Overslaan en naar de inhoud gaan

Op trektocht richting (zelf)inzicht

In gesprek met Liesbet Joris, ResetT | 5 april 2019

Liesbet Joris, moeder van 3 zonen, is de bezieler van ResetT VZW. Ze biedt met haar organisatie ‘time out’ en ‘back to basics’ tochten aan voor bijzondere mensen. Toen haar zoon Thomas vijf jaar oud was bleek hij uitgeput en depressief. Testen wezen aan dat er sprake was van autisme, ADHD en hoogbegaafdheid. Het was het begin van een lange reis. Een reis die hen tien jaar later samen op de top van de Toubkal in Marokko bracht. Met uitdagingen én inzichten voor moeder en zoon.

‘Een reis naar Marokko begint steevast met een kennismakingsavond en een tajine,’ zegt Liesbet, ‘het is belangrijk dat de groep elkaar vooraf leert kennen.’ Zo’n groep bestaat uit maximaal acht deelnemers. Er wordt prikkelarm gereisd naar de Hoge Atlas of naar de Sahara, afhankelijk van het seizoen. ‘We zijn acht dagen weg,’  zegt Liesbet enthousiast, ‘en zes daarvan zijn we aan het stappen.’ Het geheim van de reis zit ‘m in de combinatie van de fysieke uitdaging, de wandelcoaching en de groepsdynamiek die ontstaat. ‘Het is een krachtig recept voor zelfreflectie en persoonlijke inzichten, en ook voor het herwinnen van energie.’

"De eerste dag was er een vol tranen, de tweede dag ging een stuk beter en de derde stond ik te blinken boven op de berg."

Het is in een periode van herstel na een burn-out dat Liesbet zelf voor het eerst in Marokko verzeilde, tijdens een groepsreis. De Toubkal is met zijn 4176 meter de hoogste berg van Noord-Afrika, de beklimming bleek best zwaar. Over haar eerste inspiratieweek zegt ze: ‘De eerste dag was er een vol tranen, de tweede dag ging een stuk beter en de derde stond ik te blinken boven op de berg.’ De tocht bracht zuurstof en inzichten over het vervolg van haar levenspad. Misschien moest ze luisteren naar dat verlangen binnen in, om coach te worden.

Woordenloze communicatie

Amper een paar weken later maakte haar zoon Thomas, intussen veertien, een diepe crash mee. Liesbet besloot om met Thomas naar Marokko te trekken. Ze contacteerde dezelfde gids en kok die ze eerder had ontmoet en trok opnieuw met hen de bergen in. ‘Niet alleen de natuur maakt Marokko zo prachtig,’ zegt Liesbet, ‘het is ook het contact met de warme Berberbevolking, zo intens en bijzonder.’ Ze vertelt hoe er een band wordt opgebouwd door samen te stappen, hoe er een vriendschap ontstaat zonder te praten.

"Het was alsof Thomas zichzelf had aanvaard, daar boven op die berg, en dat hij nu weer verder kon."

Thomas beklom de Toubkal. Zoals zijn moeder hem suggereerde zocht hij een steen uit om zijn zorgen en angsten aan toe te vertrouwen. Aangekomen op de top, gooide hij die steen weg. Liesbet zegt: ‘Het was wonderlijk om te zien, ik zag bij mijn zoon een lichtheid en een vrolijkheid terugkeren die ik in lange tijd niet had gezien. Hij zei dat hij alles had achtergelaten daarboven.’ Liesbet legt uit dat de lange tocht inzichten had getriggerd bij haar zoon. ‘Het was alsof hij zichzelf had aanvaard, daar boven op die berg, en dat hij nu weer verder kon.’

 

Thomas Toubkal

Thomas op de Toubkal: "Ik zag bij mijn zoon een lichtheid en vrolijkheid terugkeren die ik in lange tijd niet had gezien."

 

ResetT

Het plan dat bij Liesbet had zitten rijpen kreeg een boost door haar ervaringen met haar zoon. Ze volgde reeds eerder een opleiding auti-coach en een opleiding oplossingsgericht begeleiden, en startte met groepsreizen onder het motto ‘Reset your mind, body and soul’. Vandaag is Liesbet deel van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze is blij om op die manier contacten te kunnen leggen voor sponsoring zodat ze de reizen zo goedkoop mogelijk kan aanbieden. ‘Ik vind ook mijn vrijwilligers via het netwerk,’ zegt ze. Per reis vertrekt ze vanuit België of Nederland samen met een of meerdere vrijwilligers en maximaal acht deelnemers. Lokaal werkt ze samen met een gids, een kok en dierendrijvers.

Het mag groeien

Het is niet moeilijk om te raden wat Liesbets verlangens voor de toekomst zijn. Ze wil graag aan zoveel mogelijk bijzondere mensen bijzondere wandelervaringen aanbieden, tochten die inzichten uitlokken. ‘De resultaten zijn best straf,’ zegt ze met een lichte blos. ‘Zopas belde een psycholoog van een van onze reizigers mij op. Ze zagen een heel andere persoon terugkeren na de reis en vroegen of ik flyers kon opsturen.’

Liesbet Joris, ResetT

In gesprek met

Liesbet Joris was jarenlang personeelsverantwoordelijke en kantoordirecteur in het bankwezen. Na een burn out veranderde ze van spoor. Op basis van haar kennis en ervaring over autisme en hoogbegaafdheid startte ze met de begeleiding van stapreizen naar Marokko. Haar organisatie ResetT richt zich op hoogfunctionerende mensen met autisme, ADHD, HSP, psychische kwetsbaarheid of schoolmoeheid. Volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar kunnen mee. De tweede T in ResetT verwijst naar haar zoon Thomas en naar de Trekking op de Toubkal die haar tot deze reizen inspireerde.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 april 2019 in de categorie Groeien.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |