Overslaan en naar de inhoud gaan

Met z'n honderdeenentwintig naar Plopsa

In gesprek met Dominique Van Acker | 12 juli 2013

Een feest. Een belevenis. Een volksverhuizing ook. Meer dan honderd mama’s, kinderen en een paar papa’s uit de buurt Nieuw Gent verzamelden aan het Sint-Pietersstation. Een bonte groep grote en kleine mensen, van allerlei afkomst, kleur en taal maar met eenzelfde reisdoel: Plopsa De Panne! Een huzarenstuk wat betreft voorbereiding en begeleiding, met liefde gepresteerd door het Inloopteam Reddie Teddy.

Het Inloopteam biedt gezins- en opvoedingsondersteuning aan kwetsbare gezinnen met kleine kinderen. Naast onder andere consultaties, onthaal en moedergroepen, zet het Inloopteam ook in op er eens uit kunnen zijn en nieuwe dingen ontdekken. Heel regelmatig staat een picknick, een tentoonstelling of toneelvoorstelling op het programma. En in de zomervakantie mag het al eens iets meer zijn.

Zijn zoals de andere kinderen

De uitstap naar Plopsa is een absoluut hoogtepunt voor de veelal allochtone mama’s en hun kroost. ‘Plopsaland is heel populair, want de meeste mama’s willen niets liever dan dat hun kinderen hetzelfde kunnen doen als andere kinderen. Dan kunnen zij na de vakantie op school ook vertellen over hun belevenissen in de zoo of een pretpark,’ vertelt coördinator van het Inloopteam Dominique Van Acker.

Kriebels in de buik

Voor veel mensen is de zomeruitstap een eerste-keer-ervaring. De eerste keer in het station, de eerste keer reizen met de trein, in een pretpark komen, kriebels in de buik voelen in spectaculaire attracties. De kleine Steven (6) mocht ook mee, zonder zijn hoogzwangere mama, aan de hand van een van de acht begeleidsters. ‘Het jongetje had nog nooit een attractie gezien. Hij wilde alles beleven, en ontdekte dat er ook wel enge dingen zijn waar hij best wat durf voor nodig had. In de ogen van dat kind kon ik verrassing en verwondering lezen. Toen we thuiskwamen, stond mama hem aan het station op te wachten, en ze zag meteen hoeveel deugd haar zoontje had beleefd.'

- 'In de ogen van het kind kon ik verrassing en verwondering lezen.' Dominique

Een organisatorische klus

De organisatie van zo’n dag vraagt nogal wat van het Inloopteam. De storm inschrijvingen behoorlijk opvangen, de wachtlijst zorgvuldig beheren, betalingen organiseren en afspraken communiceren. ‘En op het laatste moment wordt die druk nog wat hoger. Late afmeldingen nog zien te vervangen door mensen op de reservelijst bijvoorbeeld. Op de trein maken we dan in kleine groepjes afspraken over hoe de dag zal verlopen, waar we picknicken, hoe laat de trein weer terugkeert, hoe we ons op de trein en in het park gedragen,’ legt Dominique uit.

Zoveel meer dan een beetje plezier

Maar het is alle moeite meer dan waard. ‘Als we terugkeren, voel je dat er in de groep iets is veranderd. Er zijn nieuwe contacten ontstaan, de mensen babbelen met elkaar, de kinderen spelen samen, iedereen is goed gezind. Je kunt dan echt voelen dat het voor iedereen een mooie dag is geweest,’ vertelt Dominique. Zo’n dag haalt ouders en hun kinderen ook even uit de ingesleten patronen. ‘Ze hebben er echt deugd van om samen iets te beleven en te genieten, om het patroon van klagen, commanderen en corrigeren eens te doorbreken.’

Nog meer plannen

Bij Reddie Teddy zijn ze overtuigd: er eens uit mogen zijn is super belangrijk voor gezinnen met kleine kinderen. Dus willen ze volgend jaar nog een stap verder gaan en zelf een echte vakantie in elkaar steken voor alleenstaande mama’s met hun kinderen. Dominique is al begonnen met de voorbereiding. Ze zoekt een groepsverblijf in een leuke omgeving, waar een groep van 10 tot 15 gezinnen samen van een echte meerdaagse vakantie kan genieten.

In gesprek met

Dominique Van Acker is coördinator bij het Inloopteam Reddie Teddy

Dit verhaal werd gepubliceerd op 12 juli 2013 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |