Overslaan en naar de inhoud gaan

Een dag vol verwondering is een schone dag‏

In gesprek met Heidi Teerlinck en haar zoon Demy | 8 november 2019

Verbind je Verhaal is een voortdurend groeiende verzameling van verhalen over de weldaad van vakantie. Verhalen van mensen die vakantie beleven. Verhalen van mensen die vakantie mogelijk maken voor elkaar. Die verhalen zijn vaak tijdloos. Niet gebonden aan de waan van de dag, leren ze ons diepgaander begrijpen wat vakantie doet met een mens.  Zoals dit verhaal over verwondering. We publiceerden het voor het eerst op 23 september 2014, en laten het vandaag opnieuw schitteren.

Een verrassingsuitstap is als een blind date. Er komt van alles op je af, en je kunt je alleen maar overgeven aan wat komt. Nieuwsgierigheid kriebelt in je buik en vult de dag met verwondering. Elke belevenis op zo’n dag is een klein cadeautje en bij het afscheid neem je een mandje verhalen mee naar huis. Verhalen die je een tweede, derde en zelfs tiende keer kunnen blij maken. Want altijd als je eraan denkt, erover vertelt, gloeit er een lichtje in je hart.

Demy Noppe (15) straalt wanneer hij vertelt over zijn verrassingsuitstap. Samen met zijn mama en zusje klom hij ergens tijdens de laatste vakantieweek in de bus, op weg naar een dag vol nieuwe verhalen. De uitstap was een plan van OCMW-Wielsbeke. Heidi Teerlinck – Demy’s mama – wordt er geholpen met het beheer van haar budget. Samen met haar twee kinderen kon ze mee op groepsuitstap.

Op reis gaan is voor Heidi niet vanzelfsprekend. En dit jaar al helemaal niet. Haar jongste dochter deed haar plechtige communie en maakt de overstap naar het middelbaar onderwijs. Dat weegt door op het gezinsbudget. Centen voor een reisje of een dagje pretpark met haar pubers waren er dit jaar niet over. Dus werd er ten huize van Heidi naar deze uitstap uitgekeken.

Demy ’s ogen glanzen. Hier wordt nagenoten! ‘Omdat het zo regende, kon de geplande ezelstocht niet doorgaan. Maar de begeleiders hadden ideeën genoeg om wat anders te bedenken. We hebben eerst deeg mogen maken om brood te bakken. Toen het brood in de oven zat, hebben we op de pony’s gereden. Binnen, want buiten regende het te hard. Voor mij was dat het allermooiste van de dag.’

Regenweer? Geen punt, brood bakken is ook leuk!

 

Er eens helemaal uit zijn, niet moeten zorgen, nergens aan moeten denken. Alleen maar genieten en de kinderen zien deugd hebben van de dag. Daardoor kon ook Heidi het vakantiegevoel ervaren. ‘We moesten niets meenemen. Er werd voor alles gezorgd. ’s Morgens kregen we een ontbijt met koffie, chocoladekoeken en croissants.  ’s Middags was er barbecue. En in de namiddag, toen we in het Centrum Ronde van Vlaanderen waren, stond er taart op tafel,’ vertelt Heidi.

 

De hangbuikzwijnen op de kinderboerderij, de pony’s, het brood bakken, op bezoek in het Centrum Ronde van Vlaanderen, lekker eten: alles was heerlijk om te beleven. 

 

‘En vooral, als je vooraf niet weet waar je naartoe gaat, dan vraag je je echt af wat het gaat worden. Dat is echt wel leuk’, vindt Demy. Dat hij heeft leren brood bakken is lekker meegenomen. ‘Want nu weet ik hoe dat moet, en kan ik dat thuis ook doen’, lacht hij.

In gesprek met

Heidi Teerlinck en haar zoon Demy gingen op verrassingsuitstap. Het initiatief kwam van OCMW-Wielsbeke, in samenwerking met Steunpunt Vakantieparticipatie en het Agenschap Natuur en Bos. OCMW-Wielsbeke financierde de uitstap grotendeels vanuit federale subsidies voor socio-culturele participatie. De uitstappers betaalden 5 euro per persoon.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 november 2019 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |