Overslaan en naar de inhoud gaan

In Mol ligt een schat. Zoeken is net zo leuk als vinden!

In gesprek met Anja Nys en Ferdy Nijst | 5 mei 2015

Ooit van ‘geocaching’ gehoord? Het is een wereldwijde hype bij wandelaars en fietsers die hun tochten ermee omtoveren tot spannende, verrassende ontdekkingsreizen. Met GPS, coördinaten en aanwijzingen binnen handbereik speuren ze de omgeving af naar hints. De beloning:  een verborgen schat vinden en je verbonden voelen met vele andere mensen die al eerder op die plek waren. In Mol werkte de dienst Toerisme een toeristische geocache-route uit. Ferdy Nijst, geocacher van het eerste uur, en diensthoofd Toerisme Anja Nys nemen ons mee op tocht.

In 2002 ontdekte wandelaar Ferdy het plezier van stappen met GPS. Die liefde liet hem sindsdien niet meer los. Ferdy: ‘Vroeger was GPS voor gewone burgers niet bruikbaar, omdat de Amerikaanse overheid geen exacte locatiebepaling toeliet. In 2002 besliste president Clinton die censuur op te heffen, en raakte het gebruik van GPS – vooral in de auto – snel ingeburgerd. Vanaf toen werd het mogelijk om tot op nul meter exact een plaats te bepalen via GPS-coördinaten.’ 
 

Geocache uitgevonden

Creatieve wandelaars begonnen voor elkaar verrassingen te verbergen die via GPS konden worden gevonden, de zogenaamde ‘geocaches’. Er ontstond een wereldwijde gemeenschap van liefhebbers, die geoaches verbergen en aanmelden. En er zijn miljoenen mensen die de coördinaten van verstopte schatten opvragen op www.geocaching.com om er al wandelend of fietsend naar op zoek te gaan. 

Ferdy legde zelf een zestigtal caches, bij ons en in het buitenland. Hij zag de geocache community groeien, heel snel groeien.

“Vroeger kon iedereen nog caches leggen en registreren, maar nu zijn er internationale afspraken die ervoor zorgen dat de caches niet te dicht bij elkaar liggen en volgens bepaalde afspraken worden gelegd. De caches moeten ook toelating krijgen van Natuur en bos en soms van natuurverenigingen.”

– Ferdy Nijst

 

Geocaching in Mol
Anja Nys en Ferdy Nijst: 'De MOL-code loodst je langs verborgen parels in Mol.' 

 

 

Geocache in Mol-centrum

In 2013 ontwikkelde Ferdy samen met Toerisme Mol een geocache route langs leuke, vaak ongekende plekjes in en rond het centrum van de gemeente. De ‘Mol-Code’, zoals de route gedoopt werd, heeft alles in huis om zelfs van een regenachtige vakantiedag een avontuur voor volwassenen en kinderen te maken.

‘Mol telt jaarlijks meer dan 600.000 toeristische overnachtingen’, vertelt Anja Nys. De meeste vakantiegangers verblijven op de grote campings en vakantieparken in de buurt. De mensen zoeken Mol op voor het water, de sfeer van de Molse meren, de natuur. ‘Met de Mol-Code willen we onze gasten iets boeiend bieden om het centrum van onze stad te verkennen en hier een leuke dag te beleven.’
 

Intrigerend en besmettelijk

Of het leuk is? Wees gerust, het is kei-tof. Het is besmettelijk bovendien, want onze kennismaking met geocaching in Mol smaakt naar méér. Wandelen met GPS in je hand is amusant. Je volgt de groene pijl op het scherm, en merkt meteen of je op het spoor blijft of een verkeerd pad inslaat. 

“Veel toeristen die bij ons langskomen, doen zo’n GPS-zoektocht voor de allereerste keer. We horen de mensen nadien vaak zeggen dat ze het zo leuk vinden dat ze ’t meer gaan doen.”

– Anja Nys 


Wandelen is plots wél fijn

Geocaching slaat ook aan bij kinderen. Het doet hen met veel meer plezier wandelen. De meeste kinderen vinden wandelen ‘saai’, maar op zoek gaan naar raadsels, hints en verborgen schatten is dat helemaal niet. Daardoor wordt het voor gezinnen een hele toffe activiteit om samen te doen. Zoeken is fijn, maar een schat vinden is natuurlijk nog véél fijner. Anja: ‘Daarom geven we ouders die dat wensen ook wel de oplossingen mee van de zoektocht, zodat ze hun kinderen tips kunnen geven en ze er altijd in slagen de schat te vinden. Onlangs nog was hier een kind dat op eigen kracht de oplossing wilde vinden. Dat ventje is verschillende keren opnieuw op het kantoor van de dienst Toerisme langsgekomen voor nog een extra tip. Toch heerlijk!’


Geocaches in zoveel soorten

Geocaches zijn er in veel soorten en moeilijkheidsgraden. Ferdy: ‘Er zijn enkelvoudige caches waarnaar je op direct via de GPS-coördinaten op zoek kunt. Op die plek ligt – soms verstopt, soms in een vernuftige constructie – een doosje met een logboek waarin je je naam kunt schrijven. Meestal zit er ook een voorwerp in dat je mag meenemen, als je een ander voorwerp van gelijkaardige waarde in de plaats legt voor de volgende zoeker. Er zijn boeken-caches en multicaches waar je bij elk tussenpunt een aanwijzing naar de cache vindt. Er zijn avontuurlijke caches op lastig territorium en caches die echte mysteriespelen zijn. En er zijn veel caches voor kinderen.’  Ferdy zelf houdt het meeste van de avontuurlijke caches waar flink wat motivatie voor nodig is om de raadsels op te lossen.

Geocaching in Mol
Je kan met je eigen GPS op stap of je kan er eentje huren bij de dienst voor Toerisme van Mol. Met folder én oplossingen als je wil. 

 


Mol-Code: zoektocht om echt samen te doen

In Mol is gekozen voor een zoektocht. De GPS-route leidt je langs verschillende plekjes. Je zoekt er het herkenningspunt dat overeenkomt met de foto’s in de Mol-Code-folder en lost vragen en raadsels op. Alle juiste oplossingen combineer je vervolgens tot één cijfer, waarmee je de GPS-coördinaten van de schat vindt. De schat is een koffertje, goed verstopt maar vindbaar voor pientere ogen. In het koffertje ligt het logboek. Wie er al was, schreef een paar woorden, kinderen maakten een tekening. Het heeft wel iets, dat boekje in je handen houden, lezen wat andere mensen schreven. Het voelt alsof je verbonden bent met de mensen die voor jou hier waren. En de kinderen, die kunnen een leuk toepasselijk cadeautje uit de doos halen.

“Het gaat in de Mol-Code echt om het spel, om spelenderwijs samen te zijn met je gezin of gezelschap en samen iets te ontdekken. Je deelt eenzelfde doel, je overlegt en werkt samen. Je ontdekt dingen waar je anders aan voorbijloopt, dingen die je niet echt verwacht.”

– Anja Nys

Wij hebben de schat gevonden. Op een onverwachte plek. We ontdekten een stukje van Mol dat we nooit eerder zagen. En we vonden het heel ontspannend om te beleven. Nu is het aan jou!

 

INFO

Zin in de Mol-Code? Dan is deze info wel makkelijk om je trip voor te bereiden.

  • De route start aan het kantoor van de dienst Toerisme, Marktplein in Mol.  De wandeling is gratis. Enkel voor de huur van het GPS-toestel vraagt de dienst een vergoeding. Wandelen met eigen GPS-toestel kan ook. Een folder met herkenningspunten en hints krijg je er zo bij.
  • Makkelijkst is om de route te volgen met een GPS-toestel dat al voorgeprogrammeerd is. De huur van een toestel kost 5 euro. Mensen met een beperkt inkomen die boeken via Vakantieparticipatie, huren het toestel aan 1 euro. Het leukst is als je per drie personen een toestel meeneemt. 
  • Wie zelf een wandel-GPS of smartphone met geo-cache-app heeft, kan die ook gebruiken. 
  • Wie met de wagen komt, kan gratis parkeren aan de Rivierstraat.  Mol is ook bereikbaar met de trein of De Lijn. Het station ligt op een klein kwartiertje stappen van de vertrekplaats.
  • Meer informatie over de Mol Code vind je hier.

 

Over Geocaching

De meeste geocaches over de hele wereld vind je op de community-website www.geocaching.com. Die kan je downloaden op een wandel-GPS of – via de app - op een smartphone. De Mol-Code zit niet op de site. ‘Dat kon niet, omdat er in de omgeving al een aantal caches liggen, en elk nieuw punt minstens 165 meter van alle andere moet liggen’, legt Ferdy uit. Een Nederlandstalige website over geocaching in Belgie is www.geocaching.be

 

Fotografie: Robert Boons

Anja Nys en Ferdy Nijst Toerisme Mol

In gesprek met

Anja Nys is hoofd van de dienst Toerisme van de stad Mol. Samen met vrijwillig geocache expert Ferdy Nijst werkten zij en haar team de ‘Mol-Code’ uit. De ‘Mol-Code’ is een wandelzoektocht met GPS langsheen verrassende plekje in en rond het centrum van de stad, goed voor een halve dag heerlijk op je eentje, met je gezin of in groep ontdekken en genieten.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 mei 2015 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |