Overslaan en naar de inhoud gaan

Jongeren willen mee beslissen over vakantie

In gesprek met Tessa Boesmans | 3 juni 2013

‘Jongeren in de Jeugdzorg hebben recht op inspraak en participatie, ook als het over het plannen van hun vakanties gaat,’ zegt Tessa Boesmans van Cachet vzw, een organisatie van en voor jongeren met jeugdhulpervaring. Toen ze zestien was, woonde Tessa zelf in een voorziening. Onlangs begeleidde ze het allereerste Cachet kamp. Enkele jongeren blikten er in één weekend maar liefst acht filmpjes over Kinderrechten in de Jeugdzorg in.

Tessa weet uit eigen ervaring hoe moeilijk regels en beperkingen voor jongeren inde jeugdhulp kunnen zijn. ‘Het gebeurt dat jongeren tijdens de sluitingsdagen van de voorziening verplicht op kamp moeten. Dat voelt dan niet als vakantie.’ Als jongeren mee kunnen beslissen over waar ze op kamp gaan of kunnen kiezen uit meerdere mogelijkheden, zorgt dat voor veel meer vakantieplezier. ‘Geef jongeren die kans op inspraak, luister en respecteer hun rechten,’ zegt ze.

‘Het gebeurt dat jongeren tijdens de sluitingsdagen van de voorziening verplicht op kamp moeten. Dat voelt dan niet als vakantie.’

Jongeren aan het woord

Tessa is gedreven om jongeren met jeugdhulpervaring een stem te geven. Vandaar het idee om naast de Cachet donderdagen – een maandelijkse ontmoeting voor jongeren met jeugdhulpervaring in Brussel – een filmkamp te organiseren. Tijdens het filmkamp maakten de jongeren acht filmpjes. Ze nemen daarin zelf het woord over hun ervaring in de jeugdhulp.

Een kortfilm voor elk recht in de maak

Met waar gebeurde verhalen belichten die filmpjes de rechten van kinderen in jeugdhulp. ‘Door dit project kunnen we jongeren zelf aan het woord laten, dat is veel sterker dan wanneer wij de boodschap zouden brengen.’ Het filmmateriaal wordt momenteel geknipt en geplakt. ‘We willen het materiaal vooral gaan gebruiken in vormingen, om zowel jongeren als begeleiders te sensibiliseren,’ zegt Tessa.

Kamp als groeimoment

Op het einde van het kamp kreeg Tessa een brief van een van de jongeren. In die brief vertelde het meisje hoe het kamp haar heeft geholpen om meer open en sociaal te zijn. En over hoe goed het voelde om jezelf te kunnen zijn, geaccepteerd te worden zoals je bent.

Smaak te pakken

Er eens tussenuit zijn, is ook voor jongeren met jeugdhulpervaring belangrijk. Daar is Cachet coördinator Kris Clijsters het mee eens. ‘Cachet organiseert zelf geen zomerkampen. Organisaties zoals Lejo of Bizon zijn daar beter in,’ verduidelijkt hij. ‘Cachet kan jongeren wel de weg tonen naar die organisaties. Misschien kunnen wij ook de toekomst gelijkaardige projectkampen organiseren.’ Kris wil het nog rustig bekijken. Cachet bestaat officieel sinds 2011, en is nog wat op zoek is naar haar eigen plek in Brussel en Vlaanderen.

Tessa is alvast enthousiast. ‘Het filmkamp was een succes. De voorzieningen waarmee we samenwerken hebben vertrouwen in ons en daardoor kunnen we makkelijk met jongeren op stap.’

De 11 Rechten van Kinderen in de Jeugdzorg:

Recht op zakgeld
Recht op respect voor het gezinsleven
Recht op klachten
Recht op een menswaardige behandeling
Recht op jeugdhulp
Recht op privacy
Recht op het dossier
Recht op inspraak en participatie
Recht op instemming met en vrije keuze van de buitengerechtelijke jeugdhulp
Recht op informatie en duidelijke communicatie
Recht op bijstand(spersoon)

In gesprek met

Tessa Boesmans van Cachet vzw, een organisatie van en voor jongeren met jeugdhulpervaring. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 3 juni 2013 in de categorie Samenwerken.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |