Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen mag genieten van het MAS

In gesprek met Cathy Pelgrims, MAS | 5 februari 2019

De deuren van het MAS staan open voor elke bezoeker. Zelfs wie geen ticket koopt, mag op ontdekking in het statige gebouw. Dankzij tal van initiatieven, waaronder Iedereen Verdient Vakantie, stromen mensen van alle slag het museum binnen. En die zijn allemaal even welkom.

Door het witte wolkje dat ik elke seconde uitadem op een koude maandagmorgen, tuur ik naar het dak van het MAS. Naast me dobberen het slaapschip Hannus en een pak andere boten in het Bonaparte- en Willemdok. Vandaag is het Antwerpse museum niet open voor het grote publiek, maar Cathy Pelgrims - verantwoordelijke publiekswerking - ontvangt me in de warme bureau’s van deze bijzondere plek aan de Schelde. Dat het MAS elk publiek welkom heet, is voor haar gewoon een vanzelfsprekendheid.

Iedereen is gewoon bezoeker

Cathy: 'Wij zijn een museum dat zich inspant voor elke bezoeker, of die nu van Antwerpen of verder komt. Antwerpenaren die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, bezoeken het museum gratis met hun A-kaart. Dankzij Iedereen Verdient Vakantie krijgen ook mensen die vanuit heel Vlaanderen de kans om het museum aan sterk verminderd tarief te bezoeken. We zijn blij dat we dat via Iedereen Verdient Vakantie kunnen aanbieden, een mooie aanvulling zeg maar. Jaarlijks vinden meer dan honderd mensen zo hun weg naar het MAS. Dat zijn zowel gezinnen als groepen via organisaties die werken met nieuwkomers. Ook rondleidingen kun je aanvragen, maar we zien dat dat nauwelijks gebeurt. Een aanrader nochtans.'

Budget mag geen drempel zijn

'Op een drukke dag komen hier 900 mensen over de vloer. De medewerkers achter de balie zien welk soort ticket mensen kopen, maar voor de rest is iedereen hier gewoon bezoeker. Mensen die via Iedereen Verdient Vakantie naar het museum komen, gaan op in het geheel. We vinden het belangrijk om daarin geen enkel onderscheid te maken. Trouwens: dat we dit aanbod hebben, is voor ons gewoon vanzelfsprekend. Dat geldt voor alle stedelijke musea in Antwerpen. Iedereen die wil komen, is op elk moment welkom. Iemands budget mag geen drempel zijn.'

Binnen zonder ticket

Wist je dat je een groot deel van het MAS ook gratis kunt bezoeken? Cathy: 'Van in onze boulevard bijvoorbeeld, een mooie ruimte achter golvend glas van 6 meter hoog, kun je het uitzicht op de stad en de haven bewonderen. Wie wil kan een dekentje vragen aan het onthaal, dat uitspreiden en picknicken met zijn eigen bokes. Je moét hier niks eten en drinken in het café als je daarin geen zin hebt. De liefhebbers van panorama’s krijgen op de tiende verdieping van het gebouw een prachtig zicht vanop het dakterras.

"Via Iedereen Verdient Vakantie vinden elk jaar meer dan honderd mensen hun weg naar het MAS. Dat zijn zowel gezinnen, groepen en organisaties die werken met nieuwkomers."

Hier kun je zo lang je wilt naar de Antwerpse skyline turen. Kinderen krijgen een gratis schatkaart met zoekopdrachten. De speurtocht doe je in de boulevard en het kijkdepot. Hier mag je lades opentrekken en tussen de rekken van het depot snuffelen. Wie een ticket voor het museum op zak heeft, kan ook verder speuren in de zalen zelf. Volwassenen die het voelen kriebelen, mogen hun kinderen altijd helpen. Maar de opdrachten zijn laagdrempelig genoeg zodat de kinderen alleen aan de slag kunnen.'

Verhalen over eten en feest

Is het MAS nu een maritiem museum? Of gaat het over de geschiedenis van de stad? Sommigen beweren dat het een etnografisch museum is. Cathy: 'De sterkte van het museum is dat het hier allemaal samenkomt en dat we verhalen vertellen per thema. De baseline van het museum: verhalen vertellen over de verbondenheid van de stad met de wereld dankzij de Schelde en de haven. Zo hebben we op de vierde verdieping een collectie met het thema ‘feest’. De overgangsfeesten staan hier in de picture: De Ommegang, de Reuzekes van Borgerhout, de Gay Pride, de ‘Dia de Los Muertos’, Chrisostomos... Er staat zelfs een Marokkaanse trouwtroon waarop je kunt gaan zitten voor een foto.

"Tijdens je bezoek hoef je niet veel te lezen als je daar geen zin in hebt. En als je wél interesse hebt, vind je heldere teksten zonder vakjargon."

Op de vijfde verdieping loopt nu ‘Antwerpen à la Carte’: hoe vormt voedsel een stad? Je ziet hoe voedsel de stad binnenkomt, verkocht en verwerkt wordt en hoe het afval zijn weg weer naar buiten vindt. Geurtjes, oude wc’s, filmpjes, een winkeltje voor kinderen: genoeg te doen hier. Deze verdieping blijkt heel populair bij NT2-groepen, ik vermoed omdat iedereen zich hierbij een goed beeld kan vormen. Tijdens je bezoek hoef je niet veel te lezen als je dat niet wilt. Wie toch geïnteresseerd is, krijgt heldere en bondige teksten zonder vakjargon.'

Cathy Pelgrims, MAS

In gesprek met

Cathy Pelgrims studeerde archeologie en museumbeleid. Ze stond aan de wieg van het MAS waar ze sinds 2006 hoofd publiekswerking is. Samen met haar team zet ze zich in om het museum leuk, leerrijk en toegankelijk te maken voor de 600.000 jaarlijkse bezoekers.

Het MAS is elke dag open, behalve maandag, van 10 tot 17u. Tip! Elke laatste woensdag van de maand mag je gratis binnen. Mensen met een beperkt budget kunnen via Iedereen Verdient Vakantie hun bezoek met korting boeken.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 5 februari 2019 in de categorie Daguitstap.

Roos Lowette

Neergepend door

Roos werkt deeltijds bij Jint vzw. Ze geeft er jongeren de kans om naar het buitenland te trekken.  Daarnaast schrijft ze verhalen over wat reizen met een mens doet. 

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |