Overslaan en naar de inhoud gaan

Een hart van/voor peperkoek

In gesprek met Emma Spitaels | 18 december 2018

In Geraardsbergen staat een huisje
'k Keek eens door het vensterraam
Daar kwam Emma aangelopen
​Klopte aan de deur

Het lijkt het begin van een kinderliedje, maar het is het begin van mijn gesprek met Emma. We ontmoeten elkaar vlak voor de start van het Forum Iedereen Verdient Vakantie 2018. Ze staat wat onwennig aan een tafeltje. Ze wacht op de collega’s van het Rap-op-Stapkantoor waar ze al zes weken stage loopt. Emma vertelt me over de ‘HOOP’ die ze mocht ontdekken in het Peperhoekenhuisje, een sociaal buurthuis in Geraardsbergen. Vrijwilligers slaan er de handen in elkaar en creëren een ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. Waar iedereen een stem heeft om van het huis een thuis te maken.

'Een paar weken geleden kwamen de kinderen van De Mozaïek langs, een basisschool voor buitengewoon onderwijs uit de buurt. Ze kwamen Sintliedjes zingen, samen met een groep volwassenen die vechten tegen armoede. Dat is op zich al mooi, maar het werd plots nóg mooier.' Emma’s ogen stralen als ze vertelt.

'De kinderen begrepen de liedjesteksten niet steeds even goed. Het was ook niet evident om alles te onthouden. Tot de volwassenen met het idee kwamen om gebaren te gebruiken. Met hun handen vormden ze een driehoek boven hun hoofd als het over de mijter van de Sint ging bijvoorbeeld. Het zingen werd direct een stuk makkelijker én plezanter! Voor de groten gaf het nog meer betekenis aan hun namiddag. Zij maakten het verschil voor iemand anders. En de kleinsten? Die genoten met volle teugen van de bijna individuele aandacht die ze kregen. Plots hadden ze niet één leerkracht voor de hele groep, maar zo goed als elk een eigen begeleider. Die aparte benadering zorgde voor magie!'

’s Avonds vertelde Emma het verhaal thuis aan iedereen die het wou horen. Ook in de hogeschool vertelde ze erover aan haar medestudenten in het reflectiegroepje.

'Het heeft mijn blik verruimd', gaat Emma verder. 'Ik probeer het idee van verschillende doelgroepen samenbrengen mee te nemen naar andere organisaties waar ik misschien nog terecht zal komen. De voldoening die dit moment bracht, wil ik blijven ervaren. Partners zoeken is dus enorm belangrijk. Daar kan dit Netwerk Iedereen Verdient Vakantie veel in betekenen.'

Kom maar in mijn huisje klein
‘k Zal u dankbaar zijn!

Emma Spitaels

In gesprek met

Emma Spitaels studeert Sociaal Werk aan de Artevelde Hogeschool in Gent. Zelf woont ze inGeraardsbergen. De stage die ze momenteel loopt bij het Rap-op-Stapkantoor in Geraardsbergen, is dus een ‘thuismatch’.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 18 december 2018 in de categorie Kinderen.

Stijn Dujardin

Neergepend door

Stijn Dujardin werkt op de dienst communicatie van de stad Diksmuide. Hij is de trotse papa twee dochters S en D die hij razendsnel ziet veranderen. Hij herkent zichzelf in de deugnieterij van zijn zoon O. Deze Westhoekman is constant op zoek naar verbinding en is gek op verhalen, picon en zijn madam. Samen met haar geniet hij vooral van verdwalen in een vreemde stad en verrast worden door wat er om het hoekje te vinden is.

Copyright © 2020 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |