Overslaan en naar de inhoud gaan

Idee zoekt enthousiastelingen: Start to Camp

In gesprek met Joke Soreyn, De Lombarde | 23 maart 2018

Kamperen: da’s veruit de goedkoopste manier van vakantie beleven. Wie er een keer de slag van weg heeft, wil er doorgaans meer van. Want kamperen is heerlijk buiten leven, een gevoel van avontuur, dicht bijeen zijn, superveel vrijheid en leuke ontmoetingen met andere kampeerders. Nochtans zit er tot op vandaag amper kampeergelegenheid in het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie. De weinige plekjes die wel aangeboden worden, worden bovendien niet zo bijster vaak gereserveerd.  Hoe dat komt? Kamperen komt niet vanzelfsprekend in het vizier bij mensen in armoede. Niet omwille van de kostprijs. Wellicht wel omdat het materiaal, praktische organisatie en een paar specifieke vaardigheden vraagt. Is daar wat aan te doen?

‘Kamperen zit opnieuw in de lift’, zegt Joke Soreyn van vakantiepark De Lombarde (Lombardsijde). ‘We zien meer mensen naar onze camping komen met lichtgewicht kampeermateriaal. Die mensen zoeken vrijheid tijdens hun vakantie. Kampeerders zijn minder gebonden aan vaste reservaties. Ze leven dichter bij de natuur. En hun vakantie is vanzelfsprekend een stuk goedkoper dan wanneer ze een bungalow huren.’

"Kamperen kan je leren. Het kan de vakantiewereld voor mensen in armoede een beetje meer open maken." - Joke Soreyn

Ja, het zou tof zijn als mensen in armoede durven kiezen voor een kampeervakantie, vindt Joke. Bij De Lombarde willen ze alvast bekijken of ze hun kampeerplaatsen ook via het kortingssysteem van Vakantieparticipatie kunnen aanbieden. Al zal dat wellicht niet voldoende zijn om de vraag op gang te trekken, denkt Joke.


Wat kamperen moeilijk maakt

Er zijn immers een paar struikelblokken. Ten eerste: mensen in armoede hebben doorgaans niet het budget om eenmalig in kampeermateriaal te investeren. Ten tweede: voor kamperen echt leuk wordt, heb je wat ervaring nodig. Je tent opzetten en inrichten, op een campingvuurtje koken, creatief zijn als het regent, een kleine ruimte delen met je gezin: het zijn maar een paar van de uitdagingen waar kampeerders doorheen moeten wanneer ze er voor ’t eerst aan beginnen.


Start to Camp?

Het is de moeite waard om het idee verder uit te broeden, vindt Joke. Omdat kamperen heerlijk is, en het meer mensen kansen biedt om in de zomervakantie een vakantieplek aan zee te bemachtigen.

‘Het zou tof zijn als we een proefproject konden opzetten’, droomt Joke hardop. ‘In samenwerking met andere organisaties, waarin we ieders sterkten en middelen kunnen bundelen. Wij kunnen plekken ter beschikking stellen en mensen met wat extra zorg ontvangen en begeleiding. We hebben een organisatie nodig die kampeermateriaal ter beschikking kan stellen en een partner die gezinnen kampeervaardigheden kan aanleren.’ Start to Camp: met wat enthousiaste koppen bij elkaar kan het snel waar worden.


Kampeervaardigheden voor gezinnen

Eén van die mogelijk enthousiaste koppen kan misschien Nancy Claessens van het OCMW-Vormingscentrum in Beringen zijn. In een verhaal op deze website vertelde ze al dat ze zin heeft in een vormingstraject voor ouders die leven met een zeer beperkt budget en toch een gezinsvakantie willen voorbereiden.

Benjamin Gérard van vzw Nature las Nancy’s verhaal en reageerde meteen enthousiast. ‘Hoe tof zou het zijn als we vaders en moeder konden opleiden rond kamperen! We zouden dat eerst in groep kunnen doen, en daarna kunnen gezinnen er zelfstandig op uit. Met wat begeleiding en nazorg.’ Het zou een knap samenwerkingsverband kunnen worden: een OCMW, een camping en een organisatie als Nature vzw. Al durft Benjamin ook wilder denken. Hij verwijst naar paalkamperen: overnachten op natuurlijke plekken in Vlaanderen waar je één tot twee nachtjes met een trekkerstentje mag staan. Benjamin: ‘dat is goedkoop, legaal, een beetje voorgeorganiseerd en toch heel natuurlijk.’


Materiaal?

Hmm, tot zover klinkt het als een haalbaar idee, waarvoor al enthousiasme ontstaat door er simpelweg over te praten. Rest ons nu nog één prangende kwestie: hoe maken we het in het netwerk Iedereen Verdient Vakantie mogelijk dat gezinnen in armoede goedkoop over kampeermateriaal kunnen beschikken?

"De echte uitdaging is niet het materiaal zelf, maar wel het onderhoud en de organisatie van de uitleen." - Benjamin Gérard

‘De aankoop van tenten en trekkingmateriaal is niet echt de uitdaging’, zegt Benjamin van vzw Nature. Zijn organisatie heeft materiaal, en Ben denkt daar vrij makkelijk bijkomende financiering voor te vinden. ‘De échte kost is onderhoud, stockage en organisatie van het uitlenen. Als zoiets in de schoot van een sociale organisatie zoals het OCMW kan georganiseerd worden, kan het idee een haalbaar plan worden.’

‘Kamperen kan je leren’, zegt Joke Soreyn. ‘Als we dat kunnen mogelijk maken, gaat voor mensen in armoede de vakantiewereld een beetje meer open. ‘De vakantiewoningen die we in de zomer via Vakantieparticipatie verhuren, zijn meestal snel geboekt. Als daar ook tentenplekken kunnen bijkomen, worden vakantiekansen aan zee ineens een heel stuk uitgebreider.’

 

Noot van de redactie:
tijdens de voorbereiding van dit verhaal hoorden we van enkele vakantiegangers nog meer tips om op een betaalbare manier aan kampeermateriaal te komen. Iemand vertelde dat ze ooit haar tent kon lenen via de Lets groep waar ze lid van is. Iemand anders vroeg zich af wat met alle campingmateriaal gebeurt dat achterblijft op festivals: kijk bijvoorbeeld hier. Nog andere mensen zoeken hun weg in weggeefgroepen en tweedehands marktplaatsen.

 

In gesprek met

Joke Soreyn werkt al dertig jaar bij De Lombarde in Lombardsijde. De Lombarde verhuurt vakantiewoningen, trekkershutten, seizoensplaatsen en vrije plaatsen. Kampeerders kunnen met hun tent terecht op een trekkersweide of kampeerplaats.  Het vakantiepark in Lombardsijde maakt deel uit van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze bieden korting aan gezinnen met een beperkt inkomen die hun vakantie boeken via dit netwerk.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 maart 2018 in de categorie Kamperen.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |