Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelijkwaardigheid betekent dat iedereen mee mag doen

In gesprek met Jos De Mey en Yves Smets, Villa Clementina | 1 december 2017

Sportimonium, voorlaatste stop van de IedereenVakantieToer. Het is late herfst en de zon doet flink mee. Op het strand van Hofstade staan niet één maar twee hemelsblauwe caravannetjes. De toermascotte herken ik meteen. Dat andere kleurrijke ding maakt me nieuwsgierig. Een minuut later zit ik in het woonwagentje. Een kop koffie erbij. Jos De Mey vertelt over Villa Clementina, de plek waar dit blauwe prachtige karretje gerenoveerd werd. Een fietser rijdt voorbij en even later zwaait de deur open. Yves stapt binnen en komt naast me op de bank zitten. We praten. Over peuters met een beperking, over armoede en over waarom mensen zich inzetten voor anderen.

Yves hoorde net slecht nieuws. Het ziet er niet zo goed uit, zegt hij. De dokter spreekt over chemotherapie. Het zit in de familie. Z’n moeder was veel te jong toen ze moest gaan. ‘Afwachten,…’, schokschoudert Yves. Komt wat komt. Ja, natuurlijk is hij bang. ’t Is goed dat z’n dagen gevuld zijn. Dat verzet de gedachten wat.

Yves onderhoudt de tuin bij Villa Clementina. En helpt bij wat nodig is. Alle dagen, jazeker. Jos kookt in de crèche op donderdag en bakt geregeld pannenkoeken voor de kindjes. En als er ergens iets anders nodig is, springt hij in. Villa Clementina is een kinderdagverblijf voor jonge kinderen met en zonder beperking. Het huis floreert op de inzet van een zestal beroepskrachten en dertig vrijwilligers. De  caravan is door Luc, ook vrijwilliger, omgetoverd tot foodtruck. Het volgende grote project is de renovatie van een chalet op het domein.

“Door mee te doen in de gemeenschap, krijg je veel terug” – Jos De Mey

Waarom zijn ze vandaag hier, bij de IedereenVakantietoer in Hofstade, vraag ik. ‘Gewoon, we helpen graag’, zegt Jos. ‘Door mee te doen in de gemeenschap, krijg je veel terug.’ Ze hebben koffie, chocomelk en frisdrank. Voor straks, als de meezingers van Allez Chantez dorst krijgen. ‘Het gaat niet om iets verdienen. We zijn gewoon deel van de gemeenschap. En door hier te zijn, kunnen we ook iets vertellen over Villa Clementina. Da’s al, en da’s ’t belangrijkste.’

Yves & Jos


Buiten komen!

‘We mogen ons niet opsluiten tussen onze eigen muren’, zegt Yves. Moeite doen voor een ander kost niks. En dat geldt ook voor vriendschap. Daarom is vakantie ook zo belangrijk. En daarom is het goed vandaag hier te zijn, op een zangfeest over vakantie. ‘Iedereen heeft recht op vakantie’, poneert Yves. ‘Een keer alle tellers weer op nul zetten. Aan niks denken, al is het maar voor een week. Een mens heeft dat nodig.’

“Iedereen heeft recht op vakantie. Eens aan niks denken. Een mens heeft dat nodig” – Yves Smets

Jos: ‘Maar veel mensen zijn te beschaamd over hun miserie. Die durven niet op hun recht staan.’
Yves: ‘En toch hebben we er recht op. De  boog kan toch niet altijd gespannen staan.’
Ik: ‘Hoe groot is de nood vandaag?’
Yves: ‘De armoede wordt groter tegenwoordig. Meer mensen raken erin verstrikt, en wie al in armoede leeft, zakt dieper in de financiële miserie. We merken dat enorm in onze vereniging (W)armkracht. In de voedselbedeling bijvoorbeeld, daar komen altijd maar meer mensen naartoe.’
Jos: ‘Het verschil tussen mensen wordt groter. En veel armoede blijft verborgen.’
Yves: ‘Het is onvergeeflijk dat sommige kinderen zonder eten naar school moeten. Daar breekt uw hart toch van.’


Gelijkwaardigheid

Wat zou prioriteit moeten zijn in Vlaanderen, vraag ik nog aan de twee mannen die duidelijk een grote bekommernis voor de samenleving delen. ‘De uitkeringen moeten omhoog’, zegt Yves pertinent. ‘Het gaat om gelijkheid. Om gelijkwaardigheid. Om de zorg dat iedereen mee kan en mee mag doen in de maatschappij.’ Jos kijkt naar Yves en knikt. Ze zijn het roerend eens.

Er piept een hoofd door het raampje. Of er koffie is?

Fotografie: Robert Boons
 

Yves Smets & Jos De Mey

In gesprek met

Jos De Mey en Yves Smets zijn vrijwilliger bij Villa Clementina. Villa Clementina is een kleinschalig inclusief kinderdagverblijf voor jonge kinderen met en zonder beperking in een huiselijke sfeer en een groene omgeving. In januari 2018 viert het kinderdagverblijf haar vijfjarig bestaan. Villa Clementina heeft een opmerkelijke ontstaansgeschiedenis, die blijk geeft van hoe engagement van enkele mensen de motor kan zijn achter waardevolle initiatieven. 

Yves vertelde ook over zijn band met (W)arm-kracht vzw, een vereniging waar kansarmen en niet-kansarmen samen strijden tegen armoede in Vilvoorde en omstreken. Via (W)arm-kracht kan Yves af en toe ook met vakantie. 

We ontmoetten Jos en Yves nabij het Sportimonium, waarbij ze ter gelegenheid van de IedereenVakantieToer koffie, chocolademelk en fris serveerden vanuit hun Villa Clementina Foodtruck.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 december 2017 in de categorie Vrijwilligers.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |