Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderlijke verwondering in Brussel‏

In gesprek met metekind Lien | 4 november 2014

In Het Kindermuseum in Brussel loopt een gloednieuwe, interactieve tentoonstelling die de naam 'De Verwondering!’ draagt. Nog tot mei 2018 ontdekken kinderen en volwassenen er spelenderwijs de schatten in zichzelf en in hun onmiddellijke omgeving. We gingen er op verkenning met een 10-jarige en sloten de dag af met een goed gevoel en een hoofd vol leuke weetjes. Het verdict van de jonge jury? 'We komen terug!'  

Een universum vol schoonheid

Inventiviteit, enthousiasme en waardering voor eenvoudig levensgeluk: het zijn de ingrediënten waarmee de makers van de tentoonstelling 'De Verwondering!' aan de slag gingen om in het hart van onze hoofdstad een universum vol schoonheid te creëren. Het museum is ondergebracht in een knap pand met grote ramen en majestueuze trappen. Verspreid over drie verdiepingen duik je er onder in respectievelijk 'De magische klas', 'De natuur', 'Mijn lichaam', 'De stad', 'De kleine filosoof' en 'Jouw eigen wereld'. In elk van de thematische ruimtes staan zien, ruiken, proeven, horen, voelen en ontdekken centraal.

Stilstaan, verwonderen, beleven

In de natuurruimte wijst een kleurrijk hinkelspel ons spelenderwijs de weg. Even later liggen we op onze rug in het gras en zoeken we samen naar herkenbare vormen in de geschilderde wolken boven ons hoofd. Een kangoeroe! Een krokodil! Een vraagteken! Een dinosaurus! Mijn jarige metekind wijst de wolken boven onze hoofden aan alsof haar leven ervan afhangt. 'Dit spel kan je overal spelen', zegt de gids. En passant leert ze ons ook het bestaan van 'pareidolie’ kennen: het fenomeen om de dingen die we waarnemen zodanig te interpreteren dat we er iets herkenbaars in zien. Pa-rei-do-lie. Toch maar even opschrijven!

Kapitein Eendoog en de verdwaalde vos

De tentoonstelling en bijhorende workshops zijn zodanig opgebouwd dat kinderen en hun familieleden, groeps- of klasgenootjes er echt samen van kunnen genieten. Zo heeft mijn jonge compagnon het graag. Samen nestelen we ons in de knutselruimte, waar een animator ons uitnodigt om met een handvol recyclagematerialen een eigen 3D-fantasiewereld te ontwerpen. We gaan aan de slag met flessendoppen, een stuk karton, wat piepschuim, een wasknijper, een takje en een stuk vlasdoek. Twintig minuten later zijn die getransformeerd tot een op de zee drijvend vlot met daarop een verdwaalde vos. De vos is op de vlucht voor de wasknijperkrokodil en voor Kapitein Eendoog, onze eenogige flesdoppeneend. Operatie inspiratie geslaagd!

Eskimosoep

Eskimosoep

 

Ook in de andere tot de fantasie sprekende ruimtes komen we tijd en ogen tekort. We duiken onder water in een duikboot en maken eskimosoep van zelf gevangen vis, in de ketel boven het vuur naast onze iglo. We nemen de metro naar een drukke stad, proeven van de magie in het sprookjesbos, ontwerpen als architecten ons eigen droomhuis en dalen als prinsessen af van een feeërieke wenteltrap. En dan slaat de klok plots vijf en sluit het museum de deuren. Omdat er zoveel te ontdekken viel, zijn we nog lang niet rond. 'Niet erg, we komen binnenkort gewoon terug', besluit de jarige. Dat is dan bij dezen geregeld.

In gesprek met

Het tienjarige metekindje van onze nieuwsmaker Lien Van Laere mocht voor haar verjaardag een verrassend museumavontuur kiezen uit de gids voor daguitstappen van vakantieparticipatie. Dat werd het Kindermuseum in Brussel. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 4 november 2014 in de categorie Cultuur.

Neergepend door

Lien van Laere is nieuw(s)maker voor het netwerk Vakantieparticipatie. Ze is gebeten door mensen en hun verhalen. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Neem contact met onze redactie. Samen maken we er nieuws van.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |