Overslaan en naar de inhoud gaan

Dikke Freddy wil ook op vakantie!

In gesprek met Dikke Freddy | 22 december 2017

De legendarische brieven van Dikke Freddy nemen de samenleving stevig en satirisch op de korrel. Schrijver van die brieven, auteur Erik Vlaminck, was te gast op het Forum Iedereen Verdient Vakantie 2017. Hij had drie brieven bij. Want Dikke Freddy wil ook met vakantie. Alleen blijkt dat allemaal niet zo vanzelfsprekend. Zijn schuldbemiddelaar wil niet meewerken. Dikke Freddy komt met een spitsvondige oplossing op de proppen. 

Eerste brief | Aan Frank De Rijcke, schuldbemiddelaar

Geachte heer,

U weigert om geld vrij te maken om mij te laten deelnemen aan een vakantie van Vakantieparticipatie. U beweert dat ik geen vakantie nodig heb omdat ik niet werk. Volgens u hebben alleen mensen die werken recht op vakantie. Om, volgens uw woorden, te ontsnappen aan de drukte van hun agenda.
Omdat u zich blijkbaar mijn drukte niet kan voorstellen, heb ik opgeschreven wat er vandaag in mijn agenda stond.

  • Ik ben opgestaan om negen uur. U zult zeggen: ‘Sta vroeger op’, maar ik heb geen geld om mijn kamer te verwarmen.
  • Ik heb mij aangekleed en ik ben naar de bibliotheek gegaan. Niet om er een boek te lenen maar wel omdat ik mij daar in de toiletruimte kan wassen en scheren.
  • Daarna ben ik naar het oplaadpunt voor de budgetmeter voor mijn elektriciteit gestapt. Omdat er amper budgetmeters zijn, is dat een half uur te voet voor mij. Een half uur heen. En een half uur terug.
  • Vervolgens ben ik naar Dokters van de Wereld gegaan om er mijn spuit te gaan halen tegen de suikerziekte. Ze waren daar kwaad omdat ik nog niet gegeten had. Daarom heb ik ter plaatse de kom soep gegeten die ik er kreeg.
  • Door die soep kwam ik bijna te laat bij de voedselbank. Veel verschil zou het niet gemaakt hebben want in mijn pakket zat alweer macaroni, rijst en puddingpoeder en ik heb geen gas om die boel op te warmen.
  • Na de voedselbank heb ik mij moeten haasten om op tijd op mijn afspraak met mijn maatschappelijk werker van het ocmw te zijn. Hoewel ik op tijd was, heeft hij mij een vol uur laten wachten. Zogezegd omdat hij dringende dingen te doen had en ik toch tijd genoeg heb.
  • Van het ocmw ben ik naar bakkerij Vercammen gegaan. Dat was weeral twintig minuten te voet, maar Vercammen sluit om vier uur en op dat moment krijg ik altijd de sandwiches die nog niet verkocht zijn. En vandaag ook een eclair en een tompoes.
  • Juist voor het sluitingsuur ben ik terug langs de bibliotheek gegaan. Om er op mijn gemak het toilet te gebruiken.
  • Daarna ben ik naar huis gegaan. Omdat ik weer voor vijf euro elektriciteit had heb ik een uur tv gekeken terwijl ik met mijn zere voeten in een badje water zat.
  • Vervolgens ben ik aan deze brief begonnen.

Denkt u dat mijn agenda echt niet druk genoeg is om een keer op vakantie te gaan. Ik droom er namelijk van om een keer vroeg op te staan. In een verwarmde kamer. Met een toilet en een douche vlakbij. Ik droom er ook van om echt te ontbijten. Om vervolgens nergens naartoe te moeten. Om geen afspraken te hebben. Om niet blij te moeten zijn met uitgedroogde sandwiches. Om licht te maken en tv te kijken zo lang ik het zelf wil.

Bent u bereid om mij ook uw drukke agenda door te sturen?
Ik groet u met de meeste Hoogachting,

Dikke Freddy.

 

Erik Vlaminck leest brieven van Dikke Freddy
7 december 2017, Forum Iedereen Verdient Vakantie
Erik Vlaminck leest brieven van Dikke Freddy

 

 

Tweede brief | Aan de directie van Vakantieparticipatie

Mevrouwen, mijn heren,

Ik lig overhoop met de heer Frank De Rijcke, mijn schuldbemiddelaar, omdat hij niet wil toestaan dat ik een week op vakantie ga. Om beter met hem in discussie te kunnen gaan heb ik gebruik gemaakt van een computer in de bibliotheek om eens op uw website te gaan kijken.
      Ik kwam daar een paar dingen tegen die ik niet zo goed begrijp. Het is daarover dat ik wat meer uitleg zou willen vragen.
      Om te beginnen het woord ‘Vakantieparticipatie’ zelf. Wat wil dat eigenlijk zeggen? Ik weet ook niet wat ‘inclusief vrijetijdsbeleid’ betekent. En wat zijn voortrajecten alstublieft? En wat betekent eigenlijk FAQ (F – A – Q)? Ik zie dat woord op veel websites staan.
      En ook: heeft kerndoelstelling iets te maken met een vakantie naast de kerncentrale van Doel? Daar ga ik dan liever niet naartoe.
      Ik ben op uw website ook gaan kijken naar de koppen van uw personeelsleden. Het leken mij, eerlijk gezegd, wel vriendelijke mensen. Maar waarom hebt u zes bruggenbouwers in dienst? U bent toch geen aannemersbedrijf dat ook vakanties inricht?
      In afwachting van uw antwoord groet ik met de meeste hoogachting,

      Dikke Freddy

 

Derde Brief | Aan Frank De Rijcke, schuldbemiddelaar.

Geachte heer

Vermits wij geen overeenstemming konden bereiken over een vakantie bij Vakantieparticipatie ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing.
      Op affiches op de zijwanden van de bushokjes las ik een aanbod van de heer Thomas Cook. Voor 269 euro kan ik tien dagen in volpension zijn hotel Copacabana in Griekenland verblijven. Als ik goed reken komt dat op 807 euro per maand.
      Ik heb mij bij de heer Cook ingeschreven voor een levenslang verblijf in hotel Copacabana. Ik heb hem uw adres doorgegeven voor de facturen. Vermits u elke maand 892 euro leefloon van mij ontvangt kan het geen probleem zijn om elke maand aan de heer Cook 807 euro te betalen. Met het overschot kunt u mijn schulden afbetalen.
      Ik denk dat deze regeling voor ons beiden goed is. Uw agenda zal minder druk zijn en de mijne ook.

      Met zakelijke hoogachting,

Dikke Freddy

Dikke Freddy

In gesprek met

Dikke Freddy leeft aan de zelfkant. Hij fulmineert, reclameert, corrigeert en filosofeert in brieven aan 'de leiders van dit land'. Elke brief is een aanklacht tegen de wantoestenden die hem en zijn lotgenoten treffen in hun dagelijks geploeter. Dikke Freddy is een personage van auteur Erik Vlaminck. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 22 december 2017 in de categorie Armoede.

Erik Vlaminck

Neergepend door

Erik Vlaminck is roman- en theaterauteur en voorzitter van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Hij schrijft ook de column Brieven van Dikke Freddy waarin een man in armoede zijn problemen aankaart bij de groten der aarde.  De column verschijnt op Sociaal.net.  

Meer over het werk van Erik Vlaminck lees je hier

Copyright © 2023 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |