Overslaan en naar de inhoud gaan

Daguitstap brengt asielzoekers bij elkaar

In gesprek met Kevin Buytaert | 31 juli 2014

Of asielzoekers ook met vakantie willen trekken? ‘Uiteraard,’ zegt Kevin Buytaert, die de kinder-, cultuur- en sportwerking coördineert in het Rode Kruis Opvangcentrum voor asielzoekers op Antwerpen Linkeroever. ‘Uitstapjes zijn belangrijk om onze internationale groep van bewoners samen te brengen en nieuwe dingen te ontdekken.’

Kevin organiseert de uitstappen en doet daarvoor een beroep op het aanbod van Vakantieparticipatie. Mensen uit Guinea, Afghanistan, Rwanda en zoveel andere landen wachten in het opvangcentrum op de goedkeuring van hun asielaanvraag. Dankzij een betaalbare uitstap kunnen zij er ook af en toe een dag tussenuit.

Topfavoriet Antwerpse Zoo

Meestal bezoeken de nieuwkomers de Zoo of Aquatopia in Antwerpen. Dat is leuk, dichtbij, vlot bereikbaar en betaalbaar dankzij de kortingen via het Steunpunt. ‘Gisteren zijn de jongeren naar Technopolis geweest. Dat is echt alleen maar mogelijk dankzij die reductie. Ze kwamen tevreden terug, en ook wel wat overweldigd door alles wat ze hebben bijgeleerd.’

Tijdens een daguitstap groeit de groep naar elkaar toe. ‘Hun enthousiasme is intenser dan dat van een doorsnee Belg,’ zegt Kevin. ‘Neem nu onze bezoeken aan de Zoo. Die zijn voor elke asielzoeker, van Tibetaan tot Afrikaan, een nieuwe ervaring en een regelrechte fotoshoot. Als je samen op uitstap gaat, vervagen de grenzen tussen de verschillende nationaliteiten wat. In het opvangcentrum ontstaan al gauw clusters van mensen met eenzelfde achtergrond. Ik vind het belangrijk om die af en toe open te breken,’ aldus Kevin.

"Als je samen op uitstap gaat, vervagen de grenzen tussen de verschillende nationaliteiten wat."

Over bussen huren en fietsen repareren

‘Wij hebben nog geluk dat het opvangcentrum zo dichtbij een stad als Antwerpen ligt. Andere centra liggen op veel minder bereikbare plaatsen,’ weet Kevin. Mobiliteit blijkt al eens een knelpunt te zijn bij de organisatie van activiteiten. Het is al gauw te duur om de trein te nemen. Soms doen mensen dan grote afstanden met de bus en doen er uren over om op hun bestemming te geraken. Dat maakt het moeilijk om mensen te motiveren voor activiteiten buiten Antwerpen. ‘Als we een bus inleggen, gaat dat al veel makkelijker.’

Het opvangcentrum heeft ook een eigen fietsatelier. De herstelde fietsen worden nu vooral voor korte afstanden in ’t stad gebruikt. ‘Misschien moeten we wel eens bekijken of we de fietsen niet vaker kunnen gebruiken,’ sluit Kevin af.

NOPIC

In gesprek met

Kevin Buytaert coördineert de kinder-, cultuur en sportwerking in het Rode Kruis Opvangcentrum voor Asielzoekers op Antwerpen Linkeroever.

Dit verhaal werd gepubliceerd op 31 juli 2014 in de categorie Daguitstap.

Neergepend door

Griet Bouwen is nieuw(s)maker voor het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Ze houdt van een hartelijk gesprek en stelt graag vragen die een verschil maken. Heb je zelf een verhaal dat je graag deelt? Contacteer onze redactie en zet je verhaal kracht bij.

Copyright © 2021 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |