Overslaan en naar de inhoud gaan

Expeditie Goe Weer: ‘Het weer hoeft geen pretbederver te zijn’

In gesprek met Tanja en Jade | 7 januari 2020

‘Hoe is je vakantie geweest?’ Niet zelden hangt het antwoord af van hoe het eten was of, nog vaker, het weer. Daarom trekt Iedereen Verdient Vakantie met gezinnen, groepen en individuen op Goe Weer Expeditie. Hoe is het weer op een bepaalde vakantieplek? Waait het, regent het of heb je je zonnebril nodig? En wat als het weer niet is wat je verwachtte? Wat doe je dan tijdens je vakantie?

In Nieuwpoort is Tanja op vakantie met dochter Jade en zoon Emiel. Ze gaan in elk soort weer op pad. Vandaag gaan we samen aan zee de temperatuur opmeten. Zonder Emiel want die ligt ziek in bed.

Jade met windmolentje
 

Expeditie tot in de duinen

We zijn uitgerust met geinige meetapparatuur waaronder een windmolentje, een zonnebril en een beker om regen in op te vangen.

Al snel blijkt de zonnebril nodig te zijn. De kleine wolkjes aan de hemel razen even vlug voorbij als de zeebries waait.

Jade klimt een hoge duin op met het blauwe windmolentje. Dat begint meteen als een gek te draaien.

‘Dit molentje draait even hard als die andere molentjes die ik aan de winkel zag,’ zegt Jade enthousiast.

 

Rap op Stap: zelf uitproberen en dan adviseren

Tanja is al enkele jaren vrijwilligster in het Rap Op Stap kantoor van Zelzate. Ze vindt vakantie belangrijk en wil andere mensen ook helpen die stap in hun leven te zetten. Niet alleen door ze Rap op Stap te leren kennen maar ook door te helpen een geschikte vakantie uit te kiezen.

Tanja: ‘Ik probeer zelf zoveel mogelijk verblijven te bezoeken. Zo kan ik de mensen die komen boeken ook beter verder helpen. Zo was er pas nog een papa met vijf kinderen. Omdat ik weet dat ze graag wandelen en nog nooit in de Ardennen waren geweest, heb ik hun Floreal in La Roche aangeraden. De papa belde mij op vakantie om te zeggen wat een mooie bergen er waren.’

Het weer hoeft geen spelbreker te zijn

Voor veel mensen maakt of kraakt een beetje regen hun vakantie. Maar niet voor Tanja en haar kroost.

Jade met vlieger
 

Tanja: ‘Slecht weer hoeft geen pretbederver te zijn. Ik kies meestal verblijven uit waar er animatie is en dan hoeft slecht weer geen spelbreker te zijn. Langs de andere kant hebben we ook jaren een caravan gehad in Noord-Frankrijk. Op een heel kleine camping zonder speeltuin of zwembad. En dan zie je de kinderen buiten spelen, kampen bouwen… Meer hebben ze niet nodig.’

Jade: ’Een keer was het slecht weer. Het stormde en onweerde. Toen hebben Emiel en ik met mama spelletjes gespeeld en heb ik getekend.’

 

 

 

Tanja en Jade

In gesprek met

Tanja vertelt over zichzelf: ‘Ik ben Tanja, 48 jaar en alleenstaande mama van een zoon, Emiel, van 13 jaar en een dochter Jade, van 9 jaar. Ik ben opgegroeid in Zelzate, waar mijn ouders een speciaalzaak hadden in kamperen, alpinisme en trekking. Jammer genoeg is de zaak 'op de fles' gegaan. Mijn vader was zwaar alcoholist. Nadien ben ik 27 keer verhuisd. Na 1,5 jaar in een caravan gewoond te hebben, waar ook mijn dochter is geboren heb ik nu sinds 9 jaar een sociale woning in Zelzate. Door problemen met nek en rug is het voor mij moeilijk een job te vinden waardoor ik een leefloon krijg. Ik werkte vroeger als begeleidster bij personen met een diep mentale handicap en autisme. Ik werk wel reeds 5 jaar als vrijwilligster bij Rap op Stap Zelzate wat ik met hart en ziel doe. Ik vind vakantie heel belangrijk, mijn grootste hobby's zijn dan ook kamperen, vakantie, vertoeven aan zee...’

Dit verhaal werd gepubliceerd op 7 januari 2020 in de categorie Gezinsuitstap.

Carine Geboers

Neergepend door

Carine Geboers werkt bij Steunpunt Vakantieparticipatie als netwerkverbinder voor Iedereen Verdient Vakantie. Tijdens de vele ontmoetingen overal in Vlaanderen is zij steeds verrast door de mooie verhalen van moedige mensen. Daardoor ontstond nog meer de goesting om naar de pen te grijpen.

Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |