Overslaan en naar de inhoud gaan

Op daguitstap om je nieuwe thuisland beter te leren kennen

In gesprek met Razia Alibhai | 27 januari 2014

Als nieuwkomer je nieuwe thuisland leren kennen, gaat om meer dan vertrouwd raken met praktische voorzieningen. Ook lokale schoonheid, cultuur en vrijetijdsbesteding ontdekken hoort bij het ontwikkelen van een thuisgevoel. ‘We besteden er veel aandacht in onze lessen Maatschappelijke Oriëntatie, ‘zegt Razia Alibhai, consulente maatschappelijke participatie bij bon, het Brussels onthaalbureau voor inburgering. ‘Zo bieden bijvoorbeeld daguitstappen aan gereduceerd tarief nieuwkomers een mooie gelegenheid om op een aangename en betaalbare manier ons land beter te leren kennen.’

‘Participatie zie ik heel breed’, zegt Razia. ‘In onze lessen Maatschappelijke Participatie besteden we bewust veel aandacht aan cultuur, vrijwilligerswerk, sport en ontspanning. Door mensen te informeren over kanalen die hen naar een betaalbaar aanbod kunnen helpen, proberen we hen te stimuleren om eropuit te trekken. Hier in Brussel zijn musea bijvoorbeeld elke eerste woensdag van de maand gratis vanaf 13 uur. Dat is handig om te weten als je het financieel moeilijk hebt. Ook het aanbod van Vakantieparticipatie bekendmaken, is een vast onderdeel van de lessen.

Nieuwsgierig naar het onbekende

‘Als nieuwkomer blijf je je in zekere zin een vreemdeling voelen, maar tegelijk tonen de cursisten een grote nieuwsgierigheid om hun – al dan niet tijdelijke – nieuwe thuis zo snel mogelijk te leren kennen’, ervaart Razia. ‘Welke nationaliteit of scholingsgraad ze ook hebben, er is een duidelijk verlangen om zich te integreren. Onze lessen zijn niet verplicht, dus het is hun eigen nieuwsgierigheid die mensen drijft om hier aanwezig te zijn. Ook in onze interculturele ontmoetingsgesprekken, waarin nieuwkomers de dialoog aangaan met Brusselaars of Belgen, merken we een grote nieuwsgierigheid om elkaar en de cultuur van de ander te leren kennen.’

"De cursisten tonen een grote nieuwsgierigheid om hun – al dan niet tijdelijke – nieuwe thuis zo snel mogelijk te leren kennen."

Daguitstappen zijn een succes

Vakantie en vrije tijd zijn volgens Razia een belangrijk onderdeel van integratie. ‘Eropuit trekken laat mensen toe om op een eenvoudige en betaalbare manier nieuwe mensen en plekken in België te leren kennen’, zegt ze. ‘Ook over de stadsgrenzen heen. Nieuwe Brusselaars die een dagje naar de Zoo zijn geweest, zijn niet alleen een ervaring rijker met het openbaar vervoer, ze kunnen daarna ook meepraten als het over Antwerpen gaat, omdat ze er zelf zijn geweest.’ Vooral de daguitstappen, zowel individueel als in groep, hebben veel succes. Langere verblijven met overnachting liggen moeilijker, omdat de meeste nieuwkomers met een moeilijke financiële situatie kampen.

"Eropuit trekken laat mensen toe om op een eenvoudige en betaalbare manier nieuwe mensen en plekken in België te leren kennen."

De spiraal doorbreken

‘Het geeft me veel voldoening dat we via onze lessen mensen kunnen activeren om buiten te komen en niet hele dagen thuis te blijven’, zegt Razia. ‘Door eens een museum te bezoeken of een uitstap te doen, doorbreken mensen de deprimerende spiraal van eindeloos papierwerk en persoonlijke problemen. Velen van hen leven in zeer moeilijke situaties. Eens ze geactiveerd worden om eropuit te trekken, is de zaak voor mij gewonnen.’

"Door eens een museum te bezoeken of een uitstap te doen, doorbreken mensen de deprimerende spiraal van eindeloos papierwerk en persoonlijke problemen."

Samen varen op Gentse kanalen

Ook binnen het kader van de lessen Maatschappelijke Oriëntatie maken de bon-cursisten af en toe een groepsuitstap. ‘Dan gaan we bijvoorbeeld een boottochtje maken op de Gentse kanalen, of bezoeken we de plantentuin van Meise’, zegt Razia. Daarop komen altijd heel positieve reacties.’ Wie daarnaast hulp wil om zich individueel in te schrijven voor een uitstap, kan bij de lesgevers of trajectbegeleider terecht. ‘Er ligt altijd een vakantiegids aan ons onthaal. Zo kunnen mensen al eens rustig de mogelijkheden bekijken. Op  praktische vragen over bijvoorbeeld de bereikbaarheid, zoeken we dan samen een antwoord.’ 

NOPIC

In gesprek met

Razia Alibhai is consulente maatschappelijke oriëntatie bij BON, het Brussels onthaalbureau voor inburgering. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 27 januari 2014 in de categorie Cultuur.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |