Overslaan en naar de inhoud gaan

Durven dromen van een zo gewoon mogelijk leven

In gesprek met Annelies Demyttenaere | 20 juli 2018

Vijf personen met een mentale beperking en hun ‘maat’ gingen onlangs samen op vakantie in het Hopperjeugdverblijf Merkenveld in Zedelgem. Ze lagen in hangmatten voor een middagdutje, beleefden in Brugge een gegidste wandeling, bouwden vlotten, bezochten een kijkboerderij, reden naar zee. Het engagement voor dit project kwam van Annelies Demyttenaere van Oranje vzw. Haar passie groeide uit een ervaring die ze vroeger had bij de scouts van Torhout.

Het vakantieverblijf Merkenveld wil zijn deuren openzetten voor een ruim publiek. Ook voor mensen met een beperking. Om deze mensen te steunen in hun vakantiedromen, ontwikkelde het jeugdverblijf samen met Oranje vzw en Mivalti vzw de maat-vakantie. In die formule krijgen vijf vakantieduo’s de kans om zelf hun vakantie samen te stellen.

Annelies: ‘Mijn droom is om deze vakantie nog ruimer te kunnen organiseren dan enkel voor mensen met een beperking uit zorgorganisaties. In de samenleving vind je nog heel wat mensen die vakantiedromen hebben die tot op vandaag niet mogelijk zijn.’  De droom van Annelies wortelt in een ervaring uit haar scoutstijd. Daar ontdekte ze dat vakantiedromen wél mogelijk worden, wanneer andere mensen bereid zijn om mee een verschil te maken.

Peter had een droom…

Zo vertelt Annelies over Peter, een jongen in een rolstoel die dolgraag bij de ‘gewone’ scouts wilde. Annelies: ‘Tijdens mijn tijd als leider bij de Scouts kwam de mama van Peter bij mij.  Haar tienjarig zoontje was rolstoelgebruiker. Hij wilde zo graag bij de scouts dat zijn mama uiteindelijk de stap zette en vroeg of het kon.’

‘Het was een gezin dat niet zo zichtbaar was in de buurt. Peter ging enkele kilometers verder naar een aangepaste school en zijn twee broers hadden geen interesse in de lokale scoutsgroep.  We stelden Peter voor om aansluiting te zoeken bij een AKABE-groep, speciaal voor mensen met een beperking, maar dit was niet wat hij wou.’

De scoutsgroep vond het geen makkelijke vraag. Hun activiteiten aanpassen aan iemand in een rolstoel zou hen sterk beperken in het aanbod van activiteiten.  Zou een bosspel, fietstocht, zwemactiviteit, … nog haalbaar zijn? De leidersploeg had meer kaas gegeten van techniek dan van zorg.

Gek gemaakt

Maar de moeder bleef aandringen. Annelies: ‘Achteraf besefte ik dat Peter zijn mama echt gek gemaakt moet hebben. Hij wilde per se deel uitmaken van de scouts in zijn buurt. We hebben uiteindelijk toegezegd. We spraken af dat we vooraf lieten weten of de geplande activiteit geschikt was voor Peter. De ene week kwam hij maar de andere, als we bijvoorbeeld gingen fietsen, bleef hij thuis.’

Gedragen op vele handen

Na een tijdje ontstond er een echte band tussen de jongens. Annelies: ‘Als we gingen fietsen,  sjorden de jongens een houten stoel op hun fiets zodat Peter meekon. Een kampterrein was meestal niet toegankelijk, dus moest hij veel gedragen worden. Bij de maaltijden hielpen de jongens Peter bij het eten. Iedereen legde het hindernisparcours in een rolstoel af. Als Peter mee op kamp ging, was het maar voor drie dagen. Daarna had hij van de inspanningen een week bedrust nodig om te bekomen. Maar hij had de tijd van zijn leven.’

"Dankzij Peters scoutservaring kwamen ook zijn twee broers bij de scouts. We zagen het gezin vaker in de buurt. ze begonnen ook deel te nemen aan activiteiten in de wijk." - Annelies

‘Die ervaring heeft mij gesterkt in mijn visie dat we door samen te werken iedereen kunnen laten deelnemen aan de samenleving’, zegt Annelies nog. En uit die ervaring ontstond een samenwerking tussen drie organisaties, die samen de maat-vakantie op het spoor zetten. En, zoals dat met dromen meestal gaat: van de ene komt de andere. We zijn benieuwd.

Annelies Demyttenaere

In gesprek met

Annelies Demyttenaere werkt bij Oranje vzw, een organisatie die onder andere inzet op vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperking. Ze is eveneens resident bij Hopperverblijf Merkenveld waar ze af en toe de weekendshift voor haar rekening neemt.

Samen met Mivalti en Hopperjeugdverblijf Merkenveld ontwikkelde Oranje vzw een methode die personen met een beperking aanmoedigt om uit te zoeken wie ze zijn en welke soort vakantie ze willen beleven. Die manier van werken wakkert hun dromen aan en daagt hen uit te ontdekken wat er mogelijk is. Door een flyer op maat te schrijven, met veel pictogrammen. Door een infosessie te houden en samen te ontdekken wat de gekozen vakantie inhoudt, welke stappen in de vakantieketen gezet worden.

Om dit waar te maken kregen ze van Toerisme Vlaanderen subsidies in het kader van het Impulsprogramma Iedereen Verdient Vakantie.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 20 juli 2018 in de categorie Vakantie.

Carine Geboers

Neergepend door

Carine Geboers werkt bij Steunpunt Vakantieparticipatie als netwerkverbinder voor Iedereen Verdient Vakantie. Tijdens de vele ontmoetingen overal in Vlaanderen is zij steeds verrast door de mooie verhalen van moedige mensen. Daardoor ontstond nog meer de goesting om naar de pen te grijpen.

Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |