Overslaan en naar de inhoud gaan

(Rap) op Stap in Oost-Vlaanderen: toerisme drijft op Liefde

In gesprek met Veertig vrijwilligers en professionals Rap op Stap Vlaanderen | 29 oktober 2015

Toerisme is economie. Veel Vlaams ondernemerschap bloeit op de goesting van mensen om erop uit te trekken in eigen land. Maar toerisme is ook Liefde. Liefde met een hoofdletter. Een magie die te ontdekken is in de warmte waarmee lokale mensen hun bezoekers ontvangen. In het vuur waarmee gidsen verhalen vertellen over hun stad en streek. In de gastvrijheid van medewerkers van een sociale bistro. In de bezieling van toeristische professionals die hun streek op handen dragen.

Op uitnodiging van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen ontdekken veertig Rap op Stap reisadviseurs wat in de regio te beleven valt. Met eigen ogen zien, met eigen oren horen: het helpt hen om straks in hun plaatselijke sociale reisbureautje mensen in armoede te helpen een deugddoende uitstap of vakantie te plannen.

Jo Petrus, medewerker bij Toerisme Oost-Vlaanderen verwelkomt. Hij wil laten zien dat er méér is in Vlaanderen dan de topbestemmingen aan zee, Limburg en kunststeden.’ Samen met Vakantieparticipatie bedacht Jo een dagprogramma om de Rap op Stappers op ideeën te brengen.

Rap op stap adviseurs ontmoeten elkaar bij de koffie, te gast in Oudenaarde.

 

Ontdekken, je laten raken

De reis begint in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. De koers, Vlaanderens trots, diep geworteld in de ziel van Vlamingen: het laat de gasten niet onberoerd. Het wordt voor minstens één van hen te emotioneel. Haar vader leefde voor de koers. De herinnering aan hem en zijn passie brengt de pijn van het verlies naar boven.

In De Burg, een voorziening voor mensen met een mentale beperking, staat soep en quiche klaar. Trotse medewerkers bedienen aan tafel. Nieuwsgierig willen ze weten wie al die mensen zijn, waarom ze naar Oudenaarde komen. Spontaan vertellen ze er graag bij wie ze zelf zijn en hoe heerlijk het is in De Burg te mogen koken, bakken en producten maken die ze in hun winkeltje verkopen.

Het MOU, Museum Oudenaarde, doet verbazen. De ongekende en boeiende geschiedenis van ‘Klein Brugge’ wordt ontsluierd door lokale gidsen die amper uitverteld raken. Want Oudenaarde en zijn inwoners – Oudenaardisten noemen ze zichzelf – is een stad met een keizerlijke historie, de geboorteplek van bon vivant en groot kunstenaar Adriaan Brouwer. Een schitterende collectie zilverwerk en metershoge wandtapijten getuigen van een geschiedenis van rijkdom en vakmanschap.

Op een boogscheut van Oudenaarde ligt Ename. Gekend om zijn abdijbier. Minder gekend is de opmerkelijke geschiedenis van het dorp, de grote abdij die er ooit het landschap domineerde, de duizend jaar oude dorpskerk. Het kleine Provinciaal Archeologisch Museum trekt je mee in het leven van middeleeuwers, monniken en archeologen.

Voel de Liefde!

Gaandeweg wordt het voelbaar: kennismaken met dit stukje Vlaamse Ardennen raakt, verbaast en inspireert. Na een intense dag van ontmoeten, ontdekken, luisteren, kijken, proeven en leren wordt duidelijk dat toerisme hier drijft op liefde. Liefde voor de eigenheid van de streek, de schoonheid die er te ontdekken valt, de eigenaardigheid van de lokale roots, en ook: liefde voor de mensen die er te gast zijn.

We ontdekken de magie in de ogen van een hartelijke medewerker aan de balie, het vuur en de verhalen van enthousiaste museumgidsen, de trots van eenvoudige mensen die het middagmaal serveren, de gastvrijheid van de medewerkers van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Toerisme zonder ziel is vermaak. Het is liefde die er ziel in blaast. Als we die ziel kunnen ervaren, dan worden we geraakt. Dan wordt een uitstap of vakantie een tijd waarin geluk een beetje tastbaar wordt. Dat is wat de liefde doet. Daarom gaan we zo graag met vakantie.

fotografie: Robert Boons

In gesprek met

Veertig vrijwilligers en professionals uit het netwerk van kleine sociale reisbureau's ontdekten de Vlaamse Ardennen, één van de vijf regio's van Oost-Vlaanderen. Ze zijn te gast van het provinciebestuur. Waarom? Omdat Oost-Vlaanderen zoveel moois te bieden heeft waar we nauwelijks weet van hebben. Stuk voor stuk pareltjes die van een vakantie of daguitstap in de regio een ontdekkingsreis maken.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 29 oktober 2015 in de categorie Vakantiebemiddeling.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2022 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |