Overslaan en naar de inhoud gaan

Jeugdvoorziening & vakantie: inspirerende praktijk

In gesprek met Joeri Noels, Rens Hellinx & Joris bij Pieter Simenon | 30 mei 2018

Wanneer het schoolvakantie is, dan mag het écht vakantie zijn. Vakantie, als een tijd om meer te doen van wat je leuk vindt. Een tijd om eens iets nieuw te ontdekken. Een tijd om via ervaringen inzicht te krijgen in wat je plezant vindt, wat je goed kunt en waar je in je leven méér van wil. ‘Voor onze jongens betekent dat vooral actief bezig zijn’, zegt Joeri Noels, die samen met collega Rens instaat voor de vrijetijdswerking bij jongerenwerking Pieter Simenon in Lommel. Op een dinsdagnamiddag in de paasvakantie stap ik bij Rens, Joeri en twee jongeren in het busje. We gaan naar de cinema in Genk, en nemen voor en na de tijd voor een babbel.

Joeri en Rens zitten vooraan in de bus. Tim en Joris (*) beklimmen de achterbank en ik zoek een plekje in het midden van het busje. ‘Iedereen gordel aan?’, roept Joeri. Hij vertrekt, en trapt iets later keihard op de rem. De jongens kennen de truc. Ik was verwittigd, maar schrik toch en lach om de speelse confrontatie. Even verderop kruisen we een groep stilstaande fietsers die de weg half innemen. Joeri rijdt langzaam voorbij. Rens draait z’n raampje open, en groet de mensen hartelijk.  Joeri kijkt via de achteruitkijkspiegel naar mij en duidt: ‘Change the world by example, not by opinion.’ Geen gepreek. Gewoon aan de jongens laten zien hoe respectvol samenleven er aan toe gaat. Dat onbekende mensen vriendelijk groeten iets heel normaal is. In de hoop en het vertrouwen dat ze ’t overnemen.

Cinema aan halve prijs

Onze bestemming is Ready Player One, de recentste Spielberg film. Dankzij de dinsdagkortingen van Euroscoop kunnen we de film meepikken voor quasi halve prijs.  De instelling reserveert per jongere jaarlijks 275 euro voor vakantie en vrijetijd. Begeleiders Joeri en Rens maken er een sport van om met dat budget zoveel te kunnen beleven. Ze speuren naar kortingen in het aanbod en doen beroep op vrijetijds- en vakantieparticipatie.

Positieve keuzes ondersteunen

In de schoolvakanties is er elke dag een activiteit. Meestal iets in beweging, want in een actief en vermoeid lichaam stromen de gedachten vrijer. De jongens bepalen mee het programma, en iedereen schrijft vrijwillig in. Doen ze mee, is het goed. Doen ze wat anders, is dat ook goed.

"De kortingen via Iedereen Verdient Vakantie zijn voor onze jongeren onmisbaar. Zonder dat betaalbare aanbod zou er veel onmogelijk blijven." - Joeri Noels

Maar vakantie is meer dan invullen van die extra vrijetijd. Het betekent ook ruimte maken voor dingen die de jongens belangrijk vinden, en hun positieve keuzes ondersteunen. Eén van de gasten kiest ervoor om extra in te zetten op voetbaltrainingen. Hij is er gek op, heeft talent en – eerlijk is eerlijk – gaat liever niet in groep met andere jongens van de instelling op stap. Hij voelt zich dan bekeken en beoordeeld. Een andere jongere ging deze paasvakantie met zijn moeder naar zee. Joeri regelde een betaalbaar verblijf via Vakantieparticipatie.

Spelen en humor werkt ’t best

‘De kortingen via Iedereen Verdient Vakantie zijn voor onze jongeren onmisbaar’, zegt Joeri. Zonder dat betaalbare aanbod zou er veel onmogelijk blijven. Zoals een keer naar Walibi gaan bijvoorbeeld. Rens: ‘en dan maken we er een spel van om zoveel mogelijk te genieten van de dag en tegelijk zo weinig mogelijk extra’s uit te geven.’ Hij lacht. ‘Zo maken we er bijvoorbeeld een wedstrijd van om NIET gefotografeerd te worden in de attracties. We pakken een lunchpakket mee en trotseren dapper verleidingen zoals frietjes. Als dat lukt, belonen we onszelf op een stevige kebab.’

In de groep, gelijkwaardig kameraadschappelijk

Mij valt op hoe Rens en Joeri open spreken in aanwezigheid van de jongens. Ze staan naast hen, niet achter of boven hen. Het gaat om geloven in de ander, en oprechte verbinding willen creëren met elkaar. En ook: leiden door te volgen: niet alles voorknabbelen of oplossen in plaats van de jongens, maar luisteren naar hun dromen en hen dan aanmoedigen om echt naar kansen te zoeken.

Zaadjes planten

‘Iedereen moet een doel hebben in het leven’, zegt Joeri. ‘Wij proberen te ontdekken wat de jongens willen, en leggen dan de verbinding met mogelijkheden. Willen ze sporten, dan helpen we hen de link leggen met een sportclub. Willen ze op kamp, dan zoeken we naar het aanbod van kampen. Zonder het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie zou dat financieel niet lukken.’ Ze planten zaadjes, zegt Joeri nog, in de hoop en het volste vertrouwen dat er eentje uitkomt.

Wilskracht is alles

Voor Joris lijkt het wel te werken. Hij is nu acht weken bij Pieter Simenon is de paasvakantie is zijn eerste vakantieperiode in de voorziening. Hij slaat geen enkele georganiseerde activiteit over.

"Het is beter om bezig te zijn. ‘’Alles is beter dan godganse dagen op m’n kamer zitten en games spelen die ik al duizend keer heb gedaan. Als je actief bent, dan heb je ’s avonds het gevoel dat je tenminste iets beleefd hebt." - Joris (17)

Joris heeft dromen, vertelt hij. Een eigen sloperij beginnen. ‘Als ik dan later in een eigen huis woon, en ik kom buiten, dan voel ik mij omringd door mijn eigen paradijs van oud roestig metaal.’ Zijn ogen schitteren. Hij kijkt me een beetje aarzelend aan. ‘Voelen dat ge leeft, dat is het belangrijkste. Ge moet niet zoveel hebben om gelukkig te zijn. Wel wilskracht. Wilskracht is alles.’

* de namen van de jongens zijn aangepast om hun privacy te respecteren.

In gesprek met

Joeri Noels en Rens Hellinx verzorgen de STUT-werking van jongerenwerking Pieter Simenon. Ze bieden de jongens trainingen in sociale vaardigheden, maken met hen plannen en ondersteunen hen in de realisatie van dromen op vlak van studeren, werk, sport, vrije tijd en vakantie. In de schoolvakanties ondersteunen ze de jongens hun eigen vakantieplannen vorm te geven en bieden ze een aanvullend vrijetijds- en vakantieaanbod.

Actief bezig zijn is één peiler. Eigen keuzes kunnen maken is de tweede. Niemand wordt in een programma gedwongen dat de begeleiders bedenken. De begeleider stimuleren de jongeren om zelf hun kaders te bedenken en vorm te geven.

Joris (een pseudoniem) is 17. Hij gaat naar een technische school in de omgeving van Lommel. Hij verblijft sinds een achttal weken in de voorziening van Pieter Simenon.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 30 mei 2018 in de categorie Jongeren.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |