Overslaan en naar de inhoud gaan

Die lage drempel vinden we erg belangrijk

In gesprek met Pieter Jonckers, Train World | 8 maart 2019

Drie jaar geleden opende Train World fier de deuren. Eind vorig jaar stapte het museum mee in het aanbod van Iedereen Verdient Vakantie en geeft het mensen in armoede of met een beperking de kans om op bezoek te komen. Nu al droomt directeur Pieter Jonckers ervan om extra avonturen toe te voegen voor mensen met een beperkt budget. ‘Samen met Iedereen Verdient Vakantie onderzoeken we graag verder wat we mogelijk kunnen maken’, zegt de directeur.

‘Wist je dat je in Frankrijk alleen treinwagons mag betreden als je werkt voor het spoor?’ Pieter Jonckers spreekt met fonkelende ogen. ‘Weet je wat een verschil dat is met Train World? Hier staan alleen authentieke objecten en zo goed als alles mag je als bezoeker aanraken en betreden.’ De oudste stoomtrein van het Europese continent pronkt in Hal 1. Op de hele wereld zijn er maar vier ouder dan dit pronkstuk. Een pak van de wagons mag je binnen klimmen om een kijkje te nemen. Ook mensen in een rolstoel kunnen vanop de perrons de wagons bewonderen. Via een aangepaste lift krijgen ze de kans plaats te nemen in authentieke wagons.

Een groots ‘kleintje’

In aantal vierkante meters oppervlakte speelt het museum mee met de kleintjes. Maar als je kijkt naar het aantal bezoekers, geeft het bijna iedereen in het netwerk van treinmusea het nakijken. Pieter: ‘Dit museum ademt de geschiedenis van de spoorwegen. In 1880 was België de tweede economische super power in de wereld dankzij ons spoornetwerk. Wij, als klein landje! De geschiedenis van de spoorwegen barst van verhalen - van de kleine man tot de slimme ingenieur. Die beleef je hier.’

Laagdrempeligheid serieus nemen

Pieter: ‘Het thema ‘spoorwegen’ klinkt niet sexy. Toch trokken we sinds de opening volk aan en niet alleen de spoorfanaten. Omdat zoveel mensen de weg naar Train World vonden, stonden we er niet bij stil om het aanbod ook extra toegankelijk te maken voor mensen met een beperkt budget. Dat willen we nu rechtzetten, laagdrempeligheid is te belangrijk om links te laten liggen.

"Ooit stonden we er niet zo bij stil. Nu zeggen we: een lage drempel is te belangrijk om links te laten liggen." - Pieter Jonckers

Train World besliste daarom mee te doen met Iedereen Verdient Vakantie. Het hele team steunt dat besluit voluit, zegt Pieter. Dat is heel bijzonder, want verder hanteert het treinmuseum weinig andere kortingsformules. Pieter: ‘Elke euro wordt opnieuw geïnvesteerd in het museum. Zo blijven we geloofwaardig.’

Binnenkort nog meer...

Bij Train World denken ze intussen verder rond initiatieven die ze samen met Iedereen Verdient Vakantie kunnen nemen. Voor mensen met een beperkt inkomen wil het museum binnenkort bijvoorbeeld een treinritje met de stoomtrein aanbieden. Elk eerste weekend van de maand zal de trein zich in gang trekken en een acht maken vanuit Schaarbeek via Mechelen naar Antwerpen, richting Tubeke en terug.

"Hier mag je de wagons inklimmen. Rolstoelgebruikers kunnen via een lift in de authentieke wagons plaatsnemen."

Daarnaast speelt het museum met het idee om op vaste tijdstippen gidsbeurten aan te bieden, ofwel om verhalenvertellers op strategische plekken in het museum te zetten. Samen met de mensen van Iedereen Verdient Vakantie wil Pieter onderzoeken welke van deze ideeën het meest aantrekkelijk zijn voor hun daguitstappers.

 

Header | Afbeelding: Jingoba on Pixabay

 

Pieter Jonckers

In gesprek met

Pieter Jonckers is directeur van Train World. Voorheen beheerde Pieter Jonckers de wereldwijde marketingafdeling van Visit Flanders. Daarvoor bekleedde hij voor Toerisme Vlaanderen regionale marketingfuncties in de Europese divisie, China, India en Rusland. Eerder was hij expert op het gebied van nationaal toerisme voor de Europese Commissie. Hij begon zijn carrière als directeur van de dienst toerisme van Maaseik. Piet Jonckers heeft een BA in Oude Geschiedenis en een MA in Archeologie. Hij was ook visiting professor aan de Katholieke Universiteit van Leuven en het Erasmus College in Brussel.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 8 maart 2019 in de categorie Daguitstap.

Roos Lowette

Neergepend door

Roos werkt deeltijds bij Jint vzw. Ze geeft er jongeren de kans om naar het buitenland te trekken.  Daarnaast schrijft ze verhalen over wat reizen met een mens doet. 

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |