Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe uitbaters van La Rose des Sables: een verhaal van veerkracht‏

In gesprek met Guy en Sigrid Mertens | 18 november 2014

Het heeft hen diep geschokt, maar niet gebroken. Toen Home Mathilde Schroyens in St. Idesbald werd opgedoekt, maakten ongeloof, woede en daarna angst om de toekomst zich meester van directeur Guy Mertens en echtgenote Sigrid. Hun levenswerk en droom – Antwerpse kinderen een unieke levenservaring aan zee schenken- lag aan diggelen. Voor het koppel en hun ploeg medewerkers dreigde de werkloosheid. Maar het pakte beter uit, althans voor de toekomst van het echtpaar. Sigrid en Guy kunnen hun ervaring en passie kwijt in de uitbouw van vakantiecentrum ‘La Rose des Sables’ in Oostduinkerke.

Prei? Nooit gezien!

Het Home Mathilde Schroyens is een begrip voor bijna elke geboren en getogen Antwerpenaar. Het is de plek waar Antwerpse kinderen sinds 1960 op zeeklassen kwamen. Voor veel generaties kinderen betekende hun week in St Idesbald dat ze voor het eerst de zee konden zien, dat ze elke dag warm eten kregen, dat ze leerden samenleven, taakjes verdelen.

"Sommige kinderen ontdekten voor het eerst hoe zalig een douche voelt, anderen leerden groenten kennen die ze nooit eerder proefden. (Prei? Nooit gezien!) Want er is veel armoede in Antwerpen, en dat blijft helaas nog altijd toenemen."

Het einde van een tijdperk

De Stad Antwerpen besliste in september 2013 het home te sluiten, omwille van besparingen. Het schooljaar 2013-2014 werd meteen het laatste. Het was een zware klap voor het hele team, niemand had de bui zien hangen. Guy, Sigrid en hun twee jongvolwassen kinderen woonden in het vakantiecentrum. De sluiting betekende voor hen dus, naast verdriet om wat voorbij is, ook dringend op zoek gaan naar ander werk én nieuwe woonst. ‘Ik kan je verzekeren dat het koud zweet je dan uitbreekt. Wij hadden net een nieuwe auto en een caravan gekocht. Financiële reserves hadden we niet. Die hadden we ook niet echt nodig toen. We konden wel terug naar Antwerpen om voor de stad te werken, maar dat vond geen van ons beiden een aantrekkelijk optie. Wij en onze kinderen zijn hier nu geworteld aan de kust,’ vertelt Guy.

In armoede terecht komen? ’t Kan iedereen overkomen

‘Van hero tot zero in no time’:  zo omschrijft Guy zijn ervaring. ‘We hadden sinds 2008 de bezettingsgraad van het home verdubbeld. In de gebouwen was recent nog stevig geïnvesteerd met het oog op de toekomst. Het home was – en is dat nog altijd – piekfijn in orde. En de programma’s voor de kinderen waren knap uitgebouwd, met activiteiten die hen nieuwe dingen deden ontdekken: het leven van een garnalenvisser te paard, of struinen in de duinen, of de verhalen achter de Groote Oorlog leren kennen. Die kinderen gingen anders, rijker naar huis. En dan, plots, komt het bericht van de sluiting. Onze missie, ons werk, ons huis: alles raakten we kwijt, en dat op heel korte termijn. Ik heb toen beseft dat iedereen in armoede kan terecht komen. En hoe belangrijk het is dat er dan een vangnet is, dat je er niet alleen voorstaat.’

"Van hero tot zero in no time. Dan besef je wel hoe belangrijk het is dat je er niet alleen voorstaat."

Net op tijd: een nieuwe uitdaging, werk en woonst

De omslag naar de toekomst kwam er toen Guy werd getipt dat een Waalse Mutualiteit een nieuwe uitbater zocht voor hun vakantiecentrum La Rose des Sables. Guy voerde enkele gesprekken met zijn toekomstige werkgever en kreeg de functie. In mei dit jaar konden ze van start. Sigrid had pas een nieuwe baan gevonden, en zegde die weer op om samen met Guy de leiding op te nemen van La Rose des Sables. Want ze werken het liefst van al samen. ‘Een vakantiecentrum uitbaten is niet zomaar ‘werk’. Je woont er, je bent er dag en nacht mee bezig. Dat wordt een way of life. En dat doen wij liefst van al samen’, zegt Guy. ‘Je neemt het ook overal mee waar je komt. Je kijkt rond, vindt inspiratie voor ideeën. Het houdt me constant bezig’, vult Sigrid aan.

We gaan er echt wat van maken

Dus borrelen de ideeën weer, om van La Rose des Sables een unieke plek te maken waar groepen kinderen op zeeklassen kunnen komen (‘Volgend schooljaar is al helemaal volgeboekt’, zegt Guy), en waar alleenstaanden, koppels en gezinnen een heerlijk verblijf aan zee in een zorgzame en familiale sfeer kunnen doorbrengen.  

En dat ‘familiale’? dat vullen Sigrid en Guy wel op een bijzonder warme manier in. Daar vertellen we hier heel binnenkort meer over.

Info:

Duizenden Antwerpenaren hebben herinneringen aan St Idesbald. Het Home Mathilde Schroyens – genoemd naar de allereerste vrouwelijke burgemeester van Antwerpen -  verwierf in haar 54-jarige bestaan een plekje in het Antwerpse collectieve geheugen. Want vakantie, dat staat toch in je herinnering gegrift.  Beluister herinneringen en emotie in deze audioreportage van Radio 2.
La Rose des Sables heeft een jeugdverblijf voor 110 personen. Scholen, jeugdverenigingen, sport- en andere grote groepen kunnen hier logeren en krijgen er advies en hulp bij de organisatie van hun activiteiten in de regio. Bovendien telt de accommodatie 23 kamers voor individuele vakantiegasten en gezinnen. La Rose des Sables is één van de meer dan 500 toeristische aanbieders die een fikse korting geven om mensen met een beperkt inkomen ook vakantiekansen te bieden. 

In gesprek met

Guy Mertens en zijn echtgenote Sigrid zijn de uitbaters van vakantiecentrum 'La Rose des Sables'. Zes maanden geleden maakten ze overstap van het inmiddels gesloten zeeklassenverblijf Home Mathilde Schroyens in Koksijde naar hun nieuwe werkplek in Oostduinkerke.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 november 2014 in de categorie Kinderen.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |