijn Dujardin | 8 februari 2019

Wat gebeurt er als je samen met vele onbekenden onvoorbereid een weiland mag innemen en een nieuw, eigen dorp mag bouwen voor jezelf en als ontmoetingsplek voor de buurtbewoners? In het kader van hun gebiedswerking deed de provincie West-Vlaanderen een oproep aan gezinnen om gedurende 3 dagen een eigen kamp te bouwen. Een prachtig project met de titel 'Kanapee' waar oud en jong, zowel handige Harry’s of Henriettes als mensen met andere kwaliteiten gemixt worden en samen beslissen welke objecten er gebouwd worden. Stijn Dujardin en zijn gezin zeiden 'yes', en trokken op avontuur.

Stijn en Lieve gaan jaarlijks op gezinsvakantie. Samen met hun 12-jarige dochter Sterre, 10-jarige zoon Obe en 7-jarige dochter Dille hebben ze al vele toffe vakanties genoten. Nieuwsgierig als Stijn is naar het onbekende werd hij onmiddellijk zeer enthousiast over het Kanapee project. Het klonk als een heerlijk idee: uit het hedendaagse ritme van regulitis en planmatigheden te stappen, de kans nemen om je over te geven aan een 'speelruimte' met onbekenden. Veel tijd om na te denken was er niet. Zowel zijn echtgenote Lieve als de kinderen tekenden positief!

Stijn: ‘En dan kwamen de vragen: Waar beginnen we mee? Wie slaapt waar? Welke plek is voor mij? Wat gaan we bouwen? Wat gaan we eten? Waar vinden we materiaal om te bouwen en te eten?

Geen regels, geen plannen en vooral: niets om te meten.

Stel je voor… Een watertank, de geur van gras, slapen tot je uitgeslapen bent en in bad gaan tot je uitgebadderd bent, creatief koken en alternatieve koeling regelen. Bouwen op momenten dat je zin hebt én binnen de marges van je mogelijkheden. Stijn: ‘Niks doen als je daar zin in hebt, maar ook beseffen dat je nodig bent in dit project van samen leven en samen bouwen. Mekaar erop wijzen om respectvol om te gaan met de natuur. Wat met afvalmateriaal en wat met geluidsoverlast?’

Dankzij de spontane engagementen van iedereen kwam alles goed, vertelt Stijn. Het ging goed, met het aanleveren van gereedschappen en materiaal, het inzetten van ieders' talenten én de dagen zingend afsluiten met avondfeestjes bij een kampvuur!

Jezelf betrappen, en verschillen leren waarderen

Voor Stijn klopte alles: een ander ritme, niets moet, iedereen helpt mee… Of toch bijna iedereen. Voor opa X die met zijn kleinzonen inschreef voor dit unieke project, waren voldoende pintjes drinken belangrijk. Hij nam regelmatig de tijd om de werken te staken om zijn dorst te lessen. Na verloop van tijd groeide hier en daar ergernis omwille van het 'nietsdoen' van opa, vertelt Stijn. ‘Gedachten zoals 'wat doet hij hier eigenlijk?' gingen over de lippen. En dan beetje bij beetje beseffen dat voor opa dit kamp een laagdrempelige manier was om samen met zijn kleinzonen te zijn. Zo werden we betrapt op onze ingebakken normatieve gedachten die vertrekken vanuit bepaalde verwachtingen.’

Misschien is omgaan met verschillen makkelijker in een omgeving waar minder gemeten wordt? Alleszins, in het eigen gecreëerd dorpje klopte alles nét een beetje beter.

Stijn Dujardin

In gesprek met

Stijn Dujardin werkt op de dienst communicatie van de stad Diksmuide. Hij is de trotse papa twee dochters S en D die hij razendsnel ziet veranderen. Hij herkent zichzelf in de deugnieterij van zijn zoon O. Deze Westhoekman is constant op zoek naar verbinding en is gek op verhalen, picon en zijn madam. Samen met haar geniet hij vooral van verdwalen in een vreemde stad en verrast worden door wat er om het hoekje te vinden is.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 februari 2019 in de categorie Kamperen.

Gil Géron

Neergepend door

Na meer dan 25 jaar ervaring in HR, organisatiemanagement en leiding geven, zette Gil Géron in het najaar van 2017 de stap naar zelfstandige. Ze is gepassioneerd door de groei van elk individu, geniet van de verschillen bij mensen en van de kracht van verhalen die ons verbinden. Gil is de oprichtster en drijvende kracht van Narrata vzw, een centrum voor voorleesbevordering, met een grote focus op verhalenbeleving. Gil is ook verhalenwever bij het netwerk Iedereen Verdient Vakantie.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |