Overslaan en naar de inhoud gaan

Pakketjes van verbondenheid

In gesprek met Dieter Daniëls | 8 mei 2020

Kinderen en jongeren ruilen hun vertrouwde pleintjes in ’t Stad noodgedwongen in voor een periode thuis. Creatieve en sportieve activiteiten met vrienden en jeugdwerkers maken plaats voor knutselactiviteiten binnenshuis. KRAS is een jeugdorganisatie die in verschillende aandachtswijken van Antwerpen een gevarieerde vrijetijdswerking op poten zet voor kinderen en jongeren tussen 6 en 25 jaar. Ik sprak met Dieter Daniëls, communicatieverantwoordelijke bij KRAS Jeugdwerk.

Het is meteen duidelijk dat KRAS een ‘tweede thuis’ is voor kinderen en jongeren in ’t Stad. Die ‘tweede thuis’ ziet er nu even helemaal anders uit door de coronacrisis die op dit moment ons leven bepaalt. Zich uitleven op één van de vele pleintjes in Antwerpen kan nu niet en jeugdwerkers, met wie de kinderen een bijzondere band hebben, worden gemist.

KRAS wist meteen dat hun werking drastisch zou veranderen door het uitbreken van de coronacrisis. Normaal voorzien zij een groepsgericht vrijetijdsaanbod met uitdagende activiteiten. Voor veel kinderen is KRAS een belangrijk aspect van hun daginvulling dat nu helemaal wegvalt. Bovendien is het voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties soms belangrijk om thuis eens weg te kunnen.

Wij blijven verbonden

Vanaf dag één van de maatregelen heeft KRAS ingezet op het bewaren van dat contact. Het spontane contact op de pleintjes valt weg, waardoor ze op zoek zijn gegaan naar een andere manier om de verbondenheid te bewaren. Jeugdwerkers namen telefonisch contact op voor een welgemeende hoe is’t? Dieter vertelt dat ze eerst hebben ingezet op het digitale luikje omdat dit het gemakkelijkst is om snel op te starten. Ze startten met challenges via sociale media maar al snel werd duidelijk dat een groot deel van de doelgroep niet bereikt werd. Sommige gezinnen hebben geen internet en bovendien hebben heel wat mensen geen knutselmateriaal in huis om deel te nemen aan de knutselactiviteiten.

spelpakket
 

Het idee is dan snel ontstaan om voor de meest kwetsbare gezinnen pakketjes te ontwikkelen met spel- en knutselmateriaal. In de spelpakketten is voor elke dag van de week een activiteit voorzien, tot de levering van het volgende pakket. Via belrondes probeert KRAS de thuissituaties van de kinderen en jongeren in te schatten. Zo komen de spelpakketten terecht bij de gezinnen die ze het meest nodig hebben. De eerste week werden een 600-tal gratis spelpakketten aan huis geleverd, de week nadien waren dat er al 750.

‘De reacties die we krijgen zijn hartverwarmend’, glundert Dieter. ‘De kinderen zijn ontzettend blij wanneer hun spelpakket arriveert. Vooral omdat ze dan heel even face-to-face contact kunnen hebben met hun jeugdwerker, de persoon die zoveel voor hen betekent. Uiteraard verloopt alles volgens de ‘social distancing’-maatregelen die de overheid ons voorschrijft.'

“‘Ondanks de coronacrisis blijft de verbondenheid tussen de jeugdwerkers, kinderen en jongeren centraal staan.”

Dieter Daniëls

KRAS kan rekenen op heel wat steun vanuit hun netwerk. Zo schenkt de bibliotheek van Antwerpen een gigantische lading jeugdboeken en krijgen ze duizenden paaseitjes van Colruyt om de kinderen te verrassen. Ook particulieren nemen contact op met de organisatie. Een schelpenhandelaar belde Dieter op om schelpen te schenken als knutselmateriaal.

Dieter: ‘We krijgen heel uiteenlopende dingen te horen en het is ontzettend fijn om te zien wat dit allemaal teweegbrengt. Het is bijzonder dat de verbondenheid, ondanks de situatie, centraal blijft staan. De spelpakketten zijn iets materieel, maar eigenlijk draait het vooral rond verbinding maken met de kinderen en iets kunnen betekenen als jeugdwerkorganisatie.’

 

Foto's: Kras Jeugdwerk

In gesprek met

Dieter Daniëls is communicatieverantwoordelijke bij KRAS Jeugdwerk. KRAS is een Antwerpse jeugdorganisatie die in verschillende wijken van ’t Stad een gevarieerde vrijetijdswerking op poten zet voor kinderen en jongeren. Een ploeg van een 80-tal gemotiveerde medewerkers, aangevuld met een nog grotere groep geëngageerde vrijwilligers, maken deze gevarieerde werking elke dag opnieuw waar.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 mei 2020 in de categorie Jongeren.

Eva Vinckier

Neergepend door

Eva Vynckier is vakantiebemiddelaar bij Iedereen Verdient Vakantie. Samen met haar collega’s probeert ze vakanties en daguitstappen mogelijk te maken voor mensen die anders niet zo gemakkelijk zouden vertrekken. Ze is overtuigd van de positieve effecten van vakantie en wil dat iedereen deze kan ervaren.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |