Overslaan en naar de inhoud gaan

Flexibele boeking van daguitstappen: da's een welkome oplossing

In gesprek met Liliane en Robert Piens-De Meyer | 15 maart 2016

Vakantie? Dat is rust, een beetje langer slapen, wakker worden en de dag op je laten afkomen.’ Als de kleinkinderen (18, 16 en 12)  meegaan, maken Robert en Liliane weinig plannen vooraf. Alle drie de kleinkinderen hebben autisme. Daardoor is vooraf plannen maken niet simpel. ‘We plannen af en toe wel een daguitstap, maar het is nooit zeker of we die ook kunnen doen. Als één van de kinderen ’s morgens niet in de stemming is en niet meewil, dan zijn we eraan voor de moeite.’ Flexibele daguitstappen zijn voor Liliane, Robert en de kleinkinderen een welkome oplossing. ‘Blij dat die er al zijn, en dat mogen er gerust nog meer worden’, zegt Liliane. Andere initiatieven die ze op applaus zou onthalen: abonnementsformules voor attracties en meer sociale restaurants in het aanbod.

Zo’n vier jaar geleden hoorde Liliane De Meyer op de radio spreken over het Steunpunt Vakantieparticipatie. ‘Toen pas ontdekte ik dat wij goedkoper met vakantie zouden kunnen, omdat wij recht hebben op verhoogde tegemoetkoming van de ziekenfonds.’ Liliane nam contact, ontdekte het aanbod en ging sindsdien al verschillende keren met vakantie via Vakantieparticipatie. Ze haalt haar exemplaar van de vakantiegidsen af op het Forum, en puzzelt elk jaar een tweetal midweekvakanties bij elkaar, met verblijf en leuke daguitstappen.

Robert geniet van wind en water. Liliane fotografeert.

 

Puzzelen

Hun vakantiebudget ramen Robert en Liliane op 400 euro per jaar. Daarmee willen ze twee keer een verblijf voor een midweek kunnen betalen. Door de vakantie samen met een bevriend koppel of met de kleinkinderen door te brengen, kunnen ze de kosten delen. ‘En dan nog moet ik het wel heel goed uitstippelen om het betaalbaar te houden,’ zegt Liliane. De vakantiegids 2016 ligt wekenlang naast de sofa. De zomervakantie met de kleinkinderen is al gekozen: een midweek Zilverstrand in Mol. Ideeën voor daguitstappen staan op een lijstje. Liliane neemt de tijd om de mogelijkheden te overwegen en de kosten te becijferen.

Flexibele daguitstappen

‘Bij de meeste daguitstappen moeten we vooraf de datum afspreken bij Vakantieparticipatie. En omdat wij nooit weten hoe het die dag zal zijn met de kinderen, is dat soms niet zo simpel’, zegt Liliane.  Het systeem van de ‘flexibele bevestiging’, waarbij dagattracties tot twee weken na de geplande datum kunnen bezocht worden, mag wat haar betreft zeker nog verder uitgebreid worden. ‘Want dan kunnen we nog een beetje schuiven met de precieze datum en meer ontspannen inspelen op de stemming en behoeften van de kinderen.’

‘Het zou trouwens heel tof zijn als we via Vakantieparticipatie een abonnement zouden kunnen aankopen. Voor de Zoo bijvoorbeeld, of Bobbejaanland. Als dat zou kunnen, doen we dat direct. Dan kunnen we een paar keer per jaar extra eropuit. Het zou ons ook wat extra flexibiliteit geven met de kleinkinderen.’

Fan van sociale restaurants

Om de kosten voor vakantie binnen de perken te houden, kookt Liliane meestal zelf. Behalve vorig jaar, toen ze in Camping Kompas verbleven en de weg naar het sociale restaurant ’t Lichtbaken in Oostende vonden. ‘We werden daar door iedereen vriendelijk aangesproken, voelden ons echt welkom. Reserveren hoefde niet. We hebben er elke dag van de week lekker gegeten.’ Liliane vindt het super dat Vakantieparticipatie die link met de sociale restaurants heeft gelegd. Het maakt het vakantieplaatje completer. ‘Voor ons mag dat zeker nog uitbreiden. Dat zou heel tof zijn.’

Gelukkig liggen dichtbij ook dromen voor het rapen.

 

Vakantie, dat is ook dromen!

Robert en Liliane hebben dit jaar wat tegenslag gehad. De auto kapot, een onverwachte taks in de brievenbus. ‘Het wordt een beetje de riem aantrekken’, zegt Robert. De praktijk van elke dag mag dan af en toe  wat weerbarstig zijn, dromen zijn veel minder in te tomen. Liliane lacht. Hun droombestemming is Schotland, maar dat trekt het budget niet. Gelukkig liggen ook dichterbij nog dromen voor het rapen: ‘Ik zou heel graag eens op die boot (Botel) slapen in Kinrooi. Dat is mijn absolute favoriet uit de vakantiegids. Gewoon al de gedachte aan slapen op het water, dat trekt me aan.'

Foto's: Met dank aan de familie Piens-De Meyer
Robert en Liliane Piens-De Meyer

In gesprek met

Robert en Liliane Piens-De Meyer wonen in Duffel. Ze hebben vier kinderen grootgebracht. Een van de dochters verongelukte op 15-jarige leeftijd. Robert werkte buitenshuis, Liliane zorgde voor de kinderen en doet vrijwilligerswerk.

Robert is na een lange loopbaan met brugpensioen. Allebei houden ze van een uitstap, een korte vakantie, gezellig samenzijn met vrienden en familie. In de natuur zijn, een beetje uitrusten, een biertje proeven: het zijn kleine dingen die een mens gelukkig maken.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 15 maart 2016 in de categorie Sociaal tarief.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |