Overslaan en naar de inhoud gaan

Kom nu maar, gasten, laat de hostel weer bruisen

In gesprek met Alina Raets | 16 juli 2021

Genietend van de warme sfeer, reisde Alina Raets door Latijns-Amerika.
Ze vertrok in Mexico. Colombia was haar doel. Ze nam de tijd.
Om voeling te krijgen met plekken. Om mensen te leren kennen.

Tot in maart 2020 in El Salvador een einde kwam aan haar reis.
Ze vloog terug naar België.

Avonturen vind je ook dicht bij huis. 
Sinds een jaar is ze beheerder van hostel De Blauwput,
jeugdherberg aan Leuven station. Een uitdaging vol leerkansen.

Alina kijkt er naar uit dat de jeugdherberg weer
-voor haar voor het eerst-
bruist van leven, gasten en plezier.

Een geweldige uitdaging

Dat Alina haar reis halverwege moest stopzetten, was een zware dobber. Wat moest ze nu terug in België? Ze is er de vrouw niet naar om daar lang bij te blijven stilstaan: ‘Toen ik de vacature van beheerder van het hostel zag, leek me dat een geweldige uitdaging. En dat is het ook, al is het een heel raar jaar geweest en heb ik mijn echte job eigenlijk nog niet gedaan.’ Als stagiair toerisme deed ze ervaring op in een hostel in Panama en een hotel in Mexico. Nu als beheerder heeft ze een heel breed takenpakket: ‘Van personeel, over gebouwen, administratie en boekhouding tot het reserveringssysteem. Ik ben verantwoordelijk voor het hele pakket. Ik leer zo ontzettend veel bij. Over reparaties, onderhoud en wetgeving. Dat vind ik geweldig. Net als de contacten met gasten.’ Al zit ze nu aan de andere kant, ze vertoeft nog steeds in de toeristische sector en sfeer.

Een verwelkomende sfeer

Blije gezichten, daar doet Alina het voor. En het is meteen ook haar grootste wens voor de nabije en verdere toekomst: veel blije reizigers ontvangen en wegwijs maken. Dat de jeugdherberg weer mag bruisen van leven, van reizigers, van positieve ervaringen. Deze zomer is de reservatiekalender erg wisselend: soms stromen de kamers goed vol, soms is het nog rustig. Alina en haar collega’s zijn in elk geval blij dat ze terug aan het werk kunnen. ‘Dat mensen weer een fijne tijd beleven en wij daaraan kunnen bijdragen.’

“Ik wil dat gasten hier diezelfde verwelkomende sfeer ervaren als ik in Latijns-Amerika. Door hen heel hartelijk en toegankelijk te ontvangen en te zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt.”

Alina

Alina trok al enkele keren terug naar Latijns-Amerika. Voor de openhartige en warme cultuur. De heel verwelkomende sfeer, waar je ook komt. Die sfeer nam ze mee. ‘Ik vind het heel belangrijk dat we gasten hier hartelijk en toegankelijk ontvangen. Dat we steeds bereikbaar voor hen zijn, hen wegwijs helpen met een glimlach. Ik wil dat ze ervaren wat ik op mijn reizen ervaarde. Dat ze zich hier welkom en comfortabel voelen.’ Soms is het echt hard werken, op vele fronten tegelijk. Mensen zien genieten en horen dat ze haar inzet waarderen, geeft Alina het meest voldoening.

Een vakantieplek voor iedereen

Alina ziet een grote diversiteit onder de gasten van de hostel: jongeren die komen feesten, school- en jongerengroepen, gezinnen, kinderen op sportkamp en mensen op meerdaagse wandel- en fietstochten. Leuven spreekt hen allen aan. ‘Leuven heeft veel te bieden, voor elk wat wils en dat op wandelafstand. De gezellige barretjes en restaurants op de Oude Markt om met vrienden te gaan drinken. De winkelstraten, de vele parken, het Provinciedomein in Kessel-Lo waar je ook kan zwemmen en varen.’ De jeugdberg telt 116 bedden. Iedereen is welkom. ‘In de eerste plaats kiezen we voor functionaliteit, dat gasten het hier samen goed hebben. Je kan ook socializen met andere reizigers op de patio en in onze bar en lounge.’

Op vraag van Iedereen Verdient Vakantie werkte Alina een klein arrangement uit: een Ontdekkingtroefvakantie* in Leuven met twee overnachtingen in jeugdherberg De Blauwput in halfpension. Overdag is er een leuk aanbod aan gevarieerde activiteiten voor het hele gezin. ‘Ik ben blij dat we kunnen meewerken, dat we vakantie toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Welke vragen gasten ook hebben, en via welke weg ze ook tot bij ons komen: we willen iedereen verder helpen en info geven. We willen doen wat we kunnen om gasten te laten genieten van een leuke vakantietijd.’

* In de zomer van 2021 kan je via Iedereen Verdient Vakantie genieten van een Ontdekkingtroef-vakantie in Leuven, met een verblijf in Hostel De Blauwput.

 

Alina Raets

In gesprek met

Alina Raets is 25 jaar en sinds augustus 2021 beheerder van jeugdherberg De Blauwput in Leuven. Ze studeerde toerisme en duurzame ontwikkeling, en deed stages in Panama en Mexico. Ze verloor haar hart aan de Latijns-Amerikaanse sfeer, hartelijkheid, taal en muziek.

Hostel De Blauwput ligt op wandelafstand van het station van Leuven en is de ideale uitvalsbasis om Leuven te verkennen. Je kunt hier terecht met je lief, vrienden, groep, familie of collega's. De Blauwput telt 116 bedden, heeft een leuke bar, diverse terrassen en vergaderzalen. De jeugdherberg heeft het A label voor toegankelijkheid en het green key label. Het is een partner van Iedereen Verdient Vakantie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 16 juli 2021 in de categorie Vakantie.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |