Overslaan en naar de inhoud gaan

Goesting en verwondering in nieuw lerend netwerk voor vakantiemakers

In gesprek met Lerend Netwerk Vakantiemakers & Appreciative Inquiry | 23 juni 2016

Bijna veertig vakantiemakers, partners in het netwerk Vakantieparticipatie, gaan een jaar leren en samenwerken om hun organisaties en projecten naar de toekomst te dragen. Ze doen dat in een Lerend Netwerk, waarin ze samen leren over ‘Appreciative Inquiry’, toekomstprojecten bedenken en die op een waarderend onderzoekende manier vormgeven. Voor wie er niet bij kon zijn bij de aftrap is er goed nieuws. Omwille van grote belangstelling wordt een tweede editie van de starttweedaagse opgezet.

‘Iedereen verdient vakantie’: dat is werk van elke dag. Goed kijken wat er nodig is. Experimenteren. Dingen doen. Duizenden mensen in Vlaanderen staan daar elke dag voor op. Ze organiseren, communiceren, werken samen met anderen. En net dat ‘samen’ is de bijzondere kracht van het netwerk rond Vakantieparticipatie.

"We worden sterker als we onze kracht ontdekken en honderden verbindingen leggen in het netwerk." - Marianne Schapmans"

‘Dat maakt ons sterk’, zegt Marianne Schapmans van Vakantieparticipatie bij de start van het leertraject. ‘En we worden nog sterker als we onze kracht ontdekken en honderden verbindingen leggen in het netwerk.’ Dus bedacht het team Vakantieparticipatie een manier om dat te doen: een Appreciative Inquiry Lerend Netwerk voor vakantiemakers. Omdat in het netwerk zoveel mensen wakker liggen van ‘Iedereen verdient vakantie’ en zoeken hoe zij daarin altijd weer een verschil kunnen maken. Omdat samenwerken meer oplevert dan in je eentje 't warm water uitvinden.

Waarderend onderzoekend toekomst maken

Appreciative Inquiry? Hmm, klinkt exotisch? In het Nederlands spreken we over ‘Waarderend Onderzoek.’ Niks soft aan. Het is een zeer effectieve manier van werken als je samen met anderen toekomst wil maken. Als je wél wil veranderen maar de sterkten van vandaag niet wil kwijtspelen. Als de toekomst voor jou betekent dat je er  zelf en met partners actief wil aan bouwen. Marianne leerde de methodiek al in 2011 kennen. ‘Het is mijn manier van kijken geworden’, zegt ze. ‘Ik weet dat we onze gezamenlijke toekomst het best kunnen vormgeven als we er waarderend onderzoekend mee omgaan. Verwondering aanscherpen is goesting krijgen om in gang te schieten.’

"Verwondering aanscherpen is goesting krijgen om in gang te schieten."

Toekomst maken: niet wachten op anderen. Zelf doen!

We moeten de toekomst niet alleen aan anderen overlaten. Toekomst maken, dat doe je samen. Dat is vooral doen. Ergens naartoe willen, daar een beeld van hebben en dan: actie! Je onderzoekt waar je vandaag al blij mee bent, je stelt je voor hoe je dat mee kan nemen naar de toekomst en je zet je dromen om in plannen. Dat is de kern van Appreciative Inquiry. Iedereen kan het. Een open geest, nieuwsgierigheid en verwondering helpt.

Het hangt in de lucht

Veertig vakantiemakers gingen die uitdaging aan. Ze zetten de waan van de dag aan de kant en wijdden zich twee dagen aan de toekomst. Aan het einde van de sessies hoorden we veertig project-voornemens. Veertig kansen om het recht op vakantie voor elke Vlaming te versterken. Projecten draaien om extra kansen creëren voor doelgroepen, om samenwerking tussen partners, om enthousiasmeren van toeristische ondernemers, om promotie van toegankelijk aanbod. Het zijn er een paar, en er is zoveel meer.

Wat daarvan gerealiseerd zal worden? We weten het nog niet. Ideeën worden de komende tijd nog aangescherpt. Partnerschappen worden gevormd. Mogelijkheden uitgevlooid. Dat je er meer van zal horen is beloofd. Want het hangt in de lucht, de toekomst.

LN-AI

In gesprek met

Het Lerend Netwerk ‘Appreciative Inquiry’ is een initiatief van Vakantieparticipatie. Bijna veertig vakantiemakers stapten al in. Wie het gemist heeft en alsnog wil instappen, kan dat nog. Op 13 en 14 september vindt een volgende start-tweedaagse plaats.

Appreciative Inquiry (AI) is een aanpak voor organisatieverandering waarbij mensen samen onderzoeken wat er werkt in plaats van wat er verkeerd gaat. AI verlegt de focus van problemen naar mogelijkheden en van ontkennen, klagen en kritiek geven naar verantwoordelijkheid nemen, eigenaarschap en samenwerken. Dit levert de creativiteit, betrokkenheid, acties en initiatieven op die nodig zijn om veranderingen succesvol te realiseren.

AI brengt mensen in of tussen organisaties in gesprek met elkaar over onderwerpen die ertoe doen. Bijvoorbeeld over samenwerking, marktpositionering of leiderschap. Dat gebeurt altijd waarderend, met respect voor verschillen in opvattingen, achtergronden en ambities. In het veranderingsproces leren mensen van en met elkaar en creëren ze nieuw perspectief voor de toekomst. Dat perspectief vertaalt zich in acties en initiatieven, waarin mensen de volle verantwoordelijkheid voor de toekomst van hun organisatie en die van zichzelf nemen.

Vraag gerust meer informatie bij Jeroen Marijsse en Marianne Schapmans van Vakantieparticipatie

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 juni 2016 in de categorie Samenwerken.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2022 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |