Overslaan en naar de inhoud gaan

Even uit de drukte van stad en opvangcentrum, een duik in de polderse stilte

In gesprek met Thibault, Geneviève, Ilse, Robert, Danny, Jamie en Mohammed. | 21 augustus 2015

Een vriendelijke geste van een vakantiemaker, een alerte sociale begeleider met een goed idee, een beetje bemiddeling via vakantieparticipatie en wat generositeit. Meer was er niet nodig om twintig thuisloze mannen enkele ongelooflijk deugddoende vakantiedagen te bieden. Even uit de stad, de stilte van de polders in. De klank van de zee in je oren. De geur van de zee in je neus. En ’s nachts slapen als een bruine beer. Drie dagen, ’t was een korte, maar prachtige tijd.

Vakantie-organisatie Interhome bestaat vijftig jaar en wilde daar wat rond in beweging brengen. Thibault Van Look, salesmanager bij Interhome: ‘We kwamen op het idee om een tiental gratis verblijven te schenken aan mensen die minder middelen hebben om met vakantie te gaan. Op die manier willen we het recht op vakantie voor iedereen een beetje mee waarmaken.’ 

Geneviève, aanbodontwikkelaar bij Vakantieparticipatie, reageerde enthousiast op het voorstel. Het Steunpunt maakte het genereuze aanbod van Interhome bekend bij haar sociale lidorganisaties. Die konden zich kandidaat stellen voor één van de tien geschonken vakanties. Bij De Passant, een opvang en thuis voor thuisloze volwassen mannen, vonden ze het een geweldige kans. Geneviève: ‘Ze schreven me dat ze eropuit wilden trekken met mannen die nog nooit op vakantie geweest waren, of zelfs nooit eerder de zee hadden gezien.’ Een pakkende motivatie die bleef plakken. De Passant kreeg z’n vakantie.

Die vakantie is net achter de rug. Met Geneviève en Thibault trekken we naar Antwerpen, nieuwsgierig naar hoe het was. Rond de tafel verzamelen Ilse Ielgems, teamverantwoordelijke bij De Passant, bewoners Roger, Mohammed en Jamie en ex-bewoner – nu vrijwilliger – Danny. Koffie staat pal in het midden van de tafel. Laat de verhalen maar komen. 

'En ja, er waren mensen bij die de zee nog nooit gezien hadden.' zegt Danny. 

 

Fair gedeeld

De Passant deelde hun vakantieweek met de bewoners van De Plataan, een gelijkaardig opvangtehuis en ook onder de paraplu van CAW Antwerpen. Ilse Ielegems, teamverantwoordelijke: ‘Eerst gingen de mensen van De Plataan richting polders, en na drie dagen loste onze groep hen af.’ Zo konden niet tien maar twintig thuislozen van een paar dagen vakantie genieten.

De zee, de stilte

En ja, er waren mensen bij die de zee nog nooit gezien hadden. De zee is prachtig. De stilte deed enorm deugd. Dat vertelt Danny, die vroeger woonde in De Passant en er nu vrijwilliger is. ‘Het was er zo stil dat we bijna schrik hadden om adem te halen. Dat was schitterend, en zo anders dan hier in Antwerpen. De stad is altijd lawaaierig, en in de Passant is ook dag en nacht beweging.’ Medereiziger Roger vult aan: ‘ik ben daar gaan slapen om half tien, en pas wakker geworden om 8 uur ’s ochtends. Dat is een ervaring die ik hier (in de Passant) niet heb.’

“Het was er zo stil dat we bijna schrik hadden om adem te halen. Schitterend en een weldaad voor stadsmensen.” - Danny

 

Er tussenuit: rust en frisse moed

‘Als je zo eens weg bent, dan kun je even aan de kant zetten wat er allemaal in je kop rondspookt. Goed wetende natuurlijk dat het bij de terugreis allemaal wel terug bovenkomt. Maar alle beslommeringen even achter je laten, even kunnen ontspannen en je gedachten verzetten doet ferm deugd’, zegt Roger nog. Jamie ervaart iets gelijkaardigs: ‘Als je eens uit de dagelijkse sleur bent, en eens echt uit de buurt gaat, dan voelt een mens zich sterker om er weer tegen te kunnen.’

“En je krijgt op vakantie wel weer een paar nieuwe ideeën om sommige dingen eens anders aan te pakken.” - Jamie

 

Ah! Die vrijheid…

Het is even weg zijn, de rust, de stilte. En ook de vrijheid. ‘De Passant is een instelling,’ zegt Ilse, ‘Hier wonen meer dan dertig mannen. Dat is soms druk en er zijn veel afspraken en een vast ritme nodig om de boel leefbaar te houden. Maar op vakantie is dat anders. De groep is kleiner, we winkelen zelf, we koken zelf, we eten wanneer we zin hebben. Even al die regels mogen vergeten is een bevrijding. Al is dat niet altijd gemakkelijk, want iedereen heeft andere gewoonten en de mensen vinden verschillende dingen belangrijk.’

Rust, stilte, vrijheid. Een prachtige tijd.

 

Maar verschil mocht er zijn. Tijdens de barbecue zorgde Mohammed dat hij en de andere moslims van halal voedsel konden genieten. ‘Er waren twee barbecuestellen, dus dat ging vanzelf’, lacht hij. Zijn ogen lichten op als hij over de vakantie vertelt. ‘Zo’n prachtige tijd, een proper huis en de zee zo dichtbij.’ Mohammed lacht breed. Het was puur genieten.

 

Smaakt naar… meer

De Passant organiseert elk jaar een vakantie voor bewoners die dat willen. Meestal naar dezelfde plek, in de Ardennen. ‘Omdat we die aan een zeer laag tarief kunnen gebruiken’, zegt Ilse. Maar wat meer afwisseling zou welkom zijn. ‘Moet toch kunnen’, denkt Geneviève. ‘Deze groep kan buiten het hoogseizoen op pad, en dan zijn er ook bij vakantieparticipatie nog wel wat mogelijkheden te bedenken. Ik denk dat we nog veel kunnen realiseren als we met meerdere sociale lidorganisaties afstemmen, als ze onderling hun faciliteiten kunnen ruilen en het brede aanbod van onze toeristische partners nog diepgaander leren kennen.’

Thibault is dankbaar om deze ontmoeting met de vakantiegasten. ‘Het is fijn dat we die ervaringen mee hebben kunnen waarmaken. Dit kan voor Interhome misschien een interessant maatschappelijk engagement worden. Ik ga nog even de evaluaties van de negen andere groepen afwachten, maar uit dit gesprek haal ik al veel inspiratie. Ik hoop dat we  ook na onze 50ste verjaardag op een duurzame manier iets kunnen doen voor mensen met een beperkt budget.’

 

Fotografie headerbeeld: D. de Kievith I beeldbank Toerisme-Vlaanderen

 

 

In gesprek met

Thibault Van Look is salesmanager bij Interhome is een touroperator die instaat voor de verhuur van 33.000 vakantiewoningen in 33 verschillende landen. 

Geneviève Delefortrie is verantwoordelijke voor de aanbodontwikkeling bij het Steunpunt Vakantieparticipatie. 

Ilse Ielegems is teamverantwoordelijke bij het opvangtehuis voor thuislozen De Passant, een deelwerking van CAW Antwerpen. 

Robert, Danny, Jamie en Mohammed gingen onlangs met mede-bewoners op vakantie in een vakantievilla van Interhome in de polders.

 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 21 augustus 2015 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |