Overslaan en naar de inhoud gaan

Onverwachte schatten en troost vinden… op gezinsvakantie

In gesprek met Bjorn Bekaert | 21 juni 2019

Bjorn Bekaert werkte jarenlang voor Centerparcs. Vandaag is hij huisman. Op die manier kan hij zijn twee zoontjes alle omkadering bieden die ze nodig hebben. De extra tijd komt van pas want zijn oudste zoon heeft een beperking die veel extra zorg vraagt. Rondkomen op basis van een klein inkomen is niet evident, weet Bjorn ondertussen uit ervaring. En de gezinsvakantie is dan vaak het eerste wat er bij inschiet. ‘Maar vakantie is broodnodig voor een gezin,’ zegt Bjorn. Via Iedereen verdient vakantie konden hij en zijn vrouw er toch tussenuit met hun zonen. Onderweg ging Bjorn zich op basis van zijn vakantie-ervaringen ook inzetten voor anderen. Die inzet vertaalt zich in grote dromen voor de toekomst.

Tijd

Het was aanvankelijk niet helemaal zijn eigen keuze om huisman te worden. De job van Bjorn kwam op zeker moment op de helling te staan. Samen met zijn vrouw besliste hij dat hij voortaan huisman zou zijn en zij kostwinner. ‘In onze maatschappij draait alles altijd om geld,’ zegt Bjorn, ‘maar ik koos ervoor om meer tijd te hebben en om de zorg van onze zonen op mij te nemen.’

Genieten op voorhand

Bjorn ging op zoek om met minder financiële middelen toch een gezinsvakantie op poten te kunnen zetten. Via Rap op Stap Lommel kwam hij terecht op de vakantiebeurs van Horizont en kon zijn gezin inschrijven voor een gezinsvakantie.

Twee jaar op rij ging hij met zijn vrouw en kinderen op vakantie naar zee, samen met een paar andere gezinnen. ‘Wat ik erg goed vond was dat er al een ontmoeting was op voorhand. Het was fijn om de andere gezinnen te leren kennen en ook om meer te weten te komen over het Reigersnest, het domein waar we heen zouden trekken.’

Ook kregen Bjorn en zijn gezin op dat moment al een concreet idee van het programma. ‘Voor mijn zoon met autisme was dat erg belangrijk,’ zegt Bjorn daarover.

Zorgeloos reizen

Bij de gezinsvakanties van Horizont wordt heel wat praktische ondersteuning geboden. ‘Onze valiezen werden met de wagen gebracht, zelf gingen we met de trein.’ Bjorn vertelt hoe aangenaam dat was. ‘Op de trein beleefde ik fijne momenten met mijn zoontje. Normaal gezien zit ik aan het stuur en mag hij me niet storen. Nu kon ik volop naar hem luisteren. Hij vertelde honderduit over iets dat hij had meegemaakt op school.’ Het genieten van de vakantie was al meteen begonnen op de trein. 

Troost

‘Voor onze zoon met autisme is het erg belangrijk dat er een heldere structuur is op vakantie. Daarom was het goed dat er een duidelijk programma was.’ Tegelijk vindt Bjorn het erg positief dat er ook veel vrijheid was voor ieder gezin op vakantie. ‘Er werd rekening gehouden met de eigenheid van elk gezin,’ zegt hij. ‘En je kon kiezen aan welke activiteiten je deelnam.’

Dat iedereen wel een rugzakje heeft, ondervond Bjorn op de vakantie aan zee met de andere gezinnen. Hij vond er veel troost in, zegt hij. Met één gezin in het bijzonder konden Bjorn en zijn vrouw het erg goed vinden. Intussen trokken ze er ook al eens voor een weekend samen op uit.

Raad en daad

Op een dag kreeg Bjorn van iemand een telefoontje. ‘Het was iemand die ik niet rechtstreeks kende maar die via gemeenschappelijke kennissen had vernomen dat wij met weinig middelen toch op vakantie waren geweest. Daar wou ze alles over weten.’ Bjorn vertelt het met een grote glimlach. Hij deelde meteen al zijn ervaringen met de dame, niet alleen over vakantie maar ook over sociale restaurants en openbaar vervoer.

Intussen staat hij heel wat mensen bij met advies. In het bijzonder voor mensen met een kind met autisme heeft hij heel wat praktische tips.

Dromen

Ik ben benieuwd welke dromen Bjorn koestert voor de toekomst. Hij glimlacht. ‘Ik zie mijzelf wel een Rap op stap kantoor runnen om vakantie en uitstappen mogelijk te maken,’ zegt hij. ‘Ik zou langsgaan bij de mensen thuis.’ Bjorn zegt dat hij op die manier de drempel zo laag mogelijk zou maken. ‘Ook zou ik mij kunnen specialiseren in gezinnen met een kind met autisme. Want voor hen is vakantie extra moeilijk te organiseren maar daarom niet minder noodzakelijk.’

De dag na onze ontmoeting ben ik per email in contact met Bjorn. Hij vraagt of hij nog een droom mag toevoegen. Als hij wild mag gaan in zijn dromen zou hij graag een bed&breakfast starten, ergens in het groen buiten de stad, waar ouders met een kind met een beperking vakantie kunnen nemen en tot rust komen.

Bjorn Bekaert

In gesprek met

Bjorn Bekaert was lange tijd verbonden aan Centerparcs en is sedert een paar jaar huisman. Samen met zijn vrouw heeft hij twee zonen van elf en negen. Hij is lid van Belgian Mission Team, een groep van enthousiaste vrijwilligers die het opnemen voor mensen met een achtergrond in armoede in binnen- en buitenland. Bjorn en zijn gezin gingen met vakantie via de Limburgse organisatie Horizont.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 juni 2019 in de categorie Gezinsuitstap.

Eva De Groote

Neergepend door

Eva De Groote dwaalt nieuwsgierig rond om mensen te ontmoeten en kleine verwonderingen in woorden te vatten. Met een voorgeschiedenis als organisator in de kunsten is ze vandaag onafhankelijk aan de slag als romanschrijver en verhalenvinder. 

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |