Overslaan en naar de inhoud gaan

Opening Rap op Stap Mol: Dit misten we nog!

In gesprek met Wim Caeyers, voorzitter OCMW Mol | 27 maart 2018

Zondag 25 maart 2018 – Rap op Stap Mol trapt feestelijk af. Het is een logische volgende stap in het inclusieve vrijetijdsbeleid van de gemeente, zegt schepen en OCMW-voorzitter Wim Caeyens. Met de Molse vrijetijdscheques opende Mol vijf jaar geleden de deuren voor lokale vrijetijdsparticipatie voor mensen die het moeilijker hebben. Vandaag komt daar de deur naar de wereld bij. Het Rap op Stap kantoor zal inwoners met een financiële, mentale of fysieke beperking begeleiden bij het vinden en boeken van een daguitstap of vakantie. Het initiatief wordt actief ondersteund door de adviesraad voor personen met een handicap en draait grotendeels op het engagement van vrijwilligers. Dat laatste blijkt een bewuste keuze.

Elke inwoner van Mol kan vrijetijdscheques aankopen, cadeau doen en besteden bij alle Molse verenigingen, het restaurant van dienstencentrum Ten Hove of sociaal restaurant Bistro Apollon, activiteiten van gemeentelijke diensten en meer. Mensen met een beperkt inkomen kopen de cheques aan halve prijs, de laagste inkomens zelfs tot 80% korting. Niemand loopt in de kijker, iedereen kan meegenieten. ‘We zijn dat systeem bij alle verenigingen en clubs gaan uitleggen, en daardoor is in Mol het bewustzijn gegroeid dat iedereen aan vrijetijd moet kunnen deelnemen’, zegt Wim Caeyers.

Geïnspireerd door een goed gesprek

Op een dag in 2017 kreeg Wim bezoek van Marleen Vandecraen, inwoner van Mol en geëngageerd als Oor bij het netwerk Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Marleen praatte met de OCMW-voorzitter over vakantie voor mensen in armoede. Wim: ‘Ze bracht dat zo enthousiast en doorleefd, dat ik meteen mee op de kar ben gesprongen. Mensen willen natuurlijk niet alleen in Mol kunnen participeren aan vrijetijd. Ze willen ook wel eens weg uit hun leefomgeving en een stukje van de wereld zien. Een Rap op Stap kantoor is dus een logische volgende stap in ons inclusieve vrijetijdsbeleid.’

Het ging al goed, het wordt nog beter

De aandacht voor vakantie en de samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie is niet nieuw in Mol. De Dienst Samenlevingsopbouw, het OCMW, CAW en de armoedeverenigingen maken al jarenlang gebruik van het aanbod betaalbare vakanties voor mensen in armoede. Met het Rap op Stap kantoor schakelt Mol nu een versnelling hoger.

"In Mol willen we dat iedereen aan vrije tijd en vakantie kan deelnemen." - Wim Caeyers

Op vraag van de verenigingen aangesloten bij de adviesraad voor personen met een handicap nam de Emily Vandeperre van de dienst Seniorenplus het voortouw bij de oprichting. Het kantoor bundelt nu het aanbod van de lokale vrijetijdscheque, de tegemoetkomingen van Vrijetijdsparticipatie en het vakantieaanbod met korting van Iedereen Verdient Vakantie. Voor mensen in armoede en personen met een beperking wordt Rap op Stap een extra opstap naar volwaardige deelname aan vrijetijd en vakantie.

Iedereen wil toch eens weg

‘We moeten er vanaf dat mensen in armoede te horen krijgen dat ze niet met vakantie kunnen. Participatie aan vakantie en vrijetijd is één van de tien basisrechten van elke mens, zegt Wim Caeyers. ‘Meer dan 4000 inwoners moeten het stellen met een beperkt budget. Bijna één op tien kinderen leeft in armoede. Ook voor hen is het belangrijk dat ze erbij horen. Dat ze op kamp kunnen met de jeugdbeweging, of eropuit met hun gezin.’ Met de vrijetijdscheques en Rap op Stap komt dat streven dichterbij. Bovendien kan het OCMW bijkomend tussenkomen voor gezinnen die het financieel heel moeilijk hebben.

Schatten van vrijwilligers

Marleen Vandecraen is vrijwilliger van het eerste uur bij Rap op Stap. Samen met Marcel Eyckmans, Hermine Verhulst en Dimphna Smets vormt zij een team van reisadviseurs. De ploeg krijgt ondersteuning en aanmoediging van Emily Vandeperre van de dienst Seniorenplus van het OCMW. ‘Wij geloven heel sterk in die samenwerking met vrijwilligers’, zegt Wim Caeyers. ‘Vrijwilligers zitten op dezelfde golflengte als de mensen die hulp komen vragen. Ze spreken dezelfde taal. Ze staan dicht bij de mensen. Ze kunnen net dat belangrijk stukje extra tijd schenken aan mensen. En dat is precies wat we nodig hebben.’

Rap op Stap Mol

De ploeg van Rap op Stap Mol: Dimphna, Hermine, Marleen, Marcel en (onderaan) Emily. 

 

Info
Rap op Stap Mol is gevestigd in het dienstencentrum Ten Hove, Jacob Smitslaan 28. Mensen die vakantiedrempels ervaren kunnen er elke donderdag van 16 tot 18 uur terecht.
Het Molse Rap op Stap team zal de komende maanden vooral energie investeren in de bekendmaking van hun werking. Zodat iedereen die omwille van een financiële, mentale of fysieke beperking ontdekt dat vakantie wél tot de mogelijkheden behoort.

Wim Caeyers

In gesprek met

Wim Caeyers is voorzitter van OCMW Mol en schepen van Senioren, Burgerlijke Stand en Bevolking. Het Molse Rap op Stap kantoor kreeg haar vaste stek in de infrastructuur van het OCMW, in het warme en gastvrije dienstencentrum Ten Hove. Wim hoopt dat die laagdrempelige locatie mensen uitnodigt om eens binnen te springen bij Rap op Stap. Bovendien maakt deze plek het makkelijker voor hulpverleners om actief gebruik te maken van het reisaanbod.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 27 maart 2018 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |