Overslaan en naar de inhoud gaan

Klein geluk dicht bij huis

In gesprek met Ingrid | 25 augustus 2020

Vrijdagnamiddag. Een pleintje in Eeklo. Zes mensen spelen samen petanque. Vorige week speelden ze met twaalven in de zon. Vandaag hangen er grijze wolken. Het kan snel keren, zeggen ze. Dat is ook zo in het spel. Eén zilveren bal die een ander raakt, en het ziet er ineens heel anders uit. Het gaat er heel gemoedelijk aan toe. Met hun aandacht op het spel maken ze af en toe een praatje. Over afgelaste reizen en corona. Over een hark meebrengen om de baan effen te leggen. Ze moedigen elkaar aan, al zitten ze in een ander team. Nadien praat met hen, en in het bijzonder met Ingrid, over de kracht van samen sporten en ontdekkingen dicht bij huis.

Samen sporten is vakantie voor mij.
Ik kom om bezig te zijn.
’t Is gezond en zo ben ik de hele namiddag buiten.
Ik ontmoet hier veel lieve en verdraagzame mensen.
Dat zeggen ze.

En als ze weggaan: Tot maandag!
Sporten lijkt wel een voltijdse baan.
Maandag spelen ze Möllky.
Ze nodigen mij ook uit.

“Het is knap dat er altijd oplossingen worden gevonden, bijvoorbeeld hoe een blind meisje kan meefietsen. Of dat mensen die beschut wonen gewoon kunnen meedoen.”

Ingrid

Boezjeren en veel leren

Deze mensen zijn lid van Sportclub Boezjeern, een omnisportclub met een laagdrempelig bewegings- en sportaanbod in Eeklo. Iedereen is er welkom. Er is aandacht voor mensen met een psychische, financiële, lichamelijke of sociale kwetsbaarheid. Er zijn gemiddeld een 4-tal activiteiten per week.

Ingrid is één van hen. ‘Na mijn pensioen had ik nood aan aangenaam gezelschap, en dat vind ik bij Boezjeern. Ik ontmoette hier al veel lieve en verdraagzame mensen. Sporten is een goede uitlaatklep voor me. Ik ben zeventig, en heb nog heel veel energie. Ik verlang er telkens naar om te komen. Er is wandelen en fietsen, maar ook cricket, discgolf, speed badminton, Mölkky, … De variatie is echt heel tof. De vele nieuwe sportinitiaties en de sportdagen die we soms doen, vind ik geweldig!’

Groepsfoto Boezjeern
 

‘Het is knap dat er altijd oplossingen worden gevonden, bijvoorbeeld hoe een blind meisje kan meefietsen. Of dat mensen die beschut wonen gewoon kunnen meedoen. Dat de sporten niet competitief zijn, vind ik belangrijk. Ik vind het wel jammer dat er niet meer mensen komen sporten. Dat mensen te snel denken dat het alleen voor ‘speciale mensen’ is’.

Samen naar Compostella en Wuhan
 

En dan was daar ineens de lockdown. Ingrid miste het gezelschap en het sporten. Al had ze best veel om handen. ‘De mensen van Boezjeern verdienen echt een pluim. Ik ben hen zeer dankbaar voor al die activiteiten, en zeker ook voor hun initiatief tijdens corona. Anders was ik in een dip geraakt. Ze nodigden ons uit om naar Compostella te trekken. Door in de buurt te wandelen en te fietsen. Alleen wandelen en fietsen, maar wel samen op avontuur. Elke week gaven we onze kilometers door en die werden samengeteld op weg naar Compostella. We kregen verslagjes met foto’s over de plaats waar we waren aangekomen en belevenissen onderweg. Het voelde een beetje als samen op reis. We waren trouwens snel in Compostella. We verzamelen onze kilometers nu nog. De wandelaars gaan nu van Eeklo richting Wuhan, de fietsers van Wuhan richting Eeklo.’


Licht door het glasraam

Ingrid houdt van verbonden zijn, maar ook echt van haar vrijheid, en van op haar eentje ontdekken en ervaren. ‘In het begin van het coronavirus was ik er wel echt bang voor. Ik ging toen eens de kerk van Eeklo binnen. De zon scheen zo mooi door een glasraam. Ik zag echt de kleuren van de regenboog. Het was een mystiek moment dat me veel steun en troost gaf.

Licht valt door glasraam in kerk
 

Ingrid gaat veel fietsen en wandelen, soms ook tot aan de zee. ‘Ik kom altijd kleine gelukjes tegen op mijn weg: lama’s in de wei, lammetjes waar ik foto’s van trek, of klei in de grond, die ik dan meeneem om te boetseren. Ik zie vaak leuke dingen die andere mensen niet zien.’ En wat Ingrid op haar weg ziet en tegenkomt, inspireert haar om te schilderen en creatief te zijn.

Zintuigen wijd open

Ingrid leeft met al haar zintuigen wijd open. Vol vuur en waardering neemt ze me vertellend mee op een dolle rit door haar ervaringen, interesses en omgeving. Samen proberen we te vertragen in de bochten.

“Vrij en verbonden, samen en alleen, ontdekken en spelen. Dit is vakantie voor mij, met het comfort van thuis.”

Ingrid gaat naar waar het goed is. Ze laat zich leiden naar waar het goed, verrassend en mooi is.
‘Ik zie altijd het positieve, dat helpt.’

Dit weekend ging ze een biertje drinken in het gezellig Streekcentrum de Huysmanhoeve, dat pas weer opende. En daar aan een tafel in de zon, kwamen drie mensen bij haar zitten om te praten. ‘Ik trek dat altijd aan’. Ze genoot ervan.

Vrij en verbonden goed leven

Voor Ingrid is dit vakantie. Vrijheid en verbondenheid, samen en alleen, ontdekken en spelen. Met het comfort en de privacy van thuis. Al zou ze ook nog wel eens verder weg op ontdekking willen gaan. ‘Er is nog zoveel moois, soms moet ik meer durven.’

Kunstwerken Ingrid
 

Als ze andere mensen iets zou aanraden, dan is het om dat klein geluk, dat klein moois te zien. Want dat scheelt veel. En om, als ze het moeilijk hebben, hun hart eens bij haar te komen luchten. Of wie weet, kunnen ze samen zingen. Dat zou ze ook nog eens willen doen.

Foto’s: Ingrid en Sportclub Boezjeern
Tekening van een vlinder

In gesprek met

Ingrid is een zeventiger met veel energie en nog meer interesses. Ze houdt van kruiden, dieren, muziek maken, mensen en nog het meest van kinderen. Ze gaat graag op avontuur in haar eigen omgeving, helpt graag anderen en is op vele manieren creatief. In Wijkcentrum De kring begeleidt ze ook anderstalige kinderen bij creatieve activiteiten. Ze is ook actief bij de oppasdienst van de Gezinsbond.

Sportclub Boezjeern is een omnisportclub met een laagdrempelig bewegings- en sportaanbod voor volwassenen in Eeklo. Iedereen is er welkom. Er is aandacht voor mensen met een financiële, psychische, lichamelijk, sociale, … kwetsbaarheid. Sportclub Boezjeern is ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen Wijkcentrum De Kring, Beschut Wonen De Wende en Psychiatrisch Centrum Sint Jan.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 25 augustus 2020 in de categorie Sport en spel.

Els Hillaert

Neergepend door

Els Hillaert leeft op van inspirerende verhalen horen en delen, invoelend luisteren, woorden die de kern raken, zorgzaam samenwerken en meewerken aan diepgaande verandering. Sinds maart 2020 is ze verhalenwever bij Iedereen Verdient Vakantie en ook als freelancer schrijft ze graag heldere en bezielde tekst en verhalen voor waarde.n.volle initiatieven.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |