Overslaan en naar de inhoud gaan

Rap op Stap Sint-Niklaas neemt de tijd voor elke vakantievraag

In gesprek met Erna Foubert en Emmy Van der Vloet | 26 maart 2014

Het Rap op Stap-kantoor van Sint-Niklaas opende haar deuren in november 2013. Sindsdien boekten de vier vrijwilligers ruim twintig vakanties voor mensen in armoede die op eigen houtje met vakantie willen. Ook mensen die nooit eerder vakantie beleefden, vonden al de weg naar het sociale reisbureau. Initiatiefnemers en vrijwilligers hechten veel belang aan hartelijk advies, tot in de kleinste vakantiedetails. Ze nemen er alle tijd voor. Een bewuste keuze, zo blijkt.

Rap Op Stap Sint-Niklaas is te vinden bij het OCMW, en open op maandagnamiddag en woensdagvoormiddag. Maatschappelijk werker Erna Foubert coördineert het kantoor. Vier vrijwilligers zorgen in duo’s voor onthaal en advies van vakantiegangers.  Ze boeken de vakanties rechtstreeks in het systeem van Vakantieparticipatie. Gaandeweg leren ze steeds vlotter met de computer omgaan. Vrijwillig reisadviseur Emmy Van der Vloet schittert als ze vertelt over haar werk.

Trots op vrijwillige inzet

‘We nemen alle tijd die nodig is om de mensen een goed advies te geven,’ vertelt Emmy trots, ‘en we geven hen ook alle tijd om goed na te denken voor ze een beslissing nemen.’ Emmy is bijna 68 en ervaart voor het eerst in haar leven hoeveel deugd het doet om als vrijwilliger andere mensen te helpen. Ze kijkt zelf terug op een lastig leven waarin ze zich –omwille van de zorg voor haar zwaar gehandicapte zoon – erg geïsoleerd heeft gevoeld.

"Door dit werk heb ik veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik durf me nu meer openstellen voor andere mensen."

- Emmy

Deskundig door eigen ervaring

‘Emmy weet heel goed hoe het voelt om in eenzaamheid en armoede te leven’, vertelt maatschappelijk werker Erna. ‘Daardoor kan ze met veel geduld en begrip de klanten in het Rap op Stap-kantoor adviseren.’ Beslissen over vakantieplannen is voor de meeste bezoekers best ingewikkeld. Er zijn heel wat dingen om vooraf over na te denken. Kiezen is lastig, en dat kan dus meestal  niet in één-twee-drie. Emmy begrijpt dat.

"Veel vragen komen immers pas op na een poosje. Of ze hun hondje kunnen meenemen bijvoorbeeld, of er een koelkast is op de kamer om hun medicijnen te kunnen bewaren, of ze zelf voor de maaltijden kunnen zorgen, wat er in de koffer moet."

Tijd nemen om goed te luisteren

‘Ik probeer vooral goed te luisteren naar de mensen,’ vertelt Emmy. ‘Hebben ze al een idee waar ze naartoe willen? Wat ze graag zouden willen doen? Wat hun verwachtingen zijn? Tijdens een gesprekje wordt dat stilaan duidelijk. Dan nemen we de gids van Vakantieparticipatie erbij, zoeken naar de mogelijkheden en geven de mensen kopietjes mee van de dingen die hen interesseren. Dan kunnen ze er nog eens goed over nadenken en er thuis over babbelen. Als ze nog meer vragen hebben, zijn ze altijd opnieuw welkom.’ Sommige mensen springen dus meermaals binnen in het Rap op Stap-kantoor. En dat vinden de vrijwilligers net heel leuk.

Blankenberge boven

Favoriete reisbestemming blijkt de kust. ‘De meeste mensen verbinden het idee van vakantie vanzelf aan zee en strand,’ verklaren de initiatiefnemers. Blankenberge is top-favoriet. ‘De trein rijdt helemaal tot in het centrum, zonder overstap. Dat is voor veel mensen een belangrijk argument’, zegt Erna.  Bovendien speelt ook de onderlinge tamtam een rol. ‘Mensen die tevreden zijn over hun vakantieverblijf, vertellen dat onderling door. Ook dat zorgt er natuurlijk voor dat veel  van onze reizigers uiteindelijk voor Blankenberge kiezen.’

Erna Foubert en Emmy Van der Vloet

In gesprek met

Erna Foubert werkt bij het OCMW van Sint-Niklaas. Zij coördineert het plaatselijke Rap op Stap kantoor. Emmy Van der Vloet engageerde zich er als vrijwillig vakantiebemiddelaar.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 26 maart 2014 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2019 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |