Overslaan en naar de inhoud gaan

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in include_once() (regel 3492 van /var/web/vd17234/app/releases/11/docroot/includes/bootstrap.inc).

De empowerment van vakantie

In gesprek met Lucie Evers | 27 maart 2013

Op vakantie kan je nadenken over je talenten en ontdekken wat je echt wil. Dat gelooft Lucie Evers, ervaringsdeskundige in de armoede en oprichtster van LUDI Educatieve Winkel in Gent. Lucie is één van de eerste vakantiegangers van het Steunpunt. ‘De adempauze die vakantie biedt, zet mensen in hun kracht en kan een eerste stap zijn tot bevrijding uit de cirkel van armoede.’ Ze nodigt het Steunpunt uit aandacht te hebben voor hoe mensen hun vakantie echt beleven.

Vakanties die mensen in hun kracht zetten

‘Écht op vakantie gaan betekent dat je ook mentaal en emotioneel op vakantie gaat en jezelf een adempauze gunt. Daarvoor is een omgeving nodig waar mensen in hun kracht kunnen staan. Een vakantieplek moet mensen kunnen empoweren.’ Lucie is nieuwsgierig naar hoe vakantiegangers van het Steunpunt hun vakantie ervaren. ‘Voel je je tijdens jouw vakantie gerespecteerd? Durf je je laten bedienen of heb je het gevoel dat je opvalt? Voelde je je welkom?’

Lucie’s nieuwsgierigheid heeft een oorzaak. Eind de jaren ‘90 boekte ze via het Steunpunt Vakantieparticipatie een verblijf in een Jeugdherberg. Ze herinnert zich dat ze zich toen ‘bekeken voelde als een aapje in de zoo.’

‘Écht op vakantie gaan betekent dat je ook mentaal en emotioneel op vakantie gaat en jezelf een adempauze gunt. Daarvoor is een omgeving nodig waar mensen in hun kracht kunnen staan. Een vakantieplek moet mensen kunnen empoweren.’

Investeren in wat mogelijk is

In diezelfde periode droeg Lucie een steentje bij aan de opleiding tot ervaringsdeskundige in de armoede. Sinds 2005 heeft ze een eigen bedrijfje en in 2011 richtte ze de coöperatie ‘De Natuurfrituur’ op. Ze maakte zich gaandeweg los van armoede. ‘Jezelf bevrijden uit de armoede, dat betekent jezelf bevrijden van verlangen naar alles wat je wilt maar nooit zal hebben. Dat betekent kiezen om te investeren in wat wél mogelijk is. Vakantie is een ideale gelegenheid om te herbronnen en te ontdekken wat die mogelijkheden zijn. Dat is wat mensen in armoede nodig hebben, net zoals iedereen,’ meent Lucie.

Aandachtig zijn voor vakantiebeleving

Hoe bewust zijn de partners in het Steunpunt Vakantieparticipatie bezig met de vakantiebeleving van vakantiegangers? Lucie stelt voor om de vakantiebeleving te bevragen bij de deelnemers: ‘met een participatieve methodiek en de hulp van een ervaringsdeskundige die het perspectief van mensen in armoede inbrengt.’ Vanuit haar ervaring met de Educatieve winkel wil ze met plezier meewerken aan een spel over vakantiebeleving.

In gesprek met

Lucie Evers, ervaringsdeskundige in de armoede en oprichtster van LUDI Educatieve Winkel in Gent. 

Dit verhaal werd gepubliceerd op 27 maart 2013 in de categorie Armoede.

Neergepend door

Griet Bouwen is Storyweaver voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |