Overslaan en naar de inhoud gaan

De reis naar verbinding

In gesprek met Bina Bervoets | 23 september 2021

‘Je eigenheid kunnen meenemen in je werk, dat is het mooiste geschenk dat je organisatie je kan geven’, zegt Bina. Bina is groepswerker en emotiecoach bij Fiola. Zinzoeker in hart en ziel. Ze zoekt de hartsverbinding op en krijgt daarvoor van Fiola de ruimte. Met glinsters in haar ogen vertelt Bina over een gloednieuw reisconcept voor mensen met een beperking. Een idee dat ontstond uit verbinding met collega-zinzoekers en een duwtje van Iedereen Verdient Vakantie. Een idee dat deze rake naam meekreeg: De reis naar verbinding.

Bina voert ons mee in de golven van haar ideeënzee:

De ruimte van het moment

‘Voor mij is op reis gaan: genieten van de spontane momenten die ontstaan. De ruimte van het moment kunnen en durven nemen. Dat doet me denken aan de laatste avond en ochtend van een Fiolareis. Een spontane fuif popte op: alles loslaten en dansen, samen losgaan. Ik, als Bina, te midden van de deelnemers. Alles vloeide samen.

“We begonnen te dromen van een nieuwe reis, een reis die op dit moment geënt was: de reis naar verbinding."

De volgende ochtend sloten we onze tijd samen af met een verbindend cirkelmoment. Een kring van kaarsen, wierook vermengd met rustgevende muziek. De sfeer: sereen. In het midden van de kring lagen inspiratiekaarten op de deelnemers te wachten. Ik las één van mijn favoriete verhalen uit “de geluksvogels” voor. In dat verhaal gaat vogel Alba tussen de donkere wolken op zoek naar de gouden wolken. De vertelling zinderde ook bij de deelnemers nog lang na.

Het werd een warm moment waarin we echt samen waren. Samen zin zoeken, elkaar inspireren: daar draaide het om in onze cirkel. Daar, op dat moment, ontstond het zaadje voor ons volgend project. We begonnen te dromen van een nieuwe reis, een reis die op dit moment geënt was: de reis naar verbinding.

Een bijzondere kans

Ons oog viel op een projectoproep van Iedereen Verdient Vakantie. Tim en ik twijfelden geen seconde: dit was onze kans om hier iets meer mee te gaan doen binnen Fiola. We zagen het groots en contacteerden meteen de creatiefste freelancers die ons pad reeds kruisten. Dit was onze kans om ook hen hierin te betrekken. Al snel vormden we een topteam enthousiastelingen met elk een bijzondere belangstelling of talent.  

Tim en ik, groepswerkers van Fiola, vormen de perfecte tandem voor deze reis. Zelf ben ik een zinzoeker en Tim is de heerlijke speelvogel. We blijven wel ‘op reis’ natuurlijk, dus lachen en plezier maken, dat hoort er helemaal bij.

Het “ik ben niet alleen”-effect

Waar wij van dromen? We willen twee groepen een driedaags bad aanbieden met erkenning en herkenning bij lotgenoten. Het gevoel van gedragenheid ervaren. Komen tot een soort van ‘ik ben niet alleen’-effect: dat zou mooi zijn.

"Uiteindelijk draait het daar allemaal om: durf verbinden en jezelf zijn. Alles mag er zijn.”

Wat in de groep leeft, vormt de basis en het vertrekpunt van deze reis. We spelen in op wat zich aandient en prikkelen de groep met creatieve technieken, inspirerende verhalen, aandacht voor de natuur, inbouwen van sfeer en stiltemomenten. Daarnaast willen we deelnemers ook ideeën voor thuis aanreiken. Dingen die helpen om dag in dag uit veerkrachtiger te leven.

Alles mag er zijn

We kozen de plek voor deze reis zorgzaam uit. De Kleppe is een toegankelijk vakantieverblijf in het hartje van de Vlaamse Ardennen. De natuur, de dieren, het weidse, de charme van een golvend landschap. Als je om je heen kijkt dan voel je: ik ben op reis.

Wat ik zo mooi vind aan deze kans is dat we de blik volop richten op een gezonde geest. Vaak is dit aspect te weinig toegankelijk voor mensen met een beperking. Door deze reis schenken we deelnemers de kans op verbinding met zichzelf en met anderen. Tegelijk hopen we dat dit creatief en zingevend karakter andere projecten en de dagdagelijkse werking van Fiola inspireert. Uiteindelijk draait het daar allemaal om: durf verbinden en jezelf zijn. Alles mag er zijn.’

Bina

In gesprek met

Bina Bervoets woont in Oudenaarde, met haar 2 kinderen en vrouw. Ze werkt bij Fiola vzw als groepswerker en emotiecoach voor mensen met (het vermoeden van) een beperking.  Ze houdt van zingeving en persoonlijke ontwikkeling, iets waar ze anderen graag in aanmoedigt en inspireert.  Dansen, muziek, schrijven en de natuur zijn helemaal haar ding om in verbinding te komen met zichzelf en het grote geheel.  Wat haar gelukkig maakt is mensen hun hart zien volgen, ongeacht wat de maatschappij wil voorschrijven.
Mensen met het (vermoeden van) een beperking vinden niet altijd de weg naar persoonlijke ontwikkeling en zingeving.  Het is haar missie om ook hen die kans te geven en zo tot meer zelfwaarde te komen.

Bina organiseert samen met haar Fiola collega Tim en een aantal freelancers, mede dankzij de steun van Toerisme Vlaanderen, een Reis naar Verbinding voor mensen met (het vermoeden van) een beperking.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 23 september 2021 in de categorie Groepsvakantie.

Leen De Coensel

Neergepend door

Leen De Coensel geniet van wonderen met woorden. In kleine en grote verhalen gaat ze op zoek naar verwondering, verbinding en verrassing.  Ze houdt van reizen waarbij ze dicht bij de mensen komt en meedeint met het ritme van het moment.  Ze sprokkelt sterke verhalen in Fiola vzw waarin kinderen en volwassenen met een beperking samen met hun netwerk de hoofdrol spelen.

Copyright © 2024 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |