Overslaan en naar de inhoud gaan

Jonge nieuwkomer gidst Tochten van Hoop

In gesprek met Abdul | 5 november 2018

Zestien was Abdul, toen hij zijn familie in Afghanistan verliet en naar België vluchtte. Nu, zeven jaar later begon hij aan zijn derde jaar geneeskunde. Abdul is bestuurslid bij de Brusselse interculturele KAJ DE MUG en gids bij Tochten van Hoop. Hij neemt groepen mee op stap langs Brusselse plekken en mensen. De jongeman hoopt zijn tochtgenoten op een ontspannen manier begrip over het leven, de moeilijkheden en de hoop van vluchtelingen in ons land bij te brengen. ‘Het leven wordt de moeite van het leven waard, wanneer je iets voor anderen kunt betekenen’, zegt hij. Het blijkt een levensmotto dat zijn keuzes en handelen richting geeft.

Ik ontmoet Abdul in Nieuwpoort, tijdens het jaarlijkse kamp van KAJ De MUG. De sfeer is gezellig levendig. Het is bezoekdag, en sympathisanten van de Brusselse jeugdvereniging komen aan om samen met de groep het offerfeest te vieren. Abdul geeft me te midden van die hartelijke ontmoetingen even zijn volle aandacht, want ik ben nieuwsgierig naar Tochten van Hoop en de bron van zijn engagement.

“Ik voel me geen Afghaan en geen Belg. Ik kan wel een brug zijn tussen levensbeschouwingen en culturen.” – Abdul 

Die bron wordt meteen duidelijk. ‘Een levensdoel is een waarde die het leven de moeite waard maakt’, zegt hij. ‘Voor mij betekent dat: van betekenis kunnen zijn voor andere mensen.’ Abdul wil een levende brug zijn tussen levensbeschouwingen en culturen. Zelf heeft hij de dubbele nationaliteit. ‘Ik ervaar mezelf niet als een Afghaan en niet als een Belg. Ik ben nergens thuis, maar kan wel een brug zijn. Ik voel me een kosmopoliet,’ legt hij uit.

Een levensdoel in actie

 

Leven als verbinder van culturen: Abdul maakt het waar door zijn inzet voor KAJ De MUG en zijn bijdrage aan Tochten van Hoop. De vzw Tochten van Hoop brengt bezoekers in contact met sociale initiatieven, idealen en goede wil van mensen in de stad. Ze bieden tochten in de Marollen, Molenbeek, Elsene en andere Brusselse stadsdelen. De wandelingen hebben elk een sociaal-cultureel thema. Abdul gidst de wandeling In het spoor van de asielzoeker. ‘Ik wil mensen meenemen in verhalen over vluchtelingen, de Islam en verbindingen leggen met andere levensbeschouwingen’, verduidelijkt hij.

Door vooroordelen heen breken

Zijn tochtgenoten zijn divers: groepen studenten, jongeren, reizigers uit andere landen en groepen volwassenen uit ons land. ‘Ik hoop dat bij mijn gasten begrip groeit voor de verhalen van vluchtelingen. Dat mensen door hun vooroordeel heen gaan kijken en ontdekken welke traumatische ervaringen achter een besluit om te vluchten liggen.’ Abdul ontvluchtte een land waar al twee generaties proberen te overleven in een voortdurende oorlogssituatie. Vluchten voor oorlog is geen vrijblijvende reis naar een westers land om daar de jobs van de lokale mensen in te pikken. ‘Mensen vluchten voor vervolging’, benadrukt Abdul.

Getuigenis uit eigen leven gepuurd

Groepen die met Abdul een Tocht van Hoop beleven, krijgen meer inzicht in feiten en cijfers omtrent vluchtelingen in ons land. Maar de mensen luisteren ook naar het persoonlijke verhaal van Abdul. Hij vertelt hen over zijn familie, de liefde voor zijn moeder, het besluit om zijn geboortegrond te verlaten, de riskante tocht die hij ondernam en zijn ervaringen met thuiskomen in België.

“Ik hoop dat mijn gasten door hun vooroordeel heen gaan kijken. Dat ze ontdekken dat er traumatische ervaringen liggen achter het besluit om te vluchten.”

‘Die verhalen raken de mensen’, zegt hij. Soms huilt er iemand. ‘Dat is lastig, maar tegelijk verandert er op zo’n moment wel iets.’ Dat iets is voldoende. Vele kleine ietsen brengen uiteindelijk beweging. En precies dat is waar het Abdul om draait. De cirkel is rond, de verbinding met wat het leven de moeite waard maakt gelegd.  ‘Want voor mij betekent leven de kans krijgen om hier op aarde iets goed te doen.’

In gesprek met

Abdul (22) vluchtte zeven jaar geleden vanuit Afghanistan naar België. Hij leerde hier al snel Nederlands en maakte zijn middelbare opleiding af in het Sint Jan Bergmans College. In afwachting van zijn toelating tot de geneeskunde opleiding studeerde hij twee jaar voor burgerlijk ingenieur. Inmiddels zit hij in het derde jaar geneeskunde, de opleiding van zijn dromen. Ooit wil hij werken voor Artsen zonder Grenzen.

Abdul is gids bij Tochten van Hoop. Hij volgde opleiding bij de vzw, ging vervolgens gidsen in duo met een ervaren gids en legde examens af. Nu gidst hij zelfstandig groepen rond het leven van asielzoekers en de Islam. Wil jij ook een Tocht van Hoop beleven? Dan vind je alle informatie op www.tochtenvanhoop.eu

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 november 2018 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |