Overslaan en naar de inhoud gaan

Na de vakantie zien we thuis ook meer moois

In gesprek met Nabeel en Noor | 24 juli 2020

‘Prachtig!’ Zo vatten vader Nabeel en dochter Noor (13 jaar) hun 4-daagse vakantie samen. Nabeel, zijn vrouw en hun 4 tieners verbleven in een appartement op vakantiedomein Floreal in La Roche-en-Ardenne. Hun ogen schitteren als ze over de vakantie vertellen: over de schoonheid van de Ardense bergen en het plezier om samen achter een pingpongbal aan te gaan. ‘En toen we terug thuiskwamen vonden we ons eigen huis ook weer mooier’, vertellen ze. Af en toe vertaalt Noor een woord of zin voor haar vader of mij. 

 
 

Ik ontmoet vader en dochter in Wijkcentrum De Kring in Eeklo. Ze zijn net 4 dagen terug thuis van hun vakantie. Voor de tweede keer gingen ze in België op vakantie met Iedereen verdient Vakantie. Dit jaar was hun vakantie nog veel leuker dan vorig jaar, en dat kwam vooral door de plek. Met meer comfort, een mooie en rustige omgeving en meer speelmogelijkheden. Al hadden ze ook wat corona-tegenslag: het zwembad, de bowling en biljart konden pas opengaan op de dag dat zij weer vertrokken. 

“Kunnen spelen is voor de kinderen het belangrijkste. Mij deden de rust en de natuur goed.”

Nabeel

Zomervakantie plannen in de winter

‘Mocht ik geen gezin hebben, ik zou niet op vakantie gaan. Maar als de kinderen gelukkig zijn, ben ik het ook’, zeg vader Nabeel. Dus maakte hij al twee winters op rij plannen voor een korte zomervakantie. Met behulp van Lien van het Rap op Stapkantoor in Eeklo zocht hij betaalbare mogelijkheden. En met het hele gezin kozen ze een mooie, haalbare vakantieplek. Om dan, maanden op voorhand, te beginnen dromen, uitkijken en sparen …


Riviergeluiden als muziek

ourthe
 

 

Dit jaar genoot Nabeel ook van de vakantie. ‘Ik heb vier dagen naar de bergen gekeken. Zo mooi. Langs elke kant had je een ander zicht. Die prachtige bergen gaven me een rustig en heel mooi gevoel. En het was er zo stil. Zonder lawaai van de straat en de auto’s zoals thuis. Kunnen spelen is voor de kinderen het belangrijkste. Mij deden de rust en de natuur goed. De rivier, de Ourthe, was dichtbij. Luisteren naar het geluid van de rivier, daar genoot ik van. Het klonk als muziek. Zo mooi. Net als de Iraakse muziek waar ik van hou.’

 

“Het zou leuk zijn om ook thuis vaker dingen samen te doen met het hele gezin, zoals op vakantie.”

Noor

Samen achter een pingpongbal

Noor vertelt enthousiast over haar mooiste vakantiemoment, toen tijdens het pingpong spelen het balletje in het gesloten buitenzwembad belandde: ‘Ineens zochten we allemaal samen naar oplossingen, zonder dat we op de zwembadplek konden. De mensen keken naar ons. We werkten samen en de wind hielp door het balletje naar de rand te blazen. En toen hadden we het terug en konden we verder spelen.’

“Als we altijd thuisblijven, zien we het mooie niet meer. Als we op vakantie gaan, zien we zoveel mooie en nieuwe dingen. En als we enkele dagen later weer thuiskomen, zien we ook weer de mooie dingen aan onze thuis.”

Nabeel

Het mooie van vakantie en thuis

Enkele dagen op een vakantieplek doorbrengen, zorgt voor een andere sfeer. ‘Het zou leuk zijn om ook thuis vaker dingen samen te doen met het hele gezin, zoals op vakantie’, zegt Noor. ‘We speelden voor het eerst minigolf, en mijn jongste kinderen bleken er heel goed in te zijn. Dat was een grote verrassing voor me’, zegt Nabeel.  ‘Als we altijd thuisblijft, zien we het mooie niet meer. Maar als we op vakantie gaan, zien we zoveel mooie en nieuwe dingen. En als we enkele dagen later weer thuiskomen, zien we ook weer de mooie dingen aan onze thuis. Toen we terug in Eeklo aankwamen, zagen we de nieuwe zandbak op de markt, van Eeklo Beach. Dat maakte de kinderen heel blij.’ 

foto van de ourthe
 

Nieuwe vakantiedromen

Het gezin bekijkt of het mogelijk is om deze zomer nog naar een pretpark te gaan, want de kinderen willen dat graag. Noor en haar grote zus willen graag eens kamperen, maar dat is voor de ouders niet haalbaar, omwille van Nabeels gezondheidsproblemen. Nabeel droomt al van het samen zoeken naar een vakantieplek voor volgend jaar. En van het einde van het coronavirus, zodat zijn kinderen niet beperkt worden in hun activiteiten, en contact leggen weer makkelijker gaat.  

foto's: Nabeel Al Taie
Biofoto Noor

In gesprek met

Nabeel Al Taie woont sinds 3 jaar in Eeklo en ging samen met zijn vrouw, 2 dochters en 2 zonen (19, 18, 13 en 12 jaar) voor de tweede keer op een korte vakantie in België via Iedereen Verdient Vakantie. Nabeel en zijn gezin komen uit Irak, waar hij werkte als journalist, wat binnen de politieke context heel onveilig was. Daarom vluchtte hij 4 jaar geleden naar België. Hij heeft veel medische problemen en voortdurend zware pijn, waardoor hij niet kan werken en het liefst thuisblijft. Dat alle gezinsleden hier goed hun draai hebben gevonden, is heel belangrijk voor hem. Zijn grootste droom is dat de kinderen hier altijd gelukkig zijn.

Noor Al Taie (13 jaar) kijkt er naar uit om in september naar het eerste middelbaar te gaan. Ze wil graag dokter worden. Ze houdt van rolschaatsen, lezen, schilderen en tekenfilm kijken. Ze wil graag eens kamperen en droomt ervan naar Disneyland Parijs te gaan.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 24 juli 2020 in de categorie Gezinsuitstap.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |