Overslaan en naar de inhoud gaan

CreativiTijd: deze gekke tijden maken zoveel zichtbaar

In gesprek met Storyweavers | 1 april 2021

Elke week verschijnen twee verhalen uit het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie op de website Verbind Je Verhaal. Verhalen verteld door vakantiegangers en vakantiemogelijkmakers: sociale en toeristische partners van Iedereen Verdient Vakantie. Verhalen beluisterd en neergeschreven door Storyweavers. 
Elke week twee geschenken voor het netwerk. Om te inspireren en mensen en organisaties met elkaar te verbinden. Om de passie en energie die stroomt in het netwerk vast te houden en te delen. Om beter te begrijpen wat vakantie mee-kunnen-maken betekent. Om waarden en waardigheid zichtbaar te maken. Om ‘andere’ verhalen in de stroom te brengen. Om zo mee richting te geven aan de stroom.

Nieuwsgierig naar wat de voorbije weken ‘richting heeft gegeven’ aan de stroom, verzamelen vijf Storyweavers voor hun scherm. Samen herlezen we de in januari en februari gedeelde verhalen uit het netwerk van Iedereen Verdient Vakantie. Want deze gekke tijden maken zoveel zichtbaar. We kijken daar met nieuwe ogen naar.

Op zoek naar gouden draden

Welke geschenken brengen deze verhalen ons in deze tijd?
Welke nieuwe zaadjes zijn de voorbije winter geplant?
Wat verbindt die zaadjes onder de grond?
Wat ontkiemt al?
Wat willen we deze lente verder zien groeien?
Wat vraagt voeding en bescherming om deze zomer tot volle wasdom te komen?

Met deze vragen* in het hart, weven de Storyweavers gouden draden van verwondering, verbinding, verdriet, presentie, kracht en bovenal een berg creativiteit in het Iedereen Verdient Vakantie-verhaal.

Verwonderend de buurt verkennen

Wat is voor jou de mooiste plek in je buurt?**

“Kom naar buiten, ga ontdekken in je eigen buurt! Het is plezant, het is gezond. En vraag iemand mee, want eens samen praten doet ook zo’n deugd.”

Vrijwilligers van de Moazoart, Rap op Stap Lokeren

Zo begon dat in de lente vorig jaar. Je eigen buurt verkennen en leren kennen. Omdat er toen niet veel anders kon of mocht. #ontdekkingtroef van Iedereen Verdient Vakantie speelde daar op in. Met bakken inspiratie en creatief materiaal om de buurt te ontdekken, en financiële ondersteuning voor projecten die het vakantiegevoel dicht bij huis creëren. Een jaar later lezen we in de verhalen hoe sociale organisaties het onderste uit de kan blijven halen om mensen met andere ogen te helpen kijken. Alles uit de kast om mensen naar buiten te brengen, en buurtplekken te creëren waar kleine ontmoetingen en een vakantiegevoel kunnen ontstaan. Buiten komen en iemand zien. Wat helpt in deze tijd.

Zoekend met elkaar verbinden

Waar word jij blij van, wat kan jou ontroeren, waarvan ga je spontaan glimlachen?**

“Sociaal contact is levensnoodzakelijk. We zoeken steeds manieren zodat mensen elkaar kunnen ontmoeten en steunen.”

Jeroen en Timor, Elegast-Damwijk Antwerpen

‘Wanneer mensen niet meer tot bij ons mogen of durven komen, dan gaan wij naar hen toe.’ Zo pertinent als het hier staat, zo daadkrachtig klinkt het in élk verhaal. Aan de deur bellen bij mensen die dreigen ‘vergeten’ te worden. Op huisbezoek bij alle technisch werkloze medewerkers van een vakantiecentrum. Een écht gesprek aangaan. Luisterend oor zijn. Samen op een bankje zitten. Nabij zijn. Presentie. Kleine, intieme groepjes op een veilige manier bij elkaar brengen. Met diepe aandacht voor ieders verhaal. Maatwerk schiet als paddenstoelen uit de grond. Sociaal werkers vinden manieren om het systeem terug ten dienste van de mens te stellen, en niet omgekeerd. 

Zorgend de eigen werking onder de loep nemen

‘Ga je graag op vakantie met een organisatie of trek je er liever zelf op uit?’**

“Ik leef niet om problemen op te lossen, maar om kansen te zien en die waar te maken.”

Bram, Domaine De Massembre

We luisterden naar de toeristische partners. En hoorden verdriet om de leegte in hun vakantiehuizen, B&B’s, campings, hotels...  Tegelijkertijd blijven ze gedreven met protocollen goochelen, keukens en kamers en sanitaire voorzieningen aanpassen, bediening op de kamers organiseren en bubbelarrangementen uitwerken. Gastvrijheid in deze tijden: de gasten de nodige, veilige ademruimte kunnen bieden, wanneer ze op vakantie komen. De ondernemers wachten niet ‘tot het voorbij is’, maar pakken het nu al anders aan. Op momenten van ‘leegte’ nemen ze de tijd om met andere ogen naar de eigen onderneming en werking te kijken. Ze geven zorg aan wat zorg nodig heeft. 

Vrijwilligers die systeemgaten dichten

‘Waar zou je wel eens achter de schermen willen kijken?’**

“Collega’s waarvan de dienst minder werk had - omwille van de beperkingen - gingen op zoek in andere deelwerkingen of ze daar een handje konden toesteken. Onze vakantievrijwilligers stelden spontaan de vraag: wat kunnen we nog doen?”

Hanne, Samana

Oorstrelend mooi - soms onzichtbaar dichtbij - klinkt de onevenaarbare kracht en aanwezigheid van de vrijwilligers in het veld. Waar gaten dreigen te vallen in het systeem - omwille van allerlei beperkingen en regelgeving - vullen de vrijwilligers deze gaten vanuit een oprechte liefde en gedrevenheid, en met een onweerstaanbare aanstekelijkheid. Snelle en korte verbindingen leggen, elkaar helpen, vanuit hetzelfde schuitje. Het verder kunnen bouwen op de creativiteit van anderen. Elkaar inspireren en meetrekken. Het zijn de ingrediënten waarmee vrijwilligers geslaagde recepten koken. 

In dialoog het beleid inspireren

‘Welke meerwaarde brengt vakantie in jouw leven?’**

“We konden een dieper contact met het OCMW uitbouwen, en we worden betrokken bij de verdeling van de COVID19-middelen.”

Hanne, T’ Hope, Roeselare

Uit de verhalen straalt een gezonde dosis activisme. We zijn overtuigd dat vakantie kunnen meemaken voor iedereen van betekenis is. Buurtwerkingen blijven niet op hun eigen eilandje de wereld van mensen in armoede verbeteren. Voor situaties die niet binnen een vast aanbod, standaardregels en procedures passen, worden oplossingen gezocht. Een groot netwerk kan veel mogelijk maken. Gesprekken met beleidsmakers, organisatoren, verantwoordelijken en partners en gezamenlijke acties en projecten rond cultuur, kunst en sport brengen beweging in het beleid. Structureel iets kunnen veranderen in de stroom en kansen verhogen. Ook op vakantie. Dat drijft de buurtwerkers vooruit. 

Dromend van uitstappen in groep

‘Hoe kies jij je vakantiebestemming?’**

“Radio Beton. De wekelijkse succesradio door en voor jongeren. Binnenkort krijgt Radio Beton ook een vakantierubriek. Om de jongeren verder te prikkelen rond vakantie.”

Roeland, Betonne Jeugd, Antwerpen

Het lukt op dit moment. Met een niet afhoudend engagement. Mensen een vakantiegevoel geven in hun buurt. Kleine vakanties en uitstappen in mini-groepjes organiseren. En er mag ook gedurfd gedroomd worden. Van terug op uitstap met een grotere groep. Van meerdaagse reizen. Overal in Vlaanderen worden mensen geprikkeld om verder te kijken dan ‘naar zee’ of ‘de zoo’. Samen met vakantiegangers worden plannen gemaakt. Voor de zomer, het najaar en volgend jaar.

Met de Storyweavers durven we mee dromen van toekomstige vakantieverhalen waar we een oor aan willen lenen. Blijf het volgen, op Verbind Je Verhaal. En vertel mee. Wij luisteren graag met nieuwsgierig oor.

 
* Uit het boek ‘Leven en werken in het ritme van de seizoenen’, Jaap Voigt. Een boek over de kunst, om in de buitengewone turbulentie in onze samenleving, een eigen natuurlijk levensritme te vinden. Dat ons wil helpen om staande te blijven en creatief te zijn in deze bewegende wereld en tijden.
** Deze vragen komen uit het setje Babbelbeelden - 62 vragen om het gesprek over vakantie op gang te brengen.
*** Wil je ook verhalen lezen en betekenis maken? Kijk in ons archief en geef een thema in in de zoekfunctie.
notaboekje met hartje in

In gesprek met

Hilde Gyselinck, Greet Sas en Els Hillaert volgden in maart 2020 de opleiding Storyweaver van Iedereen Verdient Vakantie, bij Griet Bouwen en Chené Swart. In de rare periode die volgde doken ze in het netwerk om zorgzaam, nieuwsgierig te blijven luisteren. Op zoek naar sprankeltjes hoop en naar verhalen die energie blijven geven. In moeilijke tijden voor vakantiegangers en vakantiemakers. In een virtueel StoryweaversCafé lezen ze samen de verhalen van begin dit jaar, en weven ze betekenisdraden doorheen deze verhalen.

Lees meer over het verhalenwerk van Iedereen Verdient Vakantie in ‘Co-authoring the future of travel and hospitality' (Griet Bouwen, Chené Swart en Marianne Schapmans)

Dit verhaal werd gepubliceerd op 1 april 2021 in de categorie Leereffecten.

Els Meersschaert

Neergepend door

Els Meersschaert is altijd onderweg, met mensen. Vanuit haar woonplaats Elversele duikt ze met veel plezier de wereld in om af te spreken ergens in het land, voor een babbel, lekker eten, een koffie of een aperitief. Verbinding en echte ontmoeting creëren via betekenisvolle gesprekken, samen ontdekken en waarderen van wat werkt geeft Els energie. Verhalen van mensen over momenten die ze zelf beleefd hebben, vormen de basis van haar werk als facilitator bij tussentijd.

Copyright © 2022 Steunpunt vakantieparticipatie | Disclaimer | Privacy |