Overslaan en naar de inhoud gaan

Over hoe een vakantieverhaal een ondernemersverhaal wordt

In gesprek met Wali Sediqi | 11 januari 2019

Wali Sediqi, afkomstig uit Afghanistan en als tiener aanbeland in Vlaanderen, begon op 16-jarige leeftijd als werkstudent bij Toerisme Vlaanderen. In maart 2016 kwam hij terecht bij het Steunpunt Vakantieparticipatie, nu ‘Iedereen Verdient Vakantie’. Actievelingen binnen het netwerk kennen Wali natuurlijk als enthousiaste vakantiebemiddelaar die aan sociale organisaties het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie komt toelichten. Vakantiegangers kregen hem aan de telefoon, waar hij met zijn luisterend oor, goede raad en actieve bemiddeling vakantie mee mogelijk maakte voor heel wat mensen.  Nu start voor Wali een nieuw professioneel hoofdstuk. Bij het Starterslabo in Antwerpen zal hij nieuwkomers met ondernemersbloed een extra duwtje geven om in Vlaanderen een eigen zaak op te durven starten. Bij wijze van afscheid laat Iedereen Verdient Vakantie Wali graag aan het woord. We zeggen dankbaar ‘vaarwel’, maar ook heel graag ‘tot ziens’ in het netwerk!

“Niet willen deelnemen is een keuze, niet kunnen deelnemen is uitsluiting.” - Wali Sediqi

Ondernemen in het bloed

Wat startte als een gesprek over de tijd bij Iedereen Verdient Vakantie, eindigt bij een verhaal over ondernemingszin, en hoe je dat thuis ingelepeld krijgt. En dit einde is eigenlijk het begin van het verhaal van Wali. ‘Mijn ouders waren ondernemers. Ze hadden een supermarkt. Als kleine jongen zag ik de moeilijkheden in de zaak. Mijn ouders probeerden te overleven, mijn moeder soms met angst voor de toekomst, mijn vader altijd positief en hoopvol. Opgeven was er niet bij. Zij vormden een grote inspiratiebron voor mij. Ondernemen zit in mijn bloed. Doorheen mijn belevenissen van de voorbije jaren voel ik dat een groot vertrouwen in mij gegroeid is. Ik geloof dat het pad al wandelend gelegd wordt, waarbij je niet altijd weet wat er voor je ligt en welk pad je aan het lopen bent. Het komt er op aan jezelf de tijd te geven om ideeën te laten rijpen en wanneer het karma goed zit, de nieuwe kansen op je pad grijpen.’

Vakantie in het lijf

We blikken samen terug op zijn tijd bij Iedereen Verdient Vakantie. Het was altijd een stiekeme droom van Wali, om vanuit Toerisme Vlaanderen in dit netwerk aan de slag te kunnen. ‘In de beginjaren liep ik in vicieuze cirkels rond: ik moest de juiste papieren hebben om hier te mogen blijven, maar daarvoor moest ik werk hebben, en om te kunnen werken, moest ik de juiste papieren hebben.’ Wali durfde zijn droom uitspreken tegen coördinator Marianne Schapmans en collega Carine Geboers. Zij hebben hun invloed durven gebruiken en hem gesteund om bij het netwerk aan de slag te kunnen.

‘Het was voor mij een openbaring toen ik begon te werken bij Iedereen Verdient Vakantie. Ik leerde daar begrijpen wat vakantie precies is. Mijn collega’s stimuleerden me om zelf ook écht op vakantie te gaan, in het land waar in nu woon, met één van de sociale organisaties uit het netwerk. Op die manier voelde ik in mijn lijf wat vakantie precies is’, vertelt Wali verder.

Leren in het hoofd

We gaan op zoek naar bijzondere momenten die hij zelf meemaakte als vakantieganger, en als vakantie-mogelijk-maker voor zovele anderen. ‘Ik kwam tot het besef hoeveel mensen er zijn met nood aan een uitstap of een vakantie. De telefoons van mensen met een eerste vakantie-ervaring, de dankbaarheid die daar uit spreekt. Ik zal nooit vergeten hoeveel deugd dat doet’, zegt Wali.

“Dit wil ik aan jonge mensen vertellen: er kan veel, en waar een wil is, is een weg.”

‘Eén iemand blij maken, één iemand kunnen laten voelen dat hij of zij de vakantie verdiend heeft, dat is zo waardevol. Vanuit gelovig standpunt ben ik ervan overtuigd dat wanneer je goede daden doet, God ons daarvoor beloont. Die beloning, dat is de warmte en het geluk dat je terug krijgt van de vakantieganger.’

Het begrip van collega’s hielp hem doorheen lastige persoonlijke periodes. ‘Ik leerde dat fouten maken mag, dat je uit fouten kan leren. Je hoeft niet per sé hogere studies gedaan te hebben om iets te kunnen betekenen en werk te vinden. Elke mens heeft een hoofd dat hij kan gebruiken. Dit wil ik ook aan jonge mensen vertellen: er kan veel, en waar een wil is, is een weg.’

Toekomst in het hart

‘Ik voel echt dat ik iets in de wereld heb kunnen zetten, ik ben zelf open gebloeid, en ik blijf mezelf uitdagen', zegt Wali nog. En dan trekt een vacature bij Starterslabo zijn aandacht. Wali waagt de sprong, en begint aan een nieuw hoofdstuk.

“Dit neem ik zeker mee: nooit vergeten om te ontspannen en vakantie te nemen. Ik zal het doorvertellen aan de toekomstige ondernemers die ik nu zal begeleiden.”

Hij stapt hoopvol de toekomst in, een nieuw pad ligt voor hem. Wali: ‘Nooit vergeten om te ontspannen en vakantie te nemen: dat neem ik mee uit mijn periode bij Iedereen Verdient Vakantie. Ik wil dit vertellen aan de toekomstige ondernemers die ik vanaf nu zal begeleiden, en binnen mijn eigen netwerk. Maar ook mezelf wil ik daar steeds aan helpen herinneren. Ik kan kiezen voor mijn toekomst en door wat ik doe mee bepalen hoe ik wil dat die toekomst er uit zal zien.’

 

Wali Sediqi

In gesprek met

Wali Sediqi, afkomstig uit Afghanistan en als tiener aanbeland in Vlaanderen, begon op 16-jarige leeftijd als werkstudent bij Toerisme Vlaanderen. Vanaf maart 2016 werd hij vakantiebemiddelaar bij Steunpunt Vakantieparticipatie, nu ‘Iedereen Verdient Vakantie’. Op 1 december start voor Wali een nieuw professioneel hoofdstuk. Bij het Starterslabo in Antwerpen zal hij nieuwkomers met ondernemersbloed een extra duwtje geven om in Vlaanderen een eigen zaak op te durven starten. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 11 januari 2019 in de categorie Leereffecten.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg met mensen. Twintig jaar lang werkte ze in het internationaal en lokaal jeugdwerk en in sociaal-culturele organisaties. Doorheen die ervaringen raakte ze overtuigd van de kracht van verbinding tussen mensen. Els werkt nu als zelfstandige. Ze ondersteunt creatieve processen van samenwerken en toekomst maken voor meerdere organisaties, waaronder Toerisme Vlaanderen, internationale projecten, het productiehuis voor amateurtheater Code vzw en lokale besturen. Ze is ook storyweaver voor Iedereen Verdient Vakantie.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |