Overslaan en naar de inhoud gaan

Kijk! Visjes! Garnaaltjes! Remco ontdekt de zee

In gesprek met Ilke en Sabrina | 13 februari 2015

 

Kijk, visjes. En garnaaltjes! Remco ontdekt de wereld van de zee. Veilig op de arm van mama Sabrina (20). De uk is één en al gefascineerde aandacht voor het visje in het plastic zakje. Achter de camera – een smartphone, want die had ze snel bij de hand – staat Ilke Bautmans. De foto is een gelukstreffer (letterlijk!) en een prachtig beeld. Een beeld dat de sfeer pakt van de liefde van een jonge moeder voor haar kind. Het werd de vakantiefoto van het jaar. De prijs – een mooie vergroting van de foto – kregen Sabrina, Ilke en Remco uitgereikt tijdens het Forum Vakantieparticipatie.

Sabrina moet nog wennen aan al die aandacht. De foto staat in de nieuwe vakantiegidsen van Vakantieparticipatie, en prijkt op postkaarten die vzw LEJO uitbracht. Ze lacht er wat schuchter bij, houdt een voortdurend oog op haar zoontje in de kinderwagen, haalt herinneringen op aan die vakantie aan zee van afgelopen zomer. Ze verbleef er in het Reigersnest, samen met negen andere jonge gezinnen, alleenstaande tienermama’s, koppeltjes en vijftien kinderen van nul tot tien jaar.

Sabrina werd meegevraagd door een vriendin. Een week op vakantie samen met andere tienermama’s en hun kindjes zou haar deugd doen. ‘Mijn vriend en ik waren toen uit elkaar, en met mijn ouders heb ik geen contact meer. Dus dacht die vriendin dat het wel leuk zou zijn voor mij en Remco om mee te gaan.’ Goeie gok, zo bleek!

“Ik was daar echt op mijn gemak. De miserie van thuis was direct weg.” – Sabrina

 ‘Ik voelde me heel welkom in de groep. En ik leerde veel bij van de andere mama’s. Over voeding voor Remco bijvoorbeeld. Maar ook gewoon door te zien hoe andere mama’s hun kinderen aanpakken leer je veel’, zegt Sabrina.

Samen op vakantie met andere tienermama’s en –papa’s heeft dus zo zijn voordelen. Ilke: ‘De jongste mama’s zijn ongeveer 16 jaar. Zij hebben veel aan het uitwisselen van ervaringen met mama’s die al wat ouder zijn. De kinderen vinden het heerlijk om voor elkaar te zorgen en samen te spelen. Bovendien, zo’n weekje eens niet moeten winkelen en koken, en alleen maar ontspannen met je kind en jezelf bezig zijn doet echt goed.’

“Door die vakantie-ervaringen geraken de jonge ouders vertrouwd met het idee dat ze ook als jong gezin samen op reis kunnen gaan.” – Ilke

‘Het is goed om eens weg te gaan met je kinderen. Altijd thuiszitten is het ook niet’, zegt Sabrina. Vakantie is extra genieten, vindt ze. Vakantie is het waard om voor te sparen. ‘Want op vakantie leer je weer andere mensen kennen, kan je samen praten en kan je uit je schulp komen.’ 

Vakantieplannen borrelen dus. Het kan wel, want het gaat goed met Sabrina en Remco. Ze woont weer samen met haar vriend. ‘We hebben een huis gevonden en er is een tweede kindje op komst’, vertelt ze. Beetje bij beetje legt ze wat spaargeld aan de kant voor de volgende vakantie. Een vakantie waar haar vriend nu ook bij zal zijn. ‘Dit jaar gaat hij een beetje verlof nemen. Want hij wil ook wel eens buitenkomen’, lacht ze nog.

Sabrina, Remco en Ilke ontvangen de prijs tijdens het Forum Vakantieparticipatie 2014

Sabrina, Remco en Ilke ontvangen de prijs tijdens het Forum Vakantieparticipatie 2014.

 

Ilke en Sabrina

In gesprek met

Vakantie voor tienerouders: Ilka Bautmans organiseert ze al jarenlang. Ilke is begeleider van Teens, de vrijetijdswerking voor tienerouders van vzw LEJO. Ze wisselen ervaringen uit, bouwen vriendschappen, gaan samen op uitstap en met vakantie. Sabrina, mama van Remco en heel binnenkort een klein zusje, ging met TEENS een week naar zee.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 13 februari 2015 in de categorie Voor het eerst.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |